StoryEditorOCM
Zadar plusNA EUROPSKOM PRVENSTVU U SRBIJI

Zadarske, ugljanske i pašmanske mažoretkinje osvojile medalje u Sokobanji

13. rujna 2018. - 18:48
europsko_prvenstvo_4

Članice Udruge "Zadarske mažoretkinje" i sekcije "Mažoretkinje otoka Ugljana i Pašmana" vratile su se s Europskog prvenstva iz Srbije, koje je od 6. do 9. rujna održano u Sokobanji, s vrlo zapaženim rezultatima.

U neformaciji seniorki solo, Anđela Perin, dugogodišnja članica otočnih mažoretkinja, nakon 11 godina koliko se bavi ovim plesom, osvojila je drugo mjesto u Europi. Ostale "Zadarske mažoretkinje" po bodovanju su osvojile šesto mjesto u Europi u formacijskom obliku, a Veronika Dijan iz Sukošana te duoIva Vrkić i Viktorija Skoko u neformacija juniorki plasirale su se u zlatnoj sredini.

– Jako smo sretne i zadovoljne osvojenim rezultatima među 15 najjačih europskih zemalja i 1000 mažoretkinja. U Srbiji je bila pozitivna atmosfera, svi su bili složni, družili se međusobno, bile smo ugodno primljene! Na ovo natjecanje ne bismo mogle otići bez velike podrške općina Preko, Kali i Pašman, Grada Zadra, Zadarske županije, TZO-a Sukošan i TZ-a Zadar. Veliko hvala i Izabeli Bobić s otoka Pašmana i Bernardi Klarin s Ugljana što su nam bile podrška i vjerovale u nas, prepoznale naš rad i veliku motivaciju i volju u udruzi - istaknula je trenerica i predsjednica udruge Željka Vitlov.

Mažoret ples razvio se u 18. stoljeću u Francuskoj, kada su djevojke hodale ispred vojne parade kao zamjena za dirigenta i svojim štapovima pokazivale smjer kretanja orkestra. Kasnije su u njihovo stupanje ubačeni plesni pokreti te se mažoret proširio na cijeli svijet, a danas djevojke u plisiranim suknjicama, sakoima i šeširićima sudjeluju na svim važnijim manifestacijama većih hrvatskih gradova. U Zadarskoj županiji mažoretkinje imaju otoci Ugljan i Pašman, grad Biograd, grad Zadar te Pakoštane, koji nisu sudjelovali na ovom europskom natjecanju.

Uskoro kreće upis za nove mažoretkinje od 6 do 18 godina (na Ugljanu, Pašmanu i u Zadru) pa predsjednica Vitlov poziva djevojčice i djevojke da im se pridruže. Treninzi kreću od listopada. Sve informacije mogu se dobiti na broj mobitela 091 593 96 77.

23. travanj 2024 12:41