StoryEditorOCM
Zadar plusSTUDENTICA MARTINA RONČEVIĆ (23) POSTALA NOVI KONDICIJSKI TRENER MLADIH NOGOMETAŠA NK ZADAR

Odlično se osjećam radeći s djecom. Mogu biti jednako uspješna kao i muškarci!

Piše Iva Ivanac
6. kolovoza 2018. - 23:04
roncevic2-030818

- Mislim da ću se u budućnosti susresti s predrasudama, ali tu sam da ih razbijem, odlučna je Martina Rončević, 23-godišnja studentica kineziologije, koja je prije nepunih mjesec dana postala novi kondicijski trener omladinskog pogona NK Zadra.

Mlada Zadranka se od malih nogu bavi sportom, preko atletike, odbojke i intenzivnog treniranja u teretani. Na studiju je upisala smjer za kondicijskog trenera i sada je došla na poziciju koja je u ovom sportu pretežito rezervirana za muškarce. No to je ne zamara puno jer će, govori nam, svojim radom pokazat da može biti jednako uspješna kao i svi ostali u najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu.

Koliko je uloga prvih trenera u životima sportaša bitna svjesna je i sama jer joj je prva trenerica iz atletike i dalje u mislima.

- Ateltikom sam se prestala baviti kada je moja prva trenerica otišla iz kluba. Iako sam tada bila pri početku osnovne škole, nikada neću zaboraviti kako su izgledali njezini trenizni i kako se ona ponašala prema meni i ostaloj djeci. Sjećam se da je imala veliki autoritet, ali sve je treninge radila kroz igru i sva su je djeca iznimno poštovala i cijenila, prisjeća se Martina dodajući kako joj u novom poslu puno pomaže i daje joj podršku Luka Hoti, koordinator programa kondicijske pripreme, te drugi kondicijski treneri Andrija Hoti i Jurica Čirjak.

Iako je tek počela raditi s djecom kaže nam kako se vrlo brzo snašla u njihovom okruženju.

- Trenutno treniram mlađe i starije pionire, a krajem ljeta dobivam nove grupe papalina i tića, odnosno djecu koja imaju od 6 do 10 godina. Odlično se osjećam radeći s djecom, govori trenerica ističući kako je djeca ispunjavaju jer joj pružaju energiju i radost koja se ničime ne može zamijeniti.

Kao kondicijski trener Martina mora djecu pripremati za utakmice i raditi na njihovoj brzini, izdržljivosti i snazi.

- Cilj programa kojeg trenutno radimo s djecom jest da se što manje ozlijeđuju. Na početku svakog treninga rade se vježbe zagrijavanja, potom vježbe stabilizacije i onda vježbe mobilnosti. Najbitnije je da ih dobro pripremimo za razdoblje kada budu kadeti i juniori, kaže Martina i ističe kako s djecom radi kroz igru jer želi da im treninzi budu aktivnost na koju obožavaju dolaziti, ali napomnje da na treningu vlada red, rad i disciplina.

- Djeca misle da se igraju, ali nisu svjesni da odrade kompletan trening. Jako vole ići i na kupanje gdje također izvode vježbe bez da su toga svjesni, govori Martina koja s djecom želi uz onaj trenerski odnos uspostaviti i prijateljski.

Priča nam kako je i u ovo malo vremena što trenira djecu primijetila kako pojedinci imaju puno potencijala te da bi u budućnosti, naravno ako se nastave baviti sportom, mogli postati vrhunski sportaši. A Martina ih ima želju u tom razvoju pratiti.

Uz individualne sportaše i momčadi želi se baviti i radom s rekreativcima. O budućnosti i gdje će biti za nekoliko godina još ne razmišlja...

- Sada sam tu gdje jesam i želim napraviti što bolji posao. Jedino što znam o svom budućem životu jest da ću zasigurno i dalje biti kondicijski trener. Puno je opcija i sve su otvorene, ne bi htjela puno govoriti o tome gdje se vidim za 10 godina, ali jedno znam – sport je moj život, zaključila je Martina.

 

24. travanj 2024 23:49