StoryEditorOCM
Zadar plusZADRANI PO PRVI PUTA ORGANIZIRAJU IT KONFERENCIJU

Hoće li natjecanje programera izroditi nove aplikacije za pametni Zadar?

Piše I.Ivanac
20. rujna 2018. - 16:13
hackaton1-200918.JPG

Parkiranje u centru grada za sve Zadrane ljeti predstavlja noćnu moru, no zamislite da na svom mobitelu imate aplikaciju koja pokazuje kako vas upravo na Foši čeka jedno parkirno mjesto. Ili pak da imate aplikaciju koja vam točnu u minutu kazuje kada će se autobus pojaviti na stanici.

Upravo takva rješenja mogu proizaći iz Hackatona i prve zadarske IT konferencije koja nosi naziv "My smart city", odnosno Moj pametni grad, koja će se održati od 11. do 13. listopada u prostorima Kazališta lutaka Zadar.
Konferencija je u četvrtak predstavljena u novootvorenom studentskom inkubatoru Code hubu, a pokrenule su je zadarske IT snage u suradnji s Agencijom za razvoj Zadarske županije Zadrom novom, Gradom Zadrom i lokalnim partnerima.

Trodnevni događaj sastoji se od brojnih predavanja, radionica i druženja te Hackatona, natjecanja programera i njihovih timova gdje će unutar 24 sata oni koji se prijave, na jednu od zadane tri teme morati osmisliti pametno rješenje koje se može primijeniti u gradu. Teme Kackatona kao i članovi žirija drže se u tajnosti sve do početka natjecanja. Code lab radionice održat će se paralelno s Hackatonom, a imat će edukativni karakter i na njima će moći sudjelovati i oni koji tek ulaze u svijet IT-a.

- Na trodnevnom događanju okupit će se imena zadarske i nacionalne IT scene, a posjetitelj mogu očekivati zanimljive rasprave o temama razvoja Zadra i to u pravcu novih tehnologija, digitalizacije i inovacija, odnosno svega onoga što danas čini pametan grad, kazao je Lovre Valčič, moderator "My smart city" konferencije i IT-jevac specijaliziran za razvoj uređaja za istraživanje polarnih područja. Valčić od ovogodišnjeg Hackatona očekuje pregršt ideja za koje se nada da će se neke uspjeti ostvariti baš kao što je prošlogodišnji pobjednik Stipe Stagličić uspio realizirati svoju ideju, odnosno mobilnu aplikaciju "CityBus Zadar" koja nudi sve informacije u vezi gradskog javnog prijevoza.

26. travanj 2024 17:59