StoryEditorOCM
Zadar plusFILIP RUŠIN (24) ODUŠEVIO SVOJIM NASTUPOM

Zadarski student postao prvak Slovačke u beatboxu

Piše Ana Franić
7. studenog 2018. - 22:30
beatbox1-171018

Filip Rušin, 24-godišnji Slovak koji u Zadru živi već četiri godine proteklog je vikenda u Bratislavi postao prvak Slovačke u beatboxu. Filip je u Zadar došao zbog studija, a danas je član sveučilišne a capella grupe A.K.A Crescendo, benda "No Ordinary", surađuje i s Matijom Cvekom, a nedavno je u Zadru otvorio i prvu školu beatboxa. Beatbox izvođači ne koriste klasične instