StoryEditorOCM
Zadar plusZADRANIN LOVRE KARDUM 'RASTURIO' NA DRŽAVNOJ MATURI

Dva predmeta riješio je sa 100 posto bodova, evo gdje je sve "skupljao" znanje!

24. srpnja 2018. - 11:31
kardum2-230718

On je klasičar koji odmalena svira violinu i volio bi se uskoro priključiti gudačkom orkestru u Zagrebu, kamo se uskoro seli zbog fakulteta. Uz to je nevjerojatno briljantan u fizici i matematici. To dokazuju rezultati natjecanja dok je još pohađao OŠ "Smiljevac", kao i oni nedavni s državne mature, na kojoj je 100 posto točno riješio zadatke iz oba predmeta, i tako se ove godine svrstao među sedam maturanata u Hrvatskoj s istim uspjehom. Poželjeli smo stoga upoznati ovog Zadranina, Lovru Karduma (18), te ga priupitati kako je jedan učenik Klasične gimnazije Ivana Pavla II. toliko briljantan u prirodnim znanostima i gdje vidi svoju budućnosti.

– Već godinama znam da je moj izbor studija fizika na PMF-u u Zagrebu, imao sam i direktan upis jer sam bio drugi na državnom natjecanju iz matematike u trećem srednje. Ne mogu reći da sam se dugo pripremao za samu maturu, nego je riječ o sustavnom radu već dulje vrijeme, jednostavno me fizika zanima, a matematika u smislu boljeg razumijevanja fizike – kazao nam je Lovre.

Tijekom srednje škole dosta je gradiva učio unaprijed preko strane web-stranice Khan Academy, na kojoj su pretežito dostupni videi i zadaci vezani uz srednjoškolsko gradivo, a zatim i preko stranice EDX, gdje se gradivo iz prirodnih znanosti penje na fakultetsku razinu. Klasična gimnazija pružila mu je, pak, širinu informacija, kako kaže, naučila ga učiti i, možda najbitnije, "prisilila" ga da se snalazi sam.

– Do nekih znanja iz fizike nisam lako mogao doći u školi pa sam uglavnom istraživao sam, a vjerujem da će mi to koristiti u daljnjem obrazovanju. U fizici se može biti vrlo kreativan, što često srednjoškolski program ne dopušta i ne stigne se raditi na modernoj fizici, atomskoj, nuklearnoj, kvantnoj, fizici čvrstog stanja... Privlači me njezin istraživački dio u kojem na zanimljive načine treba osmisliti kako provjeriti određene teorije, napraviti veliki iskorak, odbaciti staro, biti originalan – opisuje Lovre svoju veliku strast, uz zaključak da će mu se na fakultetu vjerojatno iskristalizirati želje za konkretno područje fizike kojim će nastaviti svoj životni put.

U razgovoru s njim primjećujemo da svoju kreativnu stranu nikako ne zanemaruje, da je završio osnovnu i srednju glazbenu školu za violinu, te da u Zagrebu, kamo se seli u listopadu, traži glazbenu skupinu s kojom će nastupati.
– Draga mi je klasična glazba, ali i obrade modernih pjesama za gudački orkestar. Sviram od drugog osnovne, ne namjeravam odustati od toga – iskren je ovaj budući student, koji ima još jedan hobi. On sam uči i programirati.
– Oduvijek me zanimalo kako sve stvari oko nas zapravo rade, a ne samo pusto učenje formula i pojmova napamet. Zato volim sam otkrivati i učiti. Za sada znam da bih na fakultetu volio otići na razmjenu u neke druge zemlje – zaključuje ovaj znatiželjni mladić koji, osim što je nepogrešiv na državnoj maturi, nepogrešivo zna čime se želi baviti i kako zgrabiti znanje, iako ono nije dio serviranog školskog sustava.

26. travanj 2024 22:29