StoryEditorOCM
Zadar plusGRAD ZADAR DOBIO JOŠ DVA EUROPSKA PROJEKTA

Na Istu će se postaviti mini kompostane, a uz pomoć drugog projekta uspostavit će se organizacijska struktura Centra za mlade

Piše I.Ivanac
19. listopada 2018. - 19:15
gggg

U naredne dvije godine Grad Zadar planira ustrojiti organizacijsku strukturu budućeg Centra za mlade te postaviti mini kompostane na otoku Istu. Programi su to dvaju novih europskih projekata kojima je nositelj Grad Zadar - projekt "NETWAP" i "ZadrugArt – platforma za suradnju i razvoj nezavisne kulture grada Zadra“.

- Prvi projekt je "NETWAP“ i to iz programa prekogranične suradnje Interreg Italija – Hrvatska, a radi se o projektu iz područja zaštite okoliša, odnosno razvoju inovativnih metodologija upravljanja otpadom s naglaskom na mala i izolirana područja, u našem slučaju na otocima. Projekt predviđa dvije pilot akcije. Prva je postavljanje mobilne mini kompostane za biorazgradivi otpad na otoku Istu, a potom će se premještati i na druge otoke ako bude potrebe. Dobiveni kompost moći će se koristiti u poljoprivredi čime se dobiva nova vrijednost od otpada. Provodit će se istraživanja o isplativosti i drugim parametrima koja će pokazati koliko je ovakvo rješenje dobro za naše otoke, objasnio je Šime Erlić, pročelnik gradskog upravnog odjela za EU fondove dodajući kako će se takva praćenja provoditi i u Italiji, a nakon provedenih istraživanja utvrdit će se koji je nabolji način gospodarenja otpadom na otocima. Erlić je napomenuo kako su partneri u projektu energetske agencije iz Italije i gradova te institut ”Ruđer Bošković“ koji će provesti mjerenje količine mikroplastike u moru.

- Institut će provoditi istraživanja odakle točno mikroplastika dolazi te na taj način vjeruju kako mogu utjecati na izvor problema, objašnjava Erlić.

Ususret Centru za mlade

Fokus drugog projekta "ZadrugArt – platforma za suradnju i razvoj nezavisne kulture grada Zadra“ bit će uspostavljanje organizacijske strukture u budućem Centru za mlade, u cilju jačanja i razvoja nezavisne kulturne scene, te poboljšanje suradnje između Grada i udruga u kulturi. Početak renovacije Centra za mlade, što je još jedan projekt gradskog Odjela za europske fondove, očekuje se na proljeće iduće godine.

- Pomoću projekta će se napraviti model sudioničkog upravljanja u kulturi, odnosno model upravljanja budućim Centrom za mlade. To je nužno napraviti prije dovršetka renovacije Centra kako bi se na vrijeme ostvarila suradnja između Grada i udruga te dogovorili kriteriji odabira udruga koje će dobiti prostor u Centru za mlade, kazao nam je Andrej Fric, voditelj projekta i udruge Centar nezavisne kulture dodajući kako će se kroz projekt nabaviti i oprema kako bi se poboljšao i olakšao rad udruga u kulturi poput adekvatne rasvjete za pozornicu, vanjske pozornice, mobilnog projektora i platna te ostale tehnike koja omogućava izvođenje manifestacija na otvorenom.

- Korisnici Centra za mlade bit će sve udruge u kulturi preko Centra nezavisne kulture, a nabavkom opreme osigurat ćemo udrugama lakše izvođenje njihovih scenskih nastupa, a i na taj način im financijski olakšati jer je najam tehnike za scenu često skup, kazao je Fric dodajući kako će se tijekom trajanja projekta izvesti čak 36 aktivnosti i to po uzoru na "KvartArt", a udruge u Zadru bi kroz dvije godine trebale pripremiti programe i izvesti ih.

- Organizirat će se i 12 radionica povezivanja i jačanja kapaciteta udruga u kulturi i to na teme kao što je pisanje projekata ili plesne radionice, dramske, čak i radionice slikanja, govori Fric. Projekt bi trebao započeti početkom idućeg mjeseca, a njegova vrijednost je dva milijuna kuna koje u cijelosti finacira Europska unija.

20. travanj 2024 11:18