StoryEditorOCM
Zadar plusZA TJEDAN DANA KREĆE DRUGO IZDANJE KvartArta

Žutinel i Zeleniše oživjet će bivšu vojarnu, nastupaju Nipplepeople, Kawasaki 3p i mladi bendovi, street food festival...

Piše I.I.
6. lipnja 2018. - 16:49
kvartart6-060618

"U kvartu je život, u kvartu je ekipa!" kazao je Šime Erlić na nimalo uobičajnoj konferenciji za medije koju su, umjesto glavnih organizatora ovogodišnjeg KvartArt festivala, održali glumci iz udruge Drama Plus.

Svojim performansom su najavili brojne koncerte, likovne, dramske i plesne radionice, filmske večeri, art buvljake, street food festival i još mnogo drugih manifestacija koje će se u sklopu drugog KvartArta održati od 15. do 23. lipnja u dvorištu i prostorijama bivše vojarne Stjepana Radića na Voštarnici.

- Ovogodišnji KvarArt održava se na inicijativu brojnih udruga, umjetnika i kulturnih organizacija iz Zadra, program će bit još bogatiji nego lani. Preko 60 različitih aktivnosti u devet dana oživit će prostor bivše vojarne, rekao je Šime Erlić, pročelnik Odjela za europske fondove Grada Zadra napominjući kako su se prošlogodišnji projekti iz „Gradionice“ koju je organiziralo Društva arhitekata Zadar ove godine ostvarili. Naime, u tijeku je izrada projekta "Žutinela" i "Zeleniša" kojeg su financirali gradski Odjel za komunalne djelatnosti u suradnji s gradskom tvrtkom Nasadi. Erlić je naglasio kako te dvije intervencije mogu biti odskočna daska za daljnje uređenje ove zapuštene vojarne.

- Uspjeli smo oplemeniti Kvart koji će sve posjetitelje dočekati u novom ruhu. Najveća snaga Kvarta je to što u organizaciji sudjeluje veliki broj udruga i umjetničko-kulturnih organizacija na volonterskoj osnovi, kazao je Erlić.

Grad Zadar, Koncertni Ured Zadar, Gradska knjižnica Zadar, Centar nezavisne kulture i Centar za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti – CINAZ predstavit će tijekom devet dana manifestacije svoje aktivnosti, a Erlić je posebno izdvojio glazbeni program.

- Prvi dan KvartArta, 15. lipnja, obilježit će koncert elektro-pop dvojca Nipplepeople, a zatvaramo s Kawasaki 3p-om. U međuvremenu će na KvartArtu nastupati brojni lokalni bendovi kao što su Beletti, Jeremiah, Dah i Utvare, kao pokazatelj probuđene jake lokalne glazbene scene, naglašava Erlić dodajući kako će jedan dan biti posvećen i prerano umrlom Zadraninu Anti Perkoviću, glazbeniku, kritičaru, književniku i glumcu koji je na hrvatskoj kreativnoj sceni ostavio neizbrisivi trag.

I ovogodišnji KvartArt pokazuje kako Zadar ima kreativni potencijal, jer su organizatorima, brojne Udruge zatrpale mail s mnoštvom prijedloga i aktivnosti koje su željeli ostvariti u sklopu manifestacije.

Osim revitalizacije prostora vojarne, temeljni cilj festivala je, navodi Erlić, i izgradnja Centra za mlade gdje bi se u budućnosti sve aktivnosti koje obuhvaćaju KvartArt održavale.

- Radimo na tome da dobijemo sredstva iz Europskih fondova, ako uspijemo u našem naumu, cijeli KvartArt bi se trebao preseliti u Centar i tamo živjeti tokom cijele godine.

Erlić je također naveo kako su dobili inicijative iz drugih kvartova za organiziranjem sličnih manifestacija te se nada da će se koncept KvartArta nastaviti širiti po cijelom gradu.

Svi posjetitelji će se u Kvartu moći opustiti i uz okuse craft piva zadarske proizvodnje, a gosti će moći uživati i u street food festivalu te u izboru za najbolji kvartovski roštilj.

Za roditelje i najmlađe posebno su zanimljivi jutarnji programi vikendom gdje će mališani moći osloboditi svoju kreativnost uz zabavne igre, ples i brojne radionice.

Mladi iz udruge Drama plus pozvali su sve građane da se maknu od stresa turističke gužve i vreve na Poluotoku i da dođu u Kvart jer „život je u Kvartu“!

25. travanj 2024 19:25