StoryEditorOCM
Zadar plusPOSTOJI LI U ZADRU INTERES ZA DELICIJAMA JAPANSKE GASTRONOMIJE

Restoran "Kaštel" u "Bastionu" u sljedećih 10 dana nudi izvorni Gatten sushi

20. srpnja 2018. - 14:57
20180718_155551

Restoran "Kaštel" hotela "Bastion" u sljedećih će desetak dana u jednom svom dijelu postati - sushi bar.

Naime, taj je restoran krenuo u zanimljivi gastro eksperiment i to u suradnji s najvećim proizvođačem uzgojene tune u Hrvatskoj – Poduzećem "Kali tuna". Priču su složili glavna menadžerica "Bastiona" Mladenka Štura i vlasnik "Kali tune" Jiro Kambe: usred ljeta, od 20. do 30.srpnja "Kaštel" će uz svoju uobičajenu gastro ponudu svakodnevno nuditi i izvorni i orginalni japanski sushi – Gatten sushi. Gatten nije vrsta sushija, iako je taj naziv već u kolokvijalnoj upotrebi u Japanu kao, recimo, kod nas - kalodont, već velika kompanija iz Saitime koja po japanskom otočju ima 300 sushi restorana i sushi barova. Gatten sushi je u tom svom lancu i u svojoj izradi sushi rolica i strandarda serviranja i prezentacije zapravo onaj izvorni, japanski sushi, bez zapadnjačkih dodataka i inačica, poznat u svijetu, te najpopularniji u Japanu.

Da bi i u Zadar stigla izvorna, najbolja japanska priča potrudio se Jiro Kambe koji je iz Japana, iz matične Saitime, doveo dvojicu vrhunskih sushi majstora iz korporacije Gatten – chefove Taisuku Hanabusu i Tetsuya Nozawu. On će s karaktersitičnim Gattenovim modnim detaljem oko čela – ljubičastom vrpcom – pred gostima izrađivati rolice i nagiri sushi.

Japanski chefovi će ih slagati od pet vrsta morskih proizvoda: mesa tune proizvedene u uzgajalištima "Kali tune", s tim da će kombinirati različite pozicije koje im stižu na raspolaganje iz komora "Marikomerca" u kojem se kaljske tune filetiraju i čuvaju, te škrpine, brancina, škampa i lignje. Zanimljivo, pokušaj japanskih majstora izrade sushi s mesom jadaranskog kovača im se nije svidio, pa će ta najcjenjenija vrsta ribe i dalje biti najbolja na naš način – lešo.

U različtim kombinacijama tih namirnica bit će serevirani i tanjuri iako su u ponudi glavna četiri prezentacijska pijata. Naravno da je piće uz ova jela stvar osobnog izbora, ali Japanci preporučuju i ovdje će servirati svoj orginalni ohlađeni zeleni čaj. A i svoje riblje juhe će ponuditi u svojim, za naše poimanje, neobičnim kombinacijama.

"Kali tuna" je sad već u svijetu poznati proizvođač japanske blue finn tune, ali je Jiro Kambe bez obzira na to lako došao do vrhunskih sushi majstora poznatih po izuzetnoj brzini kojom rade. Naime, prijatelj je iz mladosti osnivačem Gattena, g.Oshimom, te je objasnio da ga s njim veže prijateljstvo u mladosti, ali i da je još iz djetinjstva vezan baš uz vrstu sushija kakvog proizvodi Gatten.

I Kambeu i restoranu "Kaštel" će zanimanje publike, i domaće i strane, u sljedećih desetak dana biti koristan pokazatelj treba li Zadru  kvalitetan sushi restoran ili bar, odnosno ima li ovdje interesa za jelima japanske gastronomije.

19. travanj 2024 01:06