StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: TKO SU MLADI ZADRANI OKUPLJENI POD SINTAGMOM "POKRET ENTUZIJASTA"

Naši vršnjaci mahom odlaze vani, a mi to želimo zaustaviti! Kroz KK Diadora želimo poticati pozitivne promjene u zadarskoj sredini!

Piše Iva Ivanac
18. rujna 2018. - 01:00
kk_diadora8-120918.JPG

- Košarka je samo sredstvo, a cilj je društveno djelovanje, odnosno poboljšanje sredine u kojoj živimo, govori nam Tomislav Kabić, predsjednik KK Diadore, kluba koji je na nedavnoj revijalnoj utakmici u Jazinama imao svoje prvo javno predstavljanje igrajući protiv KK Zadra.

Zadar je dobio skoro 40 razlike, ali pobijedili su entuzijasti, točnije skupina mladih Zadrana okupljena pod sintagmom "Pokret entuzijasta", kojima je KK Diadora svojevrstan "glavni projekt" kroz kojeg žele poticati pozitivne promjene u zadarskoj sredini, pogotovo u odnosu prema mladima. Kada je i kako sve započelo, zašto su se odlučili nazvati entuzijastima, provjerili smo kod "čelnih ljudi" novoosnovanog kluba.

- Prije godinu dana počeli smo razmišljati na koji način bismo mogli promijeniti zajednicu, odnosnu utjecati na nju kako bi se pozitivno razvijala. Svi se uvijek bune, i mlado i staro, kako ništa u gradu ne valja. Sami sebe smo zapitali što možemo napraviti po tom pitanju i jednostavno se bacili na posao, prisjeća se 27-godišnji Josip Vučetić, tajnik kluba i jedan od prvih među jednakima u Pokretu entuzijasta, nazvanog po zasigurno najvećem zadarskom košarkaškom entuzijastu Krešimiru Ćosiću.

- Cijela klapa se zna od malih nogu i gotovo uvijek smo se sastajali na basketu, a kako je Zadar grad košarke, uz Pokret entuzijasta prirodno je bilo i da osnujemo košarkaški klub u čijem osnivanju nam je puno pomogao Thomas Luburić. Želimo biti drukčiji i želimo pokazati kako se bez financijskih sredstava, bez politike i uz puno truda i rada mogu ostvariti pozitivni rezultati za društvo i za naš grad - ističe Vučetić.

Zbog toga im je namjera pod imenom Diadora okupiti košarkaše različitih iskustava i uzrasta, s profesionalnom ili amaterskom karijerom, koji možda nisu više za prve momčadi, ali i dalje mogu, žele i znaju igrati košarku. Entuzijasti zapravo žele svima koji vole ovaj sport, dati priliku da se njime bave na natjecateljski način, ali bez pritiska osvajanja titula i rekorda, već iz čistog gušta i zbog dobre ekipe.

Košarkaški klub Diadora djeluje u sklopu istoimene udruge koja je osnovana u trećem mjesecu ove godine. Iako su kao udruga razmjerno mladi, iza sebe već imaju organiziran jedan turnir u basketu (Diadora open), a ovo su ljeto sudjelovali na brojnim humanitarnim turnirima u malom nogometu. Sudjelovali su čak i na ovogodišnjoj Vakanzi, kada je javnost možda prvi put čula za njih jer su upravo oni bili pobjednici tog turnira u vaterpolu "za amatere i neplivače".

KK Diadora službeno je učlanjena u Hrvatski košarkaški savez početkom srpnja, a ove sezone igraju u A2 ligi. No, iako su osnovali košarkaški klub, ne znači da će se "entuzijasti" baviti isključivo sportom i sportskim događanjima.

- U budućnosti je moguća organizacija događanja koja nisu vezana uz sport. Želimo da kada netko ima neku dobru ideju vezanu uz kulturu ili zabavu ili nešto treće, da nam se javi i da zajedno krenemo u organizaciju i poboljšamo zajednicu koliko god možemo, ističe Vučetić.

Svaki početak je težak, no njihov početak nije bio takav. Ekipa se ekspresno okupila i odlučila mijenjati stvari, a ekspresno je okupljen i tim igrača koji će KK Diadoru predstavljati na parketu.

