StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: NA TRGU PETRA ZORANIĆA ODRŽANA ŽUPANIJSKA SMOTRA UČENIČKIH ZADRUGA

Učenici prodavali maslinovo ulje, likere, kolače u obliku crkve Sv. Donata i pašku čipku!

Piše I.I.
17. svibnja 2018. - 16:21
ucenicke_zadruge12-170518_resize.JPG

Maslinovo ulje, masti i kreme od dalmatinskih biljaka, keramičke zdjelice u obliku Sv. Donata, te razne slastice od rogača i višnje maraške prodavale su se u četvrtak na trgu Petra Zoranića u sklopu Županijske smotre učeničkih zadruga.
Zadarska i Šibensko-kninska županija udružile su snage i organizirali natjecanje 26 učeničkih zadruga srednjih i osnovnih škola.
- Zadruge koje osvoje prva tri mjesta odlaze na Državnu smotru učeničkih zadruga RH koja će se održati u Vinkovcima. Bitno je naglasiti kako se smotrama te zadrugama kod djece potiče poduzetništvo, rekla je Željkica Aralica, voditeljica podružnice hrvatskih učeničkih zadruga zadarske županije dodajući kako djeca osmišljavaju svaki proizvod, njegovu deklaraciju, dizajn i pakiranje te sudjeluju u prodaji artikala.
Natjecanje učeničkih smotri organizira srednja Poljoprivredna prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića čiji su učenici na smotri sudjelovali sa zadrugom Vridne ruke. U sklopu Vridnih ruku predstavili su i slasticu u obliku Donata.
- Keks Sv. Donata dolazi u četiri okusa: rogač, višnja maraška, limun te od jagoda koje inače naši učenici uzgajaju u atriju škole, govori Jelena Gulan, ravnateljica srednje Poljoprivredno, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića.
Od brojnih radova koje su prezentirala djeca, posjetiteljima i turistima za oko su zapele učenice srednjih i osnovnih škola s Paga koje su šivale pašku čipku.
Zadruga Slani škoj te Ročelica, dovele su svoje učenice kako bi okupljenima pokazale kako se izrađuje jedan od najvrjednijih paških autohtonih suvenira.
- Od 1958. godine u Pagu postoji škola čipke kao slobodna aktivnost, a u školu se mogu prijaviti učenici od trećeg razreda osnovne škole, rekla je Jasna Magaš učiteljica čipke u zadruzi Ročelica.

20. travanj 2024 18:24