StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: ZADARSKI STUDENTI U BRUXELLESU

Za posao u EU treba poznavati najmanje tri jezika!

Piše Zadarski.hr
23. svibnja 2018. - 11:51
32743351_10216336692074804_7711192400726589440_n

Odjel za turizam i komunikacijske znanosti zadarskog Sveučilišta ove se godine priključio tradicionalnom studijskom putovanju studenata komunikologije u Bruxelles, prijestolnicu Europske unije. Studenti Iva Matić i Frane Jurjević, kao predstavnici studija Novinarstva i odnosa s javnostima tijekom svojega su boravka u Bruxellesu, od 15. do 17. svibnja, sudjelovali na zanimljivim predavanjima predstavnika Europske komisije i Europskog parlamenta. Migracijska politika Europske Unije, Opća uredba o zaštiti osobnih podataka i Schengen bile su samo neke od tema predavanja, a o migracijskoj politici razgovaralo se i na službenoj dnevnoj press konferenciji Europske komisije.

- Prvi dan smo posjetili Europsku komisiju u kojoj je razina sigurnosti na visokom nivou i prisustvovali interaktivnim predavanjima Maura Galluccija, člana tima za komunikacije i Katerine Wolfove, direktorice za migracije i unutarnje poslove. Posjetili smo njihov audiovizualni studio i na licu mjesta saznali kako nastaju vijesti iz Europske komisije te ostatak dana slušali predavanja zaposlenika komisije. Prisustvovali smo i press briefingu. Maximilian Strotmann, član kabineta VP ANSIP održao je predavanje o lažnim vijestima i jedinstvenom digitalnom tržištu. Posjetili smo Grand Place, družili se sa ostalim kolegama i kratko razgledali grad- kažu nam Iva i Frane o svom putovanju u Bruxelles.

Drugi dan, prilikom posjete Europskom parlamentu, mladi su komunikolozi razgovarali sa nekima od hrvatskih europarlamentaraca o aktualnim temama vezanima za EU i Hrvatsku. Dubravka Šuica, Ivana Maletić, Ivica Tolić, Željana Zovko i Jozo Radoš odgovarali su na brojna pitanja studenata o poziciji Hrvatske u EU, sigurnosti hrane i migracijskoj politici.

- Dopisnik Večernjeg lista u Bruxellesu, Tomislav Krasnec, objasnio nam je novinarski posao u parlementu, upornost i snalažljivost koja treba za taj posao koji radi već dvadeset godina. Imali smo prilike čuti priče zadovoljnih asistenata hrvatskih zastupnika, donedavno studenata, a sada poslovnih ljudi. Istaknuli su da je najbitnije poznavati barem tri službena jezika Europske unije, biti organiziran i pristupačan, a posjetili smo i redakciju Europskog parlamenta- govore nam studenti Iva i Frane koji hvale organizaciju cijelog putovanja, profesore iz Zagreba i Osijeka, Igora Kanižaja, Gordanu Vilović i Marinu Đukić, koji su bili s njima u Bruxellesu i cjelokupnu ideju ovoga putovanja.

22. travanj 2024 18:34