StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: NAJVEĆA PUSTOLOVNA UTRKA U HRVATSKOJ

Lokacija starta bila je tajna, otkrivena je natjecateljima tek nekoliko sati prije - bio je to kraljevski grad Nin!

Piše Marija Dejanović
20. rujna 2018. - 13:25
Adventure Race autor Marin Stulić (29).JPG

Ove godine održava se najveća hrvatska pustolovna utrka - Adventure Race Croatia ( ARC 2018.), a kao poprište za natjecanje najizdržljivijih odabrane su trase na području Zadarske županije. Sudjeluje dvadeset mješovitih četveročlanih timova iz deset europskih zemalja i Australije.

Lokacija starta utrke koja je bila tajna, otkrivena je natjecateljima tek nekoliko sati prije. Natjecatelji su startali u kraljevskom gradu Ninu 19. rujna u večernjim satima. Za sam start naporne utrke odabran je Višeslavov trg ispred Grgura Ninskog pa su mnogi od natjecatelja imali prigode dotaknuti palac za njegovu spomeniku ne bi li dodatno prizvali sreću.

Natjecatelji su ulicama starogradske jezgre Nina na otoku krenuli trčećim korakom na 72 sata dugu pustolovnu utrku. Nakon trčanja drvenom šetnicom i mostom uputili su se prema Kraljičinoj plaži, sudionike je tamo dočekala vožnja kajakom do podnožja Velebita, na koji su krenuli u potpunom mraku. Prvi su na područje Starigrada stigli oko 1 sat 20. rujna, a dionica je zatvorena u 3 sata nakon što su stigli posljednji natjecatelji. U jutarnjim satima su natjecatelji stigli na vrhove Velebita. Narednih tristotinjak kilometara proći će pješice, kajakom ili biciklom kroz ukupno 19 dionica preko visokih vrhova, dubokih kanjona, mračnih špilja, bistrih rijeka i ćudljivog mora, a najbrži od njih očekuju se na cilju u prvim satima subote, 22. rujna.

"ARC 2018. dio je kalendara svjetske serije pustolovnih utrka Adventure Race World Series kao jedna od samo četiri demo utrke ove godine i jedina takva u Europi. Među 20 prijavljenih ekipa jedna je iz Hrvatske, Space Goats Ciklus Team (Rozana Veselica, Denis Bajić, Kristijan Zrinić i Ivan Habuš), no u redovima Intersport Slovenije je naša poznata ultramaratonka Paula Vrdoljak, koja je prošli tjedan osvojila ekipnu brončanu medalju na svjetskom prvenstvu u trčanju na 100 km. Favorite ipak treba tražiti među četiri tima koji sudjeluju u cijelom ARWS kalendaru, među kojima su i spomenuti Slovenci. Zanimljivo je da je najviše timova, njih 5, iz Francuske, slijedi Slovenija s 4 prijavljena tima, po dva su iz Švedske i Poljske, a Australija, Belgija, Danska, Švicarka, Španjolska, Engleska i Hrvatska imaju po jedan predstavnički tim" rekao je Daniel Lacko marketinški direktor utrke.

Utrku ARC 2018. je kao iznimno zanimljiv promidžbeni događaj prepoznala Turistička zajednica Zadarske županije u suradnji sa šest lokalnih turističkih zajednica iz Zadra, Nina, Paga, Starigrada, Pakoštana i Dugog otoka, a o tome je Mihaela Kadija, direktorica TZ Zadarske županije izjavila:

"Turistička zajednica Zadarske županije zajedno s lokalnim partnerima vidi u ovom događanju veliki potencijal, ne samo za promidžbu naše destinacije već i cijele Hrvatske te smo upravo zato potpisali petogodišnji ugovor o suradnji na ovom projektu."

Igor Dorotić, sportski direktor utrke rekao je:

"ARC 2018 je prvo izdanje ove utrke, a nadamo se da će u narednim godinama postati punopravna postaja svjetske serije, pa čak i domaćin svjetskog prvenstva u pustolovnim utrkama. Oni koji žele pratiti prvi ARC uživo to mogu učiniti na linku http://live.arworldseries.com/arc-2018/#. Tamo se može pratiti kretanje i poredak svih timova u realnom vremenu. Na web adresi www.adventureracecroatia.com nalaze se sve dodatne informacije o samoj utrci i timovima, a na adresi www.arworldseries.com sve o svjetskoj seriji pustolovnih utrka."

Da se Adventure Race Croatia smatra kvalitetnim promotorom Hrvatske prepoznala je i Hrvatska turistička zajednica koja je kroz projekt Sportska Hrvatska, čiji je voditelj proslavljeni vaterpolist Dubravko Šimenc, podržala utrku značajnim sredstvima namijenjenim kvalitetnoj produkciji i medijskoj distribuciji. Zahvaljujući tome, gotovo jednosatnu reportažu o ARC-u moći će pratiti gledatelji iz oko sto zemalja svijeta.

23. travanj 2024 13:14