StoryEditorOCM
Zadar plusPRVA U SVIJETU NASLIKALA JE GENERALA S OTROVOM

Sonja Butić Davidoff: Praljak je za mene heroj, iznenađena sam čitavom prašinom koja se digla oko moje slike!

30. kolovoza 2018. - 23:33
sonja_butic_davidoff7-290818

U Gradskoj knjižnici Zadar trenutno je, sve do 8. rujna, izloženo dvadesetak slika zadarske autorice Sonje Butić Davidoff. Izložba koja nosi naziv "St. David" zaintrigirala je javnost već i u svojoj najavi, zbog slike koja je nastala dva dana nakon smrti generala Slobodana Praljka, a prikazuje upravo njega kako u haaškoj sudnici ispija otrov.
Na slici, u gornjem desnom kutu, nalazi se i detalj anđela s kapom i hrvatskim grbom. Koja je simbolika slike koja je izazvala dosta bure i oprečnih komentara u Hrvatskoj, ali i Srbiji, priupitali smo samu autoricu:

- Slika je ujedno poruka Den Haagu i hrvatskom narodu, posjetiteljima izložbe, naravno, ostavljam da sami interpretiraju djelo na svoj način. To je meni osobno najdraža slika s izložbe jer sam na nju prenijela najviše svojih osjećaja, kao hrvatski branitelj i kao umjetnik. Pratila sam cijelo suđenje generalu tijekom kojeg nisam mogla suspregnuti suze. Uzela sam platno, zadnje koje mi je ostalo i krenula slikati. Posebno sam izdvojila jednog anđela u kutu koji zapravo odnosi Hrvatsku, a na njegovoj je glavi kapa Hrvatske garde koja se nalazi ispred Sabora, kazala nam je Sonja Butić, umjetničkog prezimena Davidoff.

Emotivno značenje

Ova se Zadranka amaterski počela baviti slikarstvom 2015. godine i od tada, koristeći tehniku ulja na platnu, slika vjerske motive, portrete i pejzaže. Svoju je prvu izložbu održala 21. prosinca 2017. u Općini Poličnik. Slika generala Praljka za nju ima posebno emotivno značenje jer se 1991. dragovoljno prijavila i bila sudionica Domovinskog rata godinu dana.

- Slika generala dok ispija otrov na neki je način i simbol rata koji sam i sama prošla. On je za mene heroj i zato sam ga, prva u svijetu, naslikala u tom časnom činu. Iskreno, ostala sam iznenađena silnom prašinom koja se oko slike digla. Ona će bit zaštićena mojim autorskim pravima, a možda je i odnesem u Hercegovinu u njegovo rodno mjesto, ispričala nam je slikarica Sonja koja za sada svoje radove nije prodavala, već ih je darovala.

Izložba u zadarskoj knjižnici održana je na inicijativu i u organizaciji Sonjine prijateljice, Vesne Benić koja je na otvorenju zahvalila knjižnici na ustupljenom prostoru te načelniku Općine Poličnik Davoru Lončaru na sufinanciranju izložbe.

- Umjetnost je jača od mene, ne slikam bojama već osjećajima. Slati svjetlost u dubine ljudskog srca je poziv umjetnika pa tako i moj, tako se gubim i pronalazim, sve u isto vrijeme - zaključuje Sonja.

19. travanj 2024 19:25