StoryEditorOCM
Zadar plusVIDEO: NOVI PUT BIBINJKE IVANE BUGARIJE

Od medicinske sestre do finala natjecanja koje se održava na najvećem svjetskom makeup sajmu!

Piše I.I.
17. svibnja 2018. - 00:15
bugarija2-150518

Željela je postati doktorica, pa je upisala Srednju medicinsku školu i krenula se razvijati tom u smjeru. No Ivana Bugarija je uvijek bila kreativnog duha, stoga se odluka o tome da postane doktorica s godinama mijenjala. Iako je dugo radila kao medicinska sestra, jednog je dana odlučila odbaciti stari posao i u potpunosti se posvetiti – šminkanju!
Da je uspješna u tome, dokazuju njene brojne klijentice, ali i nedavni ulazak u top pet na IMATS-u (International make up artist trade show), najvećem svjetskom make up sajmu natjecanju koje se održava u Londonu.
- Trebalo je dosta godina proći kako bih odbacila posao medicinske sestre i u potpunosti se posvetila šminkanju, priznaje 31-godišnja Bibinjka s kojom smo razgovarali samo nekoliko sati prije odlaska u London. Možda je i zbog toga na snimanje za Slobodnu Dalmaciju došla – bez šminke.
- Kada se šminkam, šminkam se full, ili se uopće ne šminkam, govori nam Ivana koja je 2010. godine na Profokus učilištu u Zagrebu završila školu za vizažista.
- Još mi je u sjećanju mamino električno plavo sjenilo i crveni ruž, tada je to bilo iznimno popularno, prisjeća se Ivana kada je započela primjećivati šminku na licu i govori kako je make up idealan za kreativne osobe jer omogućava da se konstantno radi nešto novo.
Natjecanje na IMATS-u nije prvo na kojem Ivana sudjeluje, prošlih godina natjecala se na zagrebačkom Sajmu ljepote gdje je 2011. osvojila prvo mjesto.
- Natjecanje na IMATS-u organizira Make Up Factory, a za njega sam saznala dok sam u jednoj drogeriji kupovala šminku. Otišla sam uzeti košaricu jer više jednostavno nisam mogla držati toliku količinu proizvoda u rukama, a u košarici je bilo letak „Next makeup artist!“, govori Ivana koja je odmah nakon toga otišla kući i krenula surfati internetom kako bi saznala sve pojedinosti.
- Na natjecanje su se mogli prijaviti svi, i profesionalci i amateri, a jedini uvjet je bio da na Instagramu imaš otvoren profil i da na sliku koju želiš poslati na natječaj napišeš #nextmakupartist, kaže Ivana koja je u top pet finalista ušla među 2500 prijavljenih kandidata iz sedam europskih zemalja.
- Svi oni koji su se željeli prijaviti morali su objaviti sliku na temu onoga što njih predstavlja u makeup svijetu. Žiri, koji je sastavljen od influencera, direktora makeup kuća, te urednika svjetskih beauty časopisa, odabrao je Top 500, priča Ivana napominjući kako je nakon ulaska u top 500 trebalo napraviti novi look na dvije teme: kaligrafski tuš te cut crease.
- Iznenađujuće malo mi je bilo potrebno vremena da napravim dva looka na te teme. Ruka je sama išla i stvarala linije koje su me u konačnici dovele do finala. Ključ je bio u minimalizmu, kaže Ivana.
Nakon plasmana među 500 izabranih, glavnu riječ u glasanju je preuzela publika koja je odabrala top 50 kandidata. Iz te skupine žiri je odabrao najboljih pet među kojima su završile dvije Hrvatice. Uz Ivanu u finale se plasirala i Nikolina Zaninović Kokotović iz Zagreba.
- Iskreno, nisam mogla vjerovati kada sam čitala mail da sam ušla u finale. Mislila sam da me obavještavaju da sam ušla u top 50, no kad sam vidjela da piše London, ostala sam u šoku, prepričava Ivana koja u petak putuje za London.
- Nadam se da ću imati bar malo vremena prošetati sajmom. Iskreno ne znam što me očekuje, znam samo da ćemo raditi s Make Up Factory proizvodima i to na temu njihove sljedeće kampanje, ali koja je to tema ne znam, sve ćemo saznati na licu mjesta, kaže Ivana. Priznaje da joj i nije baš svejedno što ne zna što je očekuje, ali joj je takav način natjecanja u jednu ruku i drag jer je miče iz njene zone komfora.
Koji su joj daljnji planovi, nije nam znala reći, „u glavi“ joj je samo natjecanje u Londonu koje joj može otvoriti brojne poslovne prilike. Tko zna, možda Ivana uskoro bude šminkala svjetski poznate face u - Hollywoodu…

Blendanje je ključ dobrog make upa!
- Najveći „grijeh“ u šminkanju je kada netko zaboravi podlogom prekriti uši, pa onda imate jasnu razliku u boji lica i ušiju, govori Ivana. Ono za čim ona u šminkanju teži jest finoća i skladna gradacija bilo podloge ili sjenila.
- Ključ dobrog makeup je u blendanju!, kaže Ivana dodajući kako na licu ne bi trebalo pretjerivati ni u čemu.

 

Brončani look je uvijek in
Ivana kaže kako je brončani look uvijek u modi.
- Ljetna preplanulost velikoj većini jako lijepo stoji na licu, za lijepi izgled potrebno je samo malo doraditi bronzerima. Uz takvu preplanulu put jako lijepo ide smaragdno zeleno sjenilo, preporučuje Ivana.

 

Inspiracija na bazi edukacije
Gledajući sve Ivanine radove na Facebook i Instagram profilu, može se zaključiti da joj inspiracije ne nedostaje.
- Prije početka šminkanja klijentice, u glavi vizualiziram što bi toj osobi najbolje pristajalo. Prema njenim crtama lica, obliku očiju i usana određujem kako joj istaknuti ljepote i prekriti mane. Čovjek nikada ne prestaje učiti, pa se tako i ja želim daljnje razvijati u svijetu beauty make up-a, kaže Ivana kojoj je trenutni fokus dodatna edukacija.

 

Ivanine radove možete vidjeti na njenoj Facebook stranici i Instagram profilu.

 

 

20. travanj 2024 11:48