StoryEditorOCM
Zadar plusKONCEPT PRILAGODLJIVE KUĆICE KOJA NAS VRAĆA PRIRODI

Luka Palestrina Mazić, pobjednik Zagreb Design Weeka: "MaliDom će uskoro zaživjeti na Ugljanu"

1. lipnja 2018. - 16:30
Nagrađeni Luka Palestrina Mazić,7

"MaliDom", projekt studenta industrijskog dizajna Luke Palestrine Mazića (25) prošlog je tjedna na festivalu "Zagreb Design Week" odnio prvu nagradu. Inspiriran bivcima na Velebitu kao nužnog skloništa za planinare, Luka je interpretirao njihovu funkciju u mjesto svjesne izolacije od urbane svakodnevice, i svojom montažnom kućom, prema mišljenju internacionalnog žirija, najbolje odgovorio na zadanu temu "Suvremeno/Svevremeno". Ono što njegov projekt izdvaja od ostalih postojećih rješenja jest mogućnost transformacije. Montažna kuća se tako prilagođava korisniku, namjeni, lokaciji i klimi, a to postiže inovativnim modularnim sustavom prefabriciranih elemenata koji imaju mogućnost rotacije i adiranja osnovnog modula. Sukladno namjeni montažne kuće, a to je bijeg od gradske vreve i digitalizacije, izrazita pažnja posvećena je zaštiti okoliša korištenjem ekološki opravdanih materijala i tehnoloških procesa.

- Budući da mi je otac s otoka Ugljana, mnogo sam vremena provodio i provodim u prirodi. Smatram da nam svima treba povremena osama od digitalnog svijeta, u kojoj ćemo biti sjedinjeni s prirodom, no da istovremeno želimo imati zadovoljene preduvjete suvremenog života. Tu sam filozofiju uvrstio u ovaj projekt. "MaliDom" sadrži sve elemente za kratkoročno obitavanje i predviđen je za boravak dvije osobe, kazao nam je dizajner Mazić, koji je u 15 kvadrata montažne kuće ukomponirao kuhinju, WC, spavaću sobu i dnevni boravak.

Ovaj projekt nastajao je postupno kroz dvije godine na Studiju dizajna na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu pod mentorstvom Mladena Orešića i Andree Hercog i svojevrsna je kruna njegova studija.

- Zagreb Design Week Award je nagrada struke za vrhunski dizajn, što jednom studentu znači iznimno puno i drago mi što mogu najaviti da će se projekt uskoro i realizirati. U pregovorima sam s jednim privatnim investitorom za izgradnju "MalogDoma" u mjestu Preko na otoku Ugljanu - otkriva nagrađeni Mazić.
Što se potencijala ovog projekta tiče, ima ga mnogo, od privatnih montažnih kuća za odmor, što će se uskoro pokazati na Ugljanu, do onog turističkog, primjerice trenutno popularnom glampingu. Luka svoju buduću tržišnu nišu prepoznaje u turizmu.

- U Hrvatskoj je turizam dominantna privredna grana, no još uvijek gostima nudimo premalo kvalitetan dizajn, pogotovo kada govorimo o pristupačnijim smještajima, ne onim ekskluzivnim. Uz to, masovni turizam koji je kod nas zastupljen, svojom ekspanzijom narušava prostorno uređenje te čistoću prirode. Moramo se udaljiti od "betonskih krletki" i raditi na valorizaciji svoje pomorske tradicije, bogate kulturne baštine te posebnosti mediteranske kulture i tradicije u graditeljstvu - zaključuje Mazić, govoreći o dizajnu budućnosti primjerenom našoj obali, koji njegov "MaliDom" već sada obuhvaća.

ZAGREB DESIGN WEEK
Više od trideset tisuća ljudi posjetilo je ovogodišnje, peto izdanje ˝Zagreb Design Weeka˝ na novoj središnjoj lokaciji, u hali V Tehničkog muzeja Nikola Tesla. Desetodnevni festival okupio je više od 350 izlagača iz 12 država, koji su predstavili najnovije svjetske dizajnerske trendove. Ovogodišnja tema "Suvremeno/Svevremeno" propitivala je trajanje dizajnerskih rješenja, a odabrana su tri projekta koja su i nagrađena. Prvo mjesto osvojio je Luka Palestrina Mazić za „MaliDom“, drugo Studio Tumpić/Prenc za katalog tradicijskih igara "Contrada", a treće studio Vau za kolekciju dizajnerskih proizvoda Triangle, Organizator 12.3 i Circular.
03. svibanj 2024 01:39