StoryEditorOCM
Zadar plusATRAKTIVNI NASTUPI HRVATSKIH, KANADSKIH I FRANCUSKIH ARTISTA

Vertikalni plesači zaigrat će na Kapetanovoj kuli i na dvorani Krešimira Ćosića

Piše I.Ivanac
14. rujna 2018. - 22:42

Trg pet bunara, Kapetanova kula i kupola dvorane Krešimira Ćosića od subote postaju pozornice na kojima se održava manifestacija Novi prostori – Vertikalni ples u Hrvatskoj. Za ovaj jedinstveni događaj u Hrvatskoj zaslužna je Marija Šćekić, Slavonka iz Đakova koja zadnje tri godine živi u Zadru, a koja je ujedno domaćica, organizatorica i umjetnička direktorica događaja koji će publici predstaviti novu formu suvremenog plesnog izričaja, jer će se podignuti s tla i u zraku izvoditi plesne pokrete.

- Petodnevna manifestacija podrazumijeva radionicu vertikalnog plesa pod vodstvom vodećih koreografa iz Europe i Kanade, stručnog predavanja o rizicima i opasnostima pri osiguranju i zaštiti plesača na visini i dvije javne prezentacije o projektu nastanka 1. Vertikalnog trening centra u zemlji te stvaranju uvjeta za razvoj Teatra Novog pokreta, kazala je Marija Ščekić na službenom otvorenju manifestacije koje se u petak održalo u Kneževoj palači.

Projekt koji se održava u Zadru odvija se u sklopu međunarodnog trogodišnjeg razvojnog projekta "Vertical Dance Forum" koji sufinancira Europska unija u sklopu programa "Creative Europe". Nastao je s ciljem razmjene iskustava i znanja koreografa iz Europe i Kanade u području suvremene plesne umjetnosti, s naglaskom na neistraženu formu vertikalnog plesa.

Službenom otvorenju prisustvovala je i kanadska koreografkinja vertikalnog plesa Julia Taffe te Colin Zacharias koji je glavni zaduženi za sigurnost svih plesača u Zadru. Kanađani ističu kako su zadarske "pozornice" iznimno zanimljive upravo zbog toga što se ples izvodi na kulturnoj baštini.

Ščekić je naglasila kako su u suradnji s Gradom, Odjelom za europske fondove i konzervatorskim odjelom uspjeli očistiti dio bedema koji se nalazi pokraj Kapeanove kule, a po kojima će plesači, tijekom idućih pet dana izvoditi plesne pokrete.
 

19. travanj 2024 02:35