StoryEditorOCM
Zadar plusUPOZNAJTE PRVU ZADARSKU ČELIČNU LADY

Iva Perinić prošla 226 kilometara dugu stazu i zaslužila titulu "Ironman"

27. rujna 2018. - 22:23
iva glavna

Plivanje, bicikliranje ili maraton? Za koju disciplinu je potrebna najveća izdržljivost sportaša, zapitala su se 1977. godine trojica prijatelja, vojnik John Dunbar, mornarički časnik John Collins te trener fitnessa Gordon Haller. Iz njihove prepirke ubrzo se rodila danas popularna utrka koja je kombinacija sve tri kategorije, točnije 3,8 km plivanja, 180 km bicikliranja i 42,2 km trčanja u kontinuitetu, a zbog čelične volje sportaša i izdržljivosti koja je za nju potrebna, nazvana je "Ironman". Riječ je, pretpostavljate, o već poznatom dugom triatlonu, a Zadar se od prošle subote može pohvaliti da prvi put u povijesti ima svoju triatlon Željeznu Damu! Samo usporedbe radi, ona kao da je u ovoj utrci preplivala relaciju Zadar – Preko, potom vozila bicikl od Zadra do Crikvenice i otrčala 42 kilometra po Ravnim kotarima.

Na prvi pogled vrlo nježna i krhka, Iva Perinić (34), po struci arheologinja i povjesničarka umjetnosti, u triatlon se zaljubila 2015. godine, tada još nesvjesna svoje psihičke i fizičke izdržljivosti, ne sluteći da će uspjeti prijeći zahtjevnu "Ironman" utrku, ali sa sportskim motom "važno je sudjelovati"! Nekoliko godina i stotine sati treniranja, poslije pod budnim okom trenera Danijela Filića iz triatlon kluba TNT, čelična dama je za 12 sati i 28 minuta prešla stazu u talijanskoj pokrajini Emilia-Romagna i zaslužila ovu laskavu titulu.

– Presretna sam i ponosna na sebe. Prognozirala sam da ću stazu proći za 13 ili 14 sati, zato kada sam vidjela rezultat, prvo sam pomislila da je u pitanju neka greška. Postavila sam si zadatak da prođem "Ironman", uz očekivani napor, no bez previše patnje. Tako je i bilo, u cilj sam ušla s lakoćom i smiješkom. Organizacijski dio, pripremanje opreme u zonama tranzicije, zapravo mi je bilo najteže, ostalo je predstavljalo pravi gušt – kaže nam Iva ne skidajući osmijeh s lica.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#ironmanitaly #ironmanitalyemiliaromagna #cycling #scottbikes

Objavu dijeli Iva Idassa (@iva07idassa)

Ona je kreativka u duši, rekreativka u svijetu sporta koja trenira, progovara i piše blog s velikom nadom da će i ostale sugrađane, posebno žene, privući u TRI-dimenzionirani svijet u kojem se kreće i živi, gdje dani započinju plivanjem u zoru, lijepo vrijeme s veseljem dijeli na biciklu, a tempo života parira s onim na trčanju.

– Voljela bih kad bi se više žena okušalo u ovom sportu. Kilometri staza u triatlonu možda djeluju zastrašujuće na prvu, ali sve je moguće. Rekla bih kako je najvažnija volja i podrška bližnjih. Triatlon me je promijenio više iznutra nego izvana, danas sam jača žena, samopouzdanija i svjesna da oslanjajući se na sebe, mogu sve što poželim – kaže nam Iva ističući kako za postati "Ironman" treba duži period treniranja, duboka posvećenost, promišljanje i rad na sebi, iznutra i izvana. Što se u dvanaest sati teškog fizičkog napora događa u glavi sportaša individualna je stvar, najčešće i presudna za uspjeh, složit će se naša čelična Zadranka, zato je i sama, kako kaže, sa svojom glavom sve nedoumice odlučila riješiti prije utrke.

– Kada svaki dan trčite tri sata, prođete cijeli Zadar, ali i stotine misli koje vas muče. Kada šest sati bez prestanka vozite bicikl spremajući se za "Ironman", stignete popričati o svemu sami sa sobom. Prazne glave stigla sam u Italiju, bez trunke sumnje u to da sam ja "Ironman", i napunila se novim doživljajima i predivnim emocijama. Utrka je zato prošla upravo onako kako sam je vizualizirala, fokusirala sam se na sadašnji trenutak, uživala u predivnoj prirodi koja me okruživala, na divne talijanske gradiće kojima sam prolazila... Prisjećala sam se i lijepih utrka sa ženama iz kluba, razmišljala o tome kako će me radosne dočekati na cilju. Zadnji dio utrke, maraton, prošao mi je kao da sam pretrčala dva kilometra, a ne 42 – opisuje Iva kako izgleda i njezin mentalni triatlon. Ne isključuje da će ga ubrzo ponovno pokušati prijeći, s još boljim vremenom, većim guštom, jer ovaj je sport nešto čime je "zaražena".

– Divim se našoj najuspješnijoj triatlonki Đurđici Orepić koja uistinu živi život kakav svaka triatlonka želi – u potpunosti je tome posvećena, putuje svijetom i ostvaruje vrhunske rezultate. I ja sam, iako sam u klub ušla s namjerom samo da trčim, ubrzo zavoljela sve discipline i shvatila da mi to neće biti samo hobi, već pravi stil života, zaključuje naša čelična dama pred kojom su zasigurno velike stvari! Njezin sportski moto "važno je sudjelovati" doveo ju je do velikih postignuća, zato s radošću očekujemo ono sljedeće...

PRIJELOMNA SEZONA: Druga u Kupu Hrvatske
Triatlonska sezona 2017. godine bila je prijelomna za Ivu Perinić, koja se tada okušala u disciplinama od prvih super sprintova sve do srednje dugih distanci. Utrke za Kup Hrvatske u triatlonu je odradila fantastično i osvojila drugo mjesto u kategoriji, i u apsolutnom poretku žena u Hrvatskoj.

 

TNT Zadar: Jake zadarske snage
Triatlon klub TNT Zadar, postoji tri godine i broji sedamdesetak članova. Njihov je osnovni cilj poticanje, razvijanje i unaprjeđenje triatlona i njegovih grana, kros triatlon, aquatlon, duatlon, te razvitak odgojnih, moralnih, etičkih i sportskih vrijednosti kod svojih članova. Glavni trener je iskusni hrvatski triatlonac Daniel Filić koji je također nastupio na "Ironmanu" u Italiji, postao "Ironman" treći put i oborio svoj vlastiti rekord koji sada iznosi 10 sati, 8 minuta i 14 sekundi.
25. travanj 2024 11:27