StoryEditorOCM
Zadar plusMIRISIMA DO DOBRO UGOĐENE ATMOSFERE: ZA BOLJI SAN, RASPOLOŽENJE, BISTRIJI UM...

Zadarski fitoaromaterapeut Frane Herenda savjetuje kako eteričnim uljima oplemeniti prostor

2. studenog 2018. - 14:10
aromaterpija

Ako pozovete eterična ulja u svoj dom, iznenadit ćete se koliko vas mogu razveseliti, potaknuti koncentraciju ili vam pomoći da zaspite; neka će vam izvrsno dezinficirati prostor ili otjerati komarce, a druga su idealna da s njima napravite jednostavno ulje za masažu prema svojim preferencijama mirisa. Uz to, posve su prirodna. Uz stručnu pomoć zadarskog farmaceuta i fitoaromaterapeuta Frane Herende donosimo vam savjete kako koristiti mirisna ulja za veći užitak u vašem životnom prostoru.

- Neke osnove koje morate znati o eteričnim uljima jest da su to ekstrakti snažnog djelovanja s kojima valja znati rukovati jer nisu bezopasna. Danas se eterična ulja mogu kupiti na mnogim mjestima po niskim cijenama, ali preporučljivo ih je uzimati od provjerenih proizvođača jer imaju bolji efekt od umjetno proizvedenih aroma i mirisa, a cijena i nije toliko visoka. Primjerice, pravu lavandu (Lavandula angustifolia) ćete platit 80-ak kuna, a dugo će vam trajati ako je koristite u difuzeru prije spavanja. Ako ne znamo dovoljno o eteričnim uljima, potrebno ih je izbjegavati u prostoru gdje su trudnice, dojilje i djeca mlađa od tri godine. Uz to, valja naglasiti da ne treba pretjerati s kombinacijom ulja kako ne bi nastala kakofonija mirisa, zato maksimalno kombinirajte tri ulja u difuzeru, navodi Herenda neke napomene kojih se treba pridržavati da bi nam druženje sa uljima u domu bilo što ugodnije!

ZA PODIZANJE RASPOLOŽENJA: ylang ylang, paprena metvica i citrusi mandarina i grejp

Ylang ylang (Cananga odorata) afrodizijak je i za žene i muškarce, a ujedno i opušta. Preporučuje ga se koristiti u spavaćoj sobi, jer krevet nam ionako treba služiti samo za dvije stvari, a ylang ylang izvrstan je za obje. Lijepo se slaže sa narančom, lavandom ili mandarinom. Paprena metvica onome kome njezin miris godi doista može osvježiti dan. Ako volite citrusne note, nekoliko kapi mandarine i grejpa u difuzeru stvorit će dobar ugođaj u prostoru i „oživjeti“ ga, a vas obraniti od letargije.
 

ZA OPUŠTANJE I BOLJI SAN: ylang ylang, naranča i lavanda

Nekoliko kapi ylang ylanga i naranče savršena su kombinacija za opuštanje. Kombinaciju ova dva eterična ulja također možete nakapati i u bazno ulje koje će vam koristiti za masažu te vas dodatno opustiti. Eterično ulje lavande (Lavandula angustifolia) preporučuje se za bolji san, možete je staviti u difuzor ili nakapati na jastuk, ali treba pripaziti da pri kupnji uzimate pravu lavandu.

- Lavandin nema isti učinak kao prava lavanda i ne služi za smirenje, zbog velike koncentracije kamfora u njemu samo će nas još više razbuditi, kaže Frane Herenda, kao i jastuci od dalmatinskog lavandina koji se često prodaju po tržnicama.

ZA KONCENTRACIJU I BISTRIJI UM: paprena metvica i ružmarin verbenon

Eterično ulje paprene metvice pogoduje koncentraciji na poslu. Drugo ulje koje možete koristiti je ono ružmarina, ali kemotip verbenon. Upravo on miriše najviše na svježi ružmarin. Pripazite da u difuzer nakapate baš ružmarin verbenon, ne ružmarin s našeg podneblja koji sadrži kamfor. I jedno i drugo ulje valja izbjegavati kod trudnica, dojilja i male djece.

ZA DEZINFEKCIJU PROSTORA I ANTIVIRUSNO DJELOVANJE: limun, čajevac i origano

Limun se smatra antiseptikom, kao i čajevac koji prostoru daje pomalo „medicinski“ miris. Eterično ulje origana neki znaju koristiti u difuzeru, no savjetujem oprez. Već i raspršeno difuzerom može imati nepovoljan utjecaj na sluznice. Inhalirati se njime ne smije. Smatram da se eterično ulje origana smije uzimati isključivo u kapsulama, s tim da na tržištu ima „lažnih“ kapsula s uljem origana, koji su zapravo macerati origana, ne i eterično ulje.

Ravensara, eukaliptus radiata i eukaliptus globulus također imaju antivirusno djelovanje, no savjetuje se da se ova tri eterična ulja ne koriste kada je u prostoru dijete u opstrukciji dišnih puteva ili ako uzima lijek salbutamol. Eukaliptus radiata možete nakapati u difuzer, odmah ćete osjetiti da lakše dišete, radi pinena – koje nalazimo i u borovima, je li, upravo razlogu zašto volimo biti u borovim šumama.

PROTIV KOMARACA: Iako im je sezona pri kraju, i ovu preporuku valja uzeti u obzir: Limunski eukaliptus ili citronela tjeraju bube iz doma, a usput mu daju notu svježine. Smiju se koristiti u prostoru s djecom. Ta eterična ulja nije poželjno stavljati nerazrijeđena na kožu niti odraslih, a na malu djecu niti razrijeđena u nekom baznom ulju. Samo u već gotovim proizvodima ili raspršena difuzerom.

Difuzeri ili aroma lampe?
Aroma lampice frakcioniraju eterična ulja, tako da je puno bolje uložiti u kvalitetan električni difuzer eteričnih ulja. I to onaj koji raspršuje ultrazvukom vodu zajedno s kapljicama eteričnih ulja. Tako se istovremeno ovlažuje prostor i imamo učinak eteričnih ulja, što je posebno dobro zimi, u vrijeme grijanja prostora. Mnogi difuzeri su napravljeni sa svjetlima, pa su vrlo zgodni za korištenje u dječjim sobama kao noćno svjetlo.

 

Jednostavan recept za opuštanje
U 100 ml nekog brzoupijajućeg baznog ulja poput marelice, badema ili makadamije nakapajte 20 kapi naranče i 20 kapi prave lavande. Ako više volite egzotične mirise, kombinirajte 20 kapi ylang ylanga s 20 kapi naranče.
Mnoštvo sličnih receptura moći ćete pročitati u knjizi „Prirodna kozmetika“ Frane Herende, koja izlazi sredinom prosinca.
24. travanj 2024 22:59