StoryEditorOCM
Zadar plus'STRAŠNA PRIČA' ODAGNAT ĆE STRAHOVE

Lutkari imaju novu premijeru, u predstavu će se 'uplitati' i djeca iz publike!

Piše L.B.
13. rujna 2018. - 23:38
18122017_5830080057

Kazalište lutaka Zadar ovogodišnju sezonu otvara premijerom predstave „Strašna priča“, koju je, prema priči Ane Đokić, dramatizirala Sunčica Anamarija Sodar, dok režiju potpisuje studentica Akademije dramskih umjetnosti Hana Zrnčić Dim.

Građani mogu pogledati predpremijeru već u nedjelju u Kazalištu lutaka, s početkom u 11 sati, dok je premijera s uzvanicima predviđena u ponedjeljak, 17.rujna, u 20 sati.

- Redateljica Hana završila je tri godine na Akademiji i „Strašna priča“ koju postavlja u našem kazalištu njezina je prva profesionalna predstava izvan Akademije. Cilj Kazališta lutaka Zadar upravo je pružanje šansi mladima, kako autorima, tako i redateljima. „Strašna priča“ u Zadar je došla upravo na prijedlog mlade redateljice, osobno mi se priča jako svidjela i način na koji je zamišljeno da se ona napravi. Radi se o tekstu i predstavi za našu najmlađu publiku, mogu je gledati i djeca mlađa od tri godine. Predstava je topla i „scenografski mekana“ – kazala je ravnateljica zadarskog Kazališta lutaka Iris Pavić Tumpa.

U predstavi će se, dakako, ispostaviti da priča uopće nije strašna, ali do toga se dolazi nakon brojnih pitanja u koja će biti uključena i djeca iz publike.

- Inicijalna poruka djeci je da se, u ovom dobu u kojem su bombardirani mnogim informacijama i često osjećaju anksioznost, ne smiju bojati i da trebaju o svemu postavljati pitanja. Dramaturški im je maksimalno približena, tako da umjesto kraljevića imamo dječaka – kazala je Sunčica Anamarija Sodar, dok je redateljica Hana Zrnčić Dim apostrofirala da se dječak iz predstave interaktivno, sa djecom iz publike, oslobađa straha, suprotstavlja mu se i svojom se hrabrošću odupre problemima.

Autor scenografije i lutaka Leo Vukelić je istaknuo da je „Strašna priča“ prekrasan primjer lutkarstva, njegove magičnosti i razigranosti.

Autor glazbe je Tomislav Pehar, a specifičnost je da su napravljene dvije identične predstave, no sa različitim glumcima.

- U predstavi igraju samo tri glumca, a s obzirom na učestala gostovanja na festivalima i lutkarskim revijama, odlučili smo se za dvije postave. To znači da ista predstava može gostovati na nekom festivalu, a istodobno biti igrana i u Zadru, za našu publiku – kazala je ravnateljica Pavić Tumpa.  

U jednoj postavi igraju Gabrijela Meštrović Maštruko, Dragan Veselić i Anđela Ćurković Petković, te u drugoj Irena Bausović Tomljanović, Josip Mihatov i Dominik Karakašić.

 

'KAŠTANKA' NAGRAĐENA I U BUGARSKOJ

Nakon što se predstava zadarskog Kazališta lutaka „Kaštanka“, čija je redateljica i adaptatorica dramatizacije Vjera Vidov, vratila sa Festivala u Pekingu, a prethodno osvojila nagrade za svaki segment predstave, glumce, predstavu u cjelini, zaključilo se da je „Kaštanka“ osvojila sve što se moglo.

Ipak, upravo je dobila još dvije nagrade: na 23. Međunarodnom lutkarskom festivalu za odrasle i djecu „Three are too many, two-not enough“ u bugarskom Plovdivu, „Kaštanka“ je nagrađena kao najbolja strana predstava po ocjeni dječjeg žirija, a nagradu je dobila i glumica Sara Lustig, koja je proglašena najboljom glumicom po ocjeni stručnog žirija.

„Kaštanka“ je nastala u koprodukciji Kazališta lutaka Zadar i Kazališta Virovitica.

26. travanj 2024 18:57