StoryEditorOCM
Zadar plusOBNOVLJEN POLIPTIH SV. MARTINA PREDSTAVLJEN JAVNOSTI

Jadranka Baković dobila Nagradu Vicko Andrić za 13-godišnju obnovu Carpacciovog remek djela!

Piše IN
21. lipnja 2018. - 23:07
restaurator-200917

Jadranka Baković, voditeljica restauratorskog odjela Hrvatskog restauratorskog zavoda u Zadru, dobitnica je ovogodišnje Nagrade Vicko Andrić, koju Ministarstvo kulture dodjeljuje za izvanredna dostignuća u području zaštite kulturne baštine u Hrvatskoj. Voditeljica Baković nagradu je zaslužila za istraživanje, konzerviranje i restauriranje poliptiha sv. Martina iz zadarske katedrale Sv. Stošije, remek djelo velikog talijanskog renesansnog slikara Vittorea Carpaccia nastalo krajem 15. stoljeća.

- Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo što sam danas tu u Zadru na proslavi 60. obljetnice naše i vaše restauratorske radionice, na ovoj krasnoj izložbi. Nakon dugih 13 godina gotovi su radovi na obnovi Carpacciovog poliptiha i danas se po prvi put možemo pohvaliti da je profesionalni rad naših kolega prepoznat i da je naša voditeljica zadarskog odjela i restauratorica Jadranka Baković dobila ovogodišnju Nagradu Vicko Andrić – otkrila je ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda Tajana Pleše na otvorenju dvojne izložbe u četvrtak navečer u dvorani Stalne izložbe crkvene umjetnosti (SICU) u Zadru.

Ravnateljica Pleše zahvalila se na organizaciji izložbe zadarskim benediktinkama sv. Marije koje brinu o SICU, Gradu Zadru koji je financijski pomogao postavljanje izložbe te izaslaniku ministrice kulture Miljenku Domijanu, jednom od najzaslužnijih što je restauratorska radionica u Zadru opstala punih 60 godina.

Na dvojnoj izložbi putem informativnih planoa i video projekcija prikazano je šest desetljeća djelovanja zadarskih restauratora te 13 godina dug postupak obnove najvrijednije renesansne slike u Hrvatskoj koja je, dijeleći sudbinu grada, preživjela burna vremena i brojna oštećenja. Upravo zahvaljujući predanom radu Jadranka Baković tijekom 13 godina poliptihu je danas "vraćeno dostojanstvo umjetničkog djela", kako je istaknuo Domijan, a cijelo to vrijeme imala je i savjetničku pomoć firetinskih majstora restauracije Stefana Scarpelija i danas pokojnog Giovannija Marussicha, inače rođenog u Arbanasima. Radovi su završeni prošle godine i ovo je bilo prvo javno predstavljnje poliptiha nakon obnove kojeg je od čuvenog venecijanskog majstora naručio zadarski kanonik Martin Mladošić.

Poliptih se sastoji od šest samostalnih slika među kojima su i prikazi zadarskih zaštitnika, Sv. Šime i Sv. Stošije. Baković je za svoj rad prošle godine bila nominirana i za nagradu Europske unije za kulturnu baštinu Europa nostra.

Resturatorska radionica u Zadru otvorena je 1957. godine, kada je grad još uvijek bio pod ruševinama iz Drugog svjetskog rata. Veliki broj umjetnina je bio oštećen ili nestao pa je tadašnji odjel Jugoslavenske akdemije znanosti i umjetnosti odlučio u Zadru pokrenuti restauratorsku radionicu. Prva dvojica restauratora bila su Ivan Tomljanović i Mario Kotlar koji su dugo godina bili jedni njeni djelatnici. Kotlar je radionicu vodio sve do 1999. godine kada je preuzima Jadranka Baković. Radionica danas broji pet stalo zaposlenih restauratora i dvoje pripravnika.

- Veliku zahvalnost dugujem svojim učiteljima, Mariju Kotlaru, umjetniku i znalcu, koji je oplemenio ovaj posao i naučio nas kako ga voljeti, pogotovo onaj nevidljivi dio umjetničkog djela. Hvala njemu, Miljenku Domijanu koji nas je uspio održati kad se radionca sredinom 80-tih trebala ugastiti, hvala svim mojim suradnicima i kolegama na svom ustrajnom, marljivom i vrijednom radu na obnovi umjetnina iz Zadra, Dalmacije i cijele Hrvatske – kazala je Baković.

Tijekom 60 godina kroz radionicu je prošlo oko 800 različitih umjetnina, od kojih 95 sakralnih, što govori da se ovdje moglo normalno raditi i u vremenima socijalizma, za koja mnogi danas govore da se nije ništa moglo raditi, kazao je Miljenko Domijan ističući posebno zasluge 91-godišnjeg Marija Kotlara s kojim je godinama surađivao na obnovi zadarskih umjetnina.

24. travanj 2024 05:29