StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: DUŠKO LOKIN IPAK OSVANUO ĆELAV

Vlasnik najpoznatije perike u Hrvata otkrio nam je i nepoznate detalje o svojoj nogometnoj karijeri u Zadru

Piše Silvana Uzinić / SD
21. srpnja 2018. - 13:05
10107289

"Hvala autoru fotomontaže na kojoj sam bez perike, toliko mi je drago da je to napravio i da to kruži internetom da vam ne mogu reć koliko! Volio bih od sveg srca da sam to sam uradio, da sam onu večer skinuo periku kao što sam i obećao. Ali ponosan sam svejedno na naše momke."
Ovo nam je rekao Duško Lokin, perjanica naše estrade, koji se nakon pet desetljeća glazbene karijere u 75. godini života drži ka mladić. Perika mu je postala zaštitni znak i tijekom desetljeća uspješne karijere Lokin nije promijenio stajling. Fotomontaža njega bez perike, naime, preplavila je društvene mreže i nasmijala mnoge nakon finalne utakmice u Moskvi. Autor nam je nepoznat, ali vjerojatno će ga razveseliti Lokinova poruka, a mi se nadamo da nam neće zamjeriti što smo je objavili u "Reflektoru" bez dozvole, piše Slobodna Dalmacija.

- Ja sam vam čudo od čovika, živin 360 na sat, volin unuku, praunuku, sve ljude, zaljubljen sam u društvo, u prijatelje i nogomet, a iznad svega volim reprezentaciju - rekao nam je Lokin u utorak, kada je Hrvatska još slavila svoje "vatrene". Mlađe generacije manje znaju da je i on sam bio vrlo talentirani nogometaš u rodnom Zadru, gdje je igrao u 2. ligi.

 

Nogomet i rukomet
- Je, sve do 16. godine sam igrao nogomet i zbilja sam ga dobro igrao. To kako sam igrao trebali bi vam ispričati moji suigrači i suvremenici. A i rukomet sam igrao sve do 18. godine, bio sam i juniorski reprezentativac Jugoslavije. A nogomet sam igrao s velikim Joškom Skoblarom, znate li za njega?
On je i danas moj dobri prijatelj, a od njega vam do pojave "vatrenih" nema većeg nogometaša, igrao je u velikim europskim klubovima. Mi smo tada u klubu svi bili sitne bebe za njega. Jeste čuli za Ivu Jerolima? Ne onoga stopera, nego Jerolima veznjaka u Hajduka. S njim sam ja igrao u Zadru, a onda vam je on poslije igračke karijere postao šef sale u splitskom hotelu "Marjan". Nije tada bilo love u nogometu kao danas, je li. E, i kad sam jednom došao na Splitski festival, prijavljivao sam se na recepciji "Marjana", kad govori mi pokojni Geza Šenauer: "Eno ti tvoj Ive Jerolimov"! Pitam ja, "koji Ive, moj Ive"?
A on dolazi k meni onako u smokingu, s leptir mašnom, i govori mi pred kolegama pjevačima, sjećam se da je Đorđe Novković bio pored mene: A Duško moj dragi, ti si triba sad bit u Hajduka e ne ovde pivat! Ti si iša u pivače, a ja u Hajduka - razgalio se Duško pa dodaje kako je Jerolimovu uvijek on lopte dodavao.
Inače, legendarni glazbenik sretan je zbog brojnih nastupa, često je u Sloveniji, dolazit će češće, kaže nam, u Dalmaciju, a centralni ljetni koncert održat će u Viru.
Fešta u Viru
- E to mi je drago, glavna fešta u Viru 1. kolovoza bit će izvrsna i pred deset tisuća ljudi - kaže Lokin, koji je inače uglavnom u Zagrebu, ali gotovo svaki vikend je u Dalmaciji.
- Kažem vam, u ovim godinama ja sam kralj i Bog, osjećam se ka mladić i pitam vas ko ovo more platit? Ja i Mladen (Grdović op.a.) rasturamo, osvajamo - smije se Lokin, koji je u duetu sa Stavrosom pripremio skladbu "Momačka večer".
- E vidite, dobro ste mi spomenuli tu "Momačku večer". Stavros i ja "srušit" ćemo cilu Hrvatsku s tom pismom, to su naše demografske mjere. Momcima poručujemo da se na momačkoj uoči ženidbe razvesele, neka proslave, a onda sutra nakon vjenčanja trebaju navaliti na žene i praviti djecu! - poručuje vremešni ali živahni Duško, koji je u braku s voljenom Anuškom već pola stoljeća. Njegova receptura za sretan brak je poštivanje i uvažavanje jedno drugoga, a ljubav je, dakako, temelj svega.
Duško Lokin je tijekom karijere snimio više od 28 albuma i imao više od 20 zlatnih ploča. Wikipedia kaže da je prodao više od pet milijuna nosača zvuka.

18. travanj 2024 11:03