- Dogodilo nam se upravo suprotno od onoga što smo mislili. Naime, iako u ovoj fazi većina klubova puno većeg ranga i platežne moći muku muče sa sastavljanjem ekipe, mi smo svoju sastavili vrlo brzo - kaže nam David Zubčić, 30-godišnji kondicijski trener koji će uskoro postati i doktor znanosti, a koji je u karijeri četiri godine bio trener u Ciboni a trenirao je i košarkaške reprezentacije U20 i U18.

- Dečki treniraju tri puta tjedno, a utakmice će, kada krene sezona, imati najvjerojatnije vikendom. Ekipa je sastavljena od mladih koji svoju priliku u Diadori koriste kako bi utabali put ka seniorskoj košarci i starijih igrača, što povratnika, što zaljubljenika u košarku. Uz dvanaestak igrača koji su u prvom sastavu, imamo još pet-šest igrača koji su tu kako bi prvoj postavi pomogli u treningu, ali i kako bi i oni napredovali u voljenom sportu - govori Mario Pešut, glavni trener Diadore, dodajući kako je iznimno zadovoljan stanjem u klubu i duhom igrača koji na svakom treningu, ali i na nedavnoj utakmici koju su igrali protiv KK Zadra, daju sve od sebe. Bitno je naglasiti da nitko od ekipe ne dobiva nikakvu naknadu za svoj rad ili igru, sve je na volonterskoj bazi.

- Kao treneru mi je jako drago što svi igrači na treninge dolaze i odlaze s osmijehom. Želja za radom i strast prema košarci gura naprijed moje igrače, a ja se nadam da ih taj osjećaj neće nikada napustiti jer na taj način možemo pomaknuti granice koje ne možemo niti zamisliti - ističe Pešut. Uz Pešuta kao glavnog trenera i Zubčića kao kondicijskog, ekipu gura i njezin kapetan, 29-godišnji Tomislav Troskot koji je igrao za KK Zadar, Borik, Pet bunara, Škrljevo, Labin te je ujedno bio i član svih reprezentativnih selekcija u mlađim uzrastima.

- Kapetan svojim ponašanjem treba biti primjer na terenu, ali i izvan njega, jer s nama igraju i puno mlađi igrači kojima moramo biti uzor. Izuzetna mi je čast voditi ovakvu ekipu, ali to baš i nije laka pozicija, svjestan je kapetan Troskot koji priznaje da od utakmice protiv KK Zadra nije puno očekivao. I on i cijela ekipa imali su veliku želju da se predstave u što boljem svijetlu, ali da će atmosfera u Jazinama takva biti, to nisu ni sanjali.

- Da nam je netko rekao: "Ajde, odigrajte još jednu četvrtinu" mislim da bi i to izdržali, bez obzira što na nogama više nismo mogli stajati, govori kroz smijeh Troskot, svjestan da će prvotna euforija koja i još uvijek drži igrače uskoro opasti. Zato zajedno rade na tome kako da se pad energije bitno ne osjeti na budućim utakmicama.

Da je dolazak na trening Diadore čisti gušt istaknuo je i Niko Marin koji igra poziciju bek šutera. Priča nam da je u klub došao isključivo zato jer će ekipa igrati utakmice kako bi pobijedila, a ne kako bi "samo odigrala" i otišla kući. Marin ističe kako nitko ne igra zbog novaca već su svi tu zbog druženja, treninga i kako bi bili primjer mladima da se unatoč situaciji u zemlji neke stvari ipak mogu promijeniti.

- Cijelo društvo se treba puno više uključiti u rad s mladima, i usmjeravati ih da budu kvalitetne osobe, a onda u drugi plan dolaze sportski uspjesi. Bitno je da mladi uče i da se obrazuju kako bi se nakon prestanka igranja imali čime baviti u životu. Ne želimo nikome soliti pamet i nismo otkrili toplu vodu, jednostavno smo se prestali žaliti i pokrenuli se. Klub će postojati, ali ćemo raditi i druge akcije u suradnji s ostalim civilnim udrugama kako bi poboljšali našu sredinu, krenuo je predsjednik kluba Tomislav Kabić sumirati naš razgovor, dodajući kako im nije cilj biti bogataški klub, već gradski koji će biti rasadnik odličnih košarkaša jer, prema njima, jedino tako prava košarka u Zadru može opstati!

