KONCERTOM NA MALU GOSPU KLAPA IZ ZEMUNIKA SLAVI 10 GODINA Kandelora će vam pjesmom donijeti svjetlo, prenijeti emociju, ispričati priču

KONCERTOM NA MALU GOSPU KLAPA IZ ZEMUNIKA SLAVI 10 GODINA
Festival dalmatinskih klapa Omiš 2018., klapa 'Kandelora' ušla je u finale
Pojas oko struka, kojeg članice klape nose na svojim nastupima rađen je po uzoru na tkanicu koja je dio narodne nošnje u Ravnim kotarima i na kojoj prevladava narančasto-bijeli vez

Žene različitih generacija, zanimanja, glasova, karaktera, preferencija, ujedinjene u ljubavi prema klapskoj pjesmi - one se zovu klapa „Kandelora“ iz Zemunika i, kao što im samo ime govori, pjesmom će vam donijeti svjetlo (kandela - svijeća), prenijeti emociju, ispričati priču. Ove godine, točnije 8. rujna slave deset godina postojanja i tome u čast pripremile su veliki koncert u atriju palače Cedulin.

- Sam početak nije nam bio lak, ni jedna od nas nije imala iskustva s klapskim pjevanjem, nismo poznavale nikoga iz klapskog svijeta, susretale se s predrasudama jer nisu svi vjerovali u žensku klapu iz Zemunika, ali imale smo jaku želju. S vremenom smo nanizale uspjehe na koje smo ponosne, pronašle svoj vokalni izričaj kao i odjeću koja simbolizira Ravne kotare - kaže nam Dragica Šestan, drugi alt koji je u klapi od samih početaka, od prve probe u rujnu 2008. godine.

U deset godina u ovoj je ženskoj klapi bilo udaja, rastava, trudnoća, odlazaka članica, audicija za nove... Iz prve postave ostalo ih je tek tri, a kroz vrijeme izmijenile su se i voditeljice klape. Kao svoj prvi veliki skok i svojevrsnu potvrdu sazrijevanja u pjevačkom smislu navode 2013. godinu kada su nastupile kao debitantice na Festivalu dalmatinskih klapa Omiš pod vodstvom Martine Stipčević Petani.

U finalu Omiša

Prvo mjesto uslijedilo je 2014. godine na Festivalu ženskih vokalnih klapa u Ivanić Gradu, gdje su nastavile pobjeđivati i budućih godina. Na najprestižnijem klapskom natjecanju u Omišu ove su godine ušle u finale, što ih posebno raduje i daje dodatan vjetar u leđa.

- Ljudi su nas počeli ozbiljnije doživljavati, prepoznavati, primjećivati kvalitetu. Osvojiti Omiš naša je težnja kao i ta da svakim nastupom publici prenesemo emociju, neku posebnu energiju - opisuje Maja Maksan, sadašnja voditeljica klape Kandelora za koju članice imaju samo riječi hvale.

- Na pravi nam način prenosi znanje, ali kod voditelja je važno ne samo da je dobar u vježbačkom smislu, već i da u vas vjeruje. S Majom sam stekla samopouzdanje u pjevanju i prošle godine, iako sam u klapi od početaka, prvi put sam pjevala sama u svome glasu - objašnjava nam Marijana Dujak.

Klapa "Kandelora" najviše pjeva obrade narodnih napjeva, ali njihov se repertoar sastoji i od obrada modernih pjesama. Njihovoj vrhunskoj izvedbi dalmatinskih pjesama izrazito doprinosi Lucija Alvir, prvi sopran zemuničke klape, čiji talent i predanost sve članice pohvaljuju.

Prema njihovu mišljenju, publika najbolje reagira na pjesmu „Gospo, ajde doma“ koja je već nekako postala i njihova himna, a upravo su s njom i ušle u finale omiškog festivala. Izvest će je i u atriju palače Cedulin ove subote u 20.30 sati uz goste, mušku klapu Praska iz Podstrane i Vesele tamburaše iz Nina.

Članice klape Kandelora su: Lucija Alvir - 1. sopran, Ivana Magaš - 2. sopran, Vanja Plavčić - 2. sopran, Marijana Dujak - 1. alt, Maja Majić - 1. alt, Mateja Šalov - 1. alt, Dragica Šestan - 2. alt, Maja Maksan - 2. alt, Ivana Čirjak - 2. alt i Dina Bukvić - 2. alt. Umjetnička voditeljica je Maja Maksan.
Naslovnica Zadar plus

Najčitanije