StoryEditorOCM
Zadar plusZADARSKI GIMNAZIJALAC OSVOJIO ZLATO NA OLIMPIJADI U POLJSKOJ

Genijalni matematičar Noel Lakić riješio ispit sa sto posto točnosti

Piše Ana Vučetić Škrbić
3. rujna 2018. - 23:00
noel_1535833558

Mladi Zadranin Noel Lakić, 16-godišnji učenik Gimnazije Franje Petrića, vratio se kući s još jednom medaljom oko vrata. No, ovaj put, s onom najvećeg sjaja. Ovaj genijalni matematičar osvojio je zlato na 12. srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi, i to u velikom stilu: riješio je ispit sa sto posto točnosti!

Ovo natjecanje, na kojem sudjeluju učenici iz Njemačke, Hrvatske, Austrije, Poljske, Švicarske i drugih srednjoeuropskih država, ove se godine održalo u poljskom gradu Bielsko-Biała. Uz Zadranina Noela, u hrvatskom timu bili su Krunoslav Ivanović, Krešimir Nežmah, Ivan Vojvodić, Andrija Tomorad i Luka Bulić Bračulj, a vodili su ih Ivan Krijan i Ivan Kokan.

– Konkurencija je ove godine bila iznimno jaka jer je i Ukrajina bila član natjecanja. Što se zadataka tiče, meni su pojedinačni bili lakši nego lani, ali je na ekipnom natjecanju zadnji zadatak bio poprilično težak – govori nam Noel.
Naime, mladi su se matematičari, kao i do sada, natjecali pojedinačno i ekipno rješavajući zadatke olimpijskog tipa iz algebre, kombinatorike, geometrije i teorije brojeva. Osim Noela, uspjeh je postigao i cijeli tim u ekipnoj konkurenciji, osvojivši drugo mjesto, iza gostujuće ekipe iz Ukrajine. Krunoslav Ivanović je osvojio srebro, a Luka Bulić Bračulj, Andrija Tomorad, Ivan Vojvodić i Krešimir Nežmah bronce.

S istog ovog natjecanja, Srednjoeuropske matematičke olimpijade, koja je lani održana u Litvi, Noel se lani vratio s broncom, a za osvajanje srebra falio mu je jedan jedini bod. Ove godine je srebro preskočio i odmah svojih zlato i to tako da je riješio točno sve zadatke.

– Što je prevagnulo u odnosu na lani? Pa to da u godinu dana možeš postati puno bolji matematičar – odgovara nam skromno mladi genijalac kojega pitamo u čemu je tajna njegovih izvrsnih rezultata u matematici.

– Volim se natjecati i postizati dobre rezultate, zapravo najviše volim onaj osjećaj uspjeha kad riješiš neki težak zadatak. A najdraže kod matematike mi je to sto me tjera na razmišljanje i zaključivanje, izoliranje činjenice i pronalaženja posljedica – govori nam Noel koji je na zadnjem natjecanju najbolje pokazao koliko je u ovim disciplinama – superioran.

24. travanj 2024 01:50