- I ako jednog dana dođemo do nekih novaca, ulagat ćemo ih u mlade ljude, ulagat ćemo ih u klub i u Pokret entuzijasta jer samo tako možemo naprijed. Nažalost, naši vršnjaci mahom odlaze vani, a mi to želimo zaustaviti jer grad čine ljudi, a mi želimo akcent staviti na mladost! Ne želimo da nam gradom šetaju mladi pognutih glava, već momci i cure nasmijanih lica. I zato još jednom ponavljam riječi svog prijatelja Vučetića: tko god ima neku ideju da nešto organiziramo, napravimo i pokrenemo nek nam se javi i neka se priključi entuzijastima jer zajedno možemo sve - zaključio je Kabić.


Tko igra za Diadoru?
U KK Diadori trenutačno igraju: Toni Vidaić (19) – krilni centar, Leon Mikić (17) – razigravač, Tomislav Kabić (29) – krilni centar, Anđelo Ivanov (25) – razigravač, Tomislav Troskot (29) – krilni centar, Paolo Marčev (23) – krilni centar, Alen Kucelin (28) – krilo, Josip Mrkić (27) – krilo, Niko Marin (27) – bek šuter, Roko Butić (33) – krilo, Luka Nenadić (18) – bek šuter, Dražen Ban (30) – razigravač, Matej Segarić (22) – razigravač, Stipe Fatović (24) – krilo, Frane Gospić (31) – centar, Dino Nimac (29) krilo, Darko Melnik (30) – bek šuter, Tomislav Bilić (26) – krilo, Krsto Pestić (30) – bek šuter, Luka Banovac (33) – krilo, Mate Anđelić (29) - razigravač


Na mladima svijet ostaje
Leon Mikić
(17) i Toni Vidaić (19) dva su najmlađa igrača KK Diadore koji su se u klubu odlično snašli, iako igrači ne prave razliku između njih i starijih košarkaša.
- U početku mi se bilo teško priviknuti na tu razinu košarke, ali s vremenom sam se naviknuo. Trenutno, u dogovoru s trenerima, balansiram između treninga u Diadori i u klubu Voštarnica, ali sve stižem, kaže Leon koji je bio presretan kada je saznao da će revijalnu utakmicu igrati protiv KK Zadra.
- Prije utakmice sa Zadrom u svlačionici je vladala velika trema, ali ona pozitivna. Čim smo stali na parket, trema je nestala, ostao je samo osjećaj euforije koji nam je dao snagu da izdržimo do kraja - kazao je Vidaić.


Entuzijastice u ulozi podrške
Na naš susret s "enuzijastima" došle su i dvije "entuzijastice", Franka Kapitanović i Sanela Kruneš. Njih dvije su se priključile pokretu jer su s Tomislavom Kabićem, predsjednikom kluba, u mladim danima trenirale košarku. Kažu kako je zasada njihova uloga podrška svim članovima i igračima, a nadaju se kako će im se u budućnosti priključiti još cura, pa tko zna, možda se osnuje i ženski košarkaši klub.

 

Prikupljena 31 tisuća kuna!
Utakmicu na kojoj su se predstavili KK Diadora i KK Zadar u Jazinama organizirala je udruga navijača Tornado. Utakmica je bila humanitarnog karaktera, a prikupljeno je 31.635,00 kuna. Pola sredstava ide za Udrugu Down Sindrom Zadar čiji su članovi i prisustvovali utakmici, a s drugom polovicom novca kupit će košarkaške lopte za zadarske osnovne škole.


I ti želiš postati entuzijast?
Svatko tko se želi priključiti "entuzijastima" ili podržati njihov rad može to napraviti na njihovoj internetskoj stranici. Kabić nam je u razgovoru više puta napomenuo kako nitko u udruzi ili klubu ne prima nikakvu nagradu za svoj rad, a klub se financira isključivo pomoću sponzora i donacija te uz pomoć godišnje članarine koja iznosi sto kuna.

18. travanj 2024 12:36