StoryEditorOCM
Zadar plus60. OBLJETNICA ZADARSKIH RESTAURATORA - VELIKA IZLOŽBA U SICU

Nakon 13 godina obnove u četvrtak će javnosti biti predstavljeno Carpacciovo remek djelo - poliptih sv. Martina!

20. lipnja 2018. - 22:00
S lijeva: Šime Vitori, Jadranka Baković, Rita Antišin, Aleksandar Kotlar, Lucija Fradelić, Sonja Đuraš i Vanda Krstinićrestauratori2-180618

U četvrtak 21. lipnja u dvorani Stalne izložbe crkvene umjetnosti u Zadru (SICU), ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda Tajana Pleše otvorit će izložbu o istraživanju, konzerviranju i restauriranju poliptiha sv. Martina iz zadarske katedrale Sv. Stošije, remek djela koje je po narudžbi zadarskog kanonika Martina Mladošića naslikao veliki talijanski renesansni slikar Vittore Carpaccio krajem 15. stoljeća.

Uz obnovljeni poliptih, o kojem je prošle godine pisala Slobodna Dalmacija, na izložbi će se biti predstavljena i restaurirana oltarna pala Gospa od Ružarija iz crkve u Diklu nastala u 18. stoljeću, slika Krist u lancima iz fundusa Zadarske nadbiskupije također iz 18. stoljeća te čitav niz drugih vrijednih pokrentnih umjetnina od drveta i metala koji na najbolji način predstavljaju aktivnosti zadarske radionice Hrvatskog restauratorskog zavoda koji ovom izložbom obilježava 60. obljetnicu postojanja.

- U 60 godina djelovanja kroz radionicu je prošlo preko 800 različitih umjetnina. Ovdje su dolazile u jako lošem stanju, a izlazile su obnovljene, resturirane, u novom starom sjaju – govori Jadranka Baković, od 1999. voditeljica zadarske radionice Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Upravo je ona zadnjih 13 godina posvetila minucioznoj obnovi Carpacciovog poliptiha zbog čega je prošle godine bila nominirana za Nagradu Europske unije za kulturnu baštinu, Europa Nostra. U šest desetljeća dugoj povijesti zadarske restauratorske radionice Jadranka Baković je njegova treća voditeljica.

Prvi voditelj, odmah po osnivanju radionice 1957. godine, bio je Ivan Tomljanović, a njega je ubrzo naslijedio Mario Kotlar koji je na tom mjestu ostao sve do kraja devedesetih godina. Pod vodstvom Marija Kotlara obnovljeni su neke od najvrijednijih hrvatskih umjetnina, poput škrinje sv. Šime. Njegov talent je nasljedio sin Aleksandar Kotlar, a sedmeročlanom timu zadarske
radionice još su specijalisti za štafelajno slikarstvo i polikromiranu drvenu skulpturu Šime Vitori, Rita Antišin i Lucija Fradelić, za restauraciju metala Sonja Đuraš i Vanda Krstinić.

- Nakon Drugog svjetskog rata Zadar je bio razrušen i u jako teškom stanju, a veliki broj umjetnina na zadarskom području uništen i oštećen. Zahvaljujući restauratorskoj radionici brojne zadarske umjetnine su vraćene u život, ali i umjetnine iz cijele Hrvatske. Ponosni smo na obavljeni posao i na majstorske vještine naših restauratora koji godinama predano obnavljaju samo jednu umjetninu – govori Jadranka Baković.

Među poznatim obnovama vrijedi istknuti slike talijanskih majstora Paola Veneziana i Domenica Tintoretta, ali i domaćih majstora poput Blaža Jurjeva Trogiranina ili Vlahe Bukovca, nerijetko uz stručnu pomoć talijanskih majstora restauracije s kojima je Mario Kotlar započeo dugogodišnju plodnu suradnju. Stoga se na proslavi obljetnice u četvrtak, uz 91-godišnjeg Marija Kotlara, očekuje dolazak firentinskog stručnjaka Stefana Scarpellija koji je svojim savjetima pomagao Jadranki Baković na obnovi Carpacciovog poliptiha i svim ostalim djelatnicima na drugim programima)

- Veliku zahvalnost dugujemo i Miljenku Domijanu koji nas je 80-tih, kad je radionici prijetio opstanak, prihvatio pod krilo Konzervatorskog zavoda u obliku restauratorskog odjela za koji je obnovom kapele sv. Roka osigurao nove radne prostore 1999. godine. Od 2006. dio smo Restauratorskog zavoda Hrvatske koji nastavlja brigu o našem odjelu nabavom suvremenih uređaja za restauraciju te omogućavanjem suradnje s drugim za naše restauratorske i istraživačke radove važnim odjelima ili institucijama. Vjerujem da će ova izložba pokazati kontinuitet, ali i važnost restauratorske radionice u Zadru bez koje, sigurna sam, brojne umjetnine koje krase današnje muzejske i galerijske zbirke u Hrvatskoj ne bi bile sačuvane – zaključuje voditeljica zadarske radionice Jadranka Baković.

17. travanj 2024 10:51