StoryEditorOCM
Zadar plusHRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE ZADAR:

Novu sezonu otvara predstava o starom Splitu “Ol' smo za jedan dan”

Piše AVŠ
11. listopada 2018. - 17:12
ol-samo-jedan-dan

Predstavom splitskog HNK “Ol' smo za jedan dan”, u adaptaciji i režiji Trpimira Jurkića, idućeg četvrtka, 18. listopada, otvara se nova sezona Hrvatskog Narodnog kazališta Zadar. Ova moderna i poetična hit predstava, koja je u cjelosti drukčija od pučkog teatra iako kroz 11 novela Marka Uvodića pripovijeda o starom Splitu, uvod je u sezonu koja će imati dvije premijere, najavljeno je u četvrtak na predstavljanju nove sezone.

Prva je predstava “Tarzan”, višestruko nagrađivanog slovenskog pisca i dramatičara Roka Vilčinka u režiji Matjaža Latina kojemu je ovo drugi angažman u HNK Zadar nakon uspješnice “Ostavljam te”. Što se događa paradigmatičnom paru, Tarzanu i Jane, nakon što su pobijedili sve prepreke na putu svoje ljubavi, zadarska publika gledat će u hrvatskoj praizvedbi ovog slovenskog autora.

- Ova egzotična drama o suvremenom Tarzanu na originalan i zabavan način progovara o muško-ženskim odnosima u novom kontekstu kapitalističkog društva- kazao je redatelj Latin o predstavi u kojoj će uz Alena Liverića i Žanu Bumber, svoj prvi angažman za zadarsko kazalište imati Dean Krivačić, glumac riječkog HNK-a Ivana pl. Zajca.

Uz “Tarzana”, druga premijera je “Lice”, maestralna komedija, Aleksandra Galina, jednog od najuglednijih scenarista i dramskih pisaca starije generacije o životu “novih Rusa”, tajkuna i intelektualaca koji im služe. Režira ju Zoran Mužić, a igraju Jasna Ančić, Davorko Jureško, Alen Liverić i Žana Bumber.

Sam program, kako je rekao ravnatelj HNK Zadar Renato Švorinić, čine žanrovski raznovrsne predstave koje mogu zadovoljiti ukus cijelokupne publike, a neke predstave posebno su zanimljive poput autorskog projekta Bobe Jelčića za Satiričko kazalište Kerempuh, “Govori glasnije”, koji oštro kritizira društvo u kojemu ništa ne funkcionira i progovara o ljudima koji kroz bezbroj praznih riječi skrivaju vlastitu nemoć i probleme.

Što se ostatka programa tiče, HNK iz Šibenika gostuje sa predstavom Dražena Ferenčine “Ljepotica iz Leenanaea” koja govori o odnosu majke i kćeri u izoliranom irskom selu, Kazalište Moruzgva i Gradsko kazalište- scena “Gorica” donosi “Otpisane” Renata Baretića, a Glumačka družina Histrion predstavu “Famozna” u režiji Krešimira Dolenčića. U Zadru će gostovati i Brešanova hit predstava “Kako je počeo rat na mom otoku”, “Taksimetar” Teatra Exit, “Opet on” Gradskog kazališta Komedija, “Le ultime lune” Gledališća Koper, “Za umrijet od smijeha” Teatra Rugatino i Planet Arta, te “Snajper” Drame plus i HNK Zadar.

Uz predstave, ove sezone na progamu je i jazz koncert svjetski poznatog jazz gitarista Ratka Zjače i njegovog kvarteta koji će u Zadru predstaviti svoj novi album Life on Earth. Zjača je bio nominiran za najboljeg gitaristu i glazbenika u Južnoj Americi.
 

Glumačka radionica
I ove sezona nastavlja se rad Glumačke radionice HNK, a Žana Bumber za veljaču je najavila premijeru predstave “Upravljač za ljude”, tehnološku satiru kroz oči dvaju blizanaca koji promatraju otuđenost u vlastitoj obitelji gdje su ekrani zamijenili svaku komunikaciju.

Zadovoljni brojem pretplatnika
U HNK Zadar jako su zadovoljni brojem pretplatnika za novu sezonu kojih je za sada oko 200. Cijene pretplata su ostale iste kao i prethodnih godina. Za dosadašnje pretplatnike cijena dramske pretplate sa 12 predstava iznosi 550 kuna, a za nove 800 kuna. Cijena studentske pretplate iznosi 200 kun
19. travanj 2024 18:50