StoryEditorOCM
Zadar plusZASLUŽENA MIROVINA RAVNATELJA OŠ ŠIME BUDINIĆA

Ivan Čular: Kad sam došao bilo je puno problema, a sada iza sebe ostavljam jednu od najboljih škola u Zadru!

Piše Ana Franić
15. lipnja 2018. - 10:30
cular1-120618.JPG

Nakon četrdeset godina radnog staža u radu s djecom, od kojih je zadnjih deset godina na čelu Osnovne škole Šime Budinića iz Zadra, ravnatelj Ivan Čular (65) krajem ove školske godine odlazi u zasluženu mirovinu. Brojne generacije učenika pamtit će ga ne samo kao čovjeka koji je vodio školu, već koji je iskreno cijeloga sebe unosio u posao kojim se bavio.

- S jedne strane sam tužan što odlazim, s druge sretan. Trebat će mi neko vrijeme da se priviknem na novu situaciju, ali sretan sam što sam imao priliku dugi niz godina raditi s djecom i pratiti njihov razvoj od malenih školaraca u velike ljude. Svih ovih godina trudio sam se biti što bolji radnik, voditelj, ali i čovjek. Samo spoj jednog i drugog značio je sazrijevanje u punom smislu te riječi, a mislim da sam dobrim dijelom u tome i uspio, govori ravnatelj Čular dodajući kako je OŠ Šime Budinića jedna od rijetkih škola u Zadru koja zadnjih godina broji porast učenika.

- Kada sam preuzeo dužnost ravnatelja 2009. godine, škola je imala oko 900 učenika. Jedno vrijeme taj broj je pao na 850, ali već tri godine imamo oko 900 učenika od prvog do osmog razreda, objašnjava Čular ističući kako Budinića upisuju i učenici koji nisu s tog upisnog područja, a to najbolje govori o kvaliteti škole.

Tijekom deset godina brojne su se promjene dogodile u OŠ Šime Budinića pa tako danas u gradu slovi kao jedna od boljih škola.

- Kada sam došao prvi put u školu, u odgojnom smislu najveći problem bilo je neprihvatljivo ponašanje i loše vladanje učenika. Sustavnim radom s djecom i roditeljima to smo promijenili, a najbolje dokazuje činjenica da ove školske godine nije izrečena niti jedna pedagoška mjera, na što smo veoma ponosni, kaže ravnatelj Čular.

Napominje kako je njegov glavni cilj uvijek bio da škola učenicima pruži širinu u odgoju i obrazovanju, ali i da temeljno znanje potrebno za nastavak obrazovanja.

- Učenici mogu birati između više od 35 izvannastavnih aktivnosti, među kojima bih kao kao jedinstvene istaknuo, na primjer, folklornu skupinu KUD Šime Budinić, radio amatere i Klub mladih izviđača. Rijetka smo osnovna škola koja ima i aktiv dobrovoljnih darivatelja krvi čiji su članovi naši zaposlenici, navodi ravnatelj Čular.

Osvojili ste brojne nagrade za vrijeme svog mandata kao ravnatelj, koje su vam posebno drage?

- Svaki uspjeh škole, uspjeh je učenika, učitelja, stručnih suradnika, a time i ravnatelja. Posebno se ponosimo humanitarnim i volonterskim radom, a uz brojne zahvalnice i priznanja koja krase hodnike naše škole, dobitnici smo i Godišnje nagrada Grada Zadra 2013. godine, stekli smo brončani status međunarodne eko-škole, proglašeni smo najuspješnijom školom kao šesterostruki prvaci u Eko kvizu Lijepa naša, a trostruki smo prvaci države u košarci, nama Zadranima najdražem sportu. Nezahvalno je izdvajati samo neke jer su sve te nagrade donijele veliku radost na licima naših učenika, kaže ravnatelj Čular ističući i međunarodne projekte, Globe program, ekološki projekt Semep i Mirno more.

Kada je prvi put došao u školu zatekao je brojne grafite, uništavala se imovina, a danas, deset godina kasnije potpuno drugačija priča. Škola ima svoju himnu, grb, vlastiti voćnjak s maslinikom koji se proteže na 1.200 kvadrata, proizvode maslinovo ulje preko učeničke zadruge, imaju jezerce i vodoskok, poludnevni i produženi boravak, mali zbor, školski list "Čehuljica", dječji festival "Prvi glas Budinića", vlastitu meteorološku postaju, međunarodnu razmjenu učenika i mnoštvo toga. Prije nekoliko godina medijsku pažnju privukao je kad je ispred učionice za vjeronauk postavio veliki kip Bogorodice, no danas o tome kaže da je "bila dobra stvar u kojoj ne vidi ništa sporno".

- Da je škola na dobrom putu pokazuju i odlični rezultati koje postižu naši učenici i njihovi mentori posljednjih godina, ne samo na županijskim razinama već i na državnim natjecanjima, govori ravnatelj.

Koje ravnateljske dužnosti su vam najteže padale?

- Od ravnatelja se očekuje rješavanje svih problema i vođenje brige o razvoju škole. Svaki radni dan je novi izazov, a posao ravnatelja znači preuzeti odgovornost u situacijama koje znaju biti neugodne. Odabir učitelja i djelatnika za zasnivanje radnog odnosa nikad ne prolazi bez da netko ne ostane nesretan i nezadovoljan i zato taj dio posla nikako nisam volio. Jednako tako prosudba tko je kriv u rješavanju sukoba među učenicima nikada nije ugodno, ali morate ostati hladne glave i ne dopustiti da vas emocije svladaju. Srećom rijetko sam se našao u situaciji da sam nekom svom djelatniku morao reći da ne obavlja svoj posao, iskreno će ravnatelj Čular.

Posljedni dani u ravnateljskoj fotelji odbrojavaju se, a daljnji planovi već postoje.

- Po prirodi sam vrlo aktivan i mirovina za mene ne znači usporavanje tempa. Posvetit ću se stvarima kojima sam se i dosada bavio, a to su vrtlarenje, uzgoj cvijeća i vlastitog voća i povrća, odlazak u prirodu i planinarenje. Veliki sam ljubitelj sporta tako da nikako neću propustiti dobru partiju košarke ili vožnju biciklom. Imam dva unuka tako da se veselim što ću sada moći više vremena posvetiti njima i sudjelovati u njihovom odrastanju, za kraj će Čular.

19. travanj 2024 03:47