StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: KAKVA FEŠTA ZA NEPCA!

Evo kako je bilo na "Gastro smokvi", manifestaciji koja slavi kraljicu Mediterana i vraća je u kužine

Piše KM
14. rujna 2018. - 18:01
DSC_0553

– Zadarska županija je s veseljem prihvatila organizaciju 11. po redu Festivala smokava, festivala koji je ovu graciju izvukao iz zaborava. Prije svega zahvaljujući vrijednom OPG-u Damjanić-Babac, Sandri Babac koja je od početka preuzela najveći teret organizacije.

Tako je govorio Šime Mrsić, zamjenik župana koji je Festival smokava proglasio otvorenim na terasi Muzeja antičkog stakla, gdje se odvijao središnji dio festivala – "Gastro smokva". Kao što je sama manifestacija pokazala, Festival smokve dokaz je da se ovi slatki plodovi mogu itekako uključiti u programe gospodarskog razvoja Zadarske županije. Ovdje su se predstavili zadarski ugostitelji, odnosno restorani koji su u svoje jelovnike uvrstili delicije od ove hraniteljice Mediterana: juha rimskih legionara sa smokvom, torta sa šinjorinom smokvom, okruglice sa svježim smokvama i paškom skutom, tarlete s mousseom od tune i smokava, pašticada sa smokvom, marmelada od smokve s pršutom od tune i morske šparoge. Ukratko, prava fešta za nepca!

Povratak smokve

Da manifestacija, koja veliča ovu voćku i vraća je u kužine, iz godine u godinu raste, svjedoči i činjenica da se ovaj put odazvalo više od 20 restorana, kao i tri srednje škole – Hotelijersko-turističko-ugostiteljska škola, Poljoprivredno-prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića i Srednja škola Bartola Kašića iz Paga.

– Smokva je primadona, ne samo zbog svojih nutritivnih vrijednosti, nego i zato što je otporna na klimatske promjene, što je najekološkije voće našeg podneblja, dio naše tradicije... U ime Grada Zadra, pozivam sve OPG-ovce da se jave na poziv koji će za nekoliko dana biti objavljen. Njime ćemo nizom poticajnih mjera poticati razvoj smokvarstva – kazao je Ivica Katić, pročelnik za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka.

U Gradskoj knjižnici Zadar, u sklopu Festivala smokava, održat će se i niz zasebnih događanja, kao što su radionica za djecu, tijekom koje će djeca imati priliku naučiti kako oslikavati torbice s motivima smokve, izrada sapuna od smokava i stručna predavanja o ekološkom uzgoju i zaštiti smokava. Dio programa održat će se i u Splitu.

24. travanj 2024 11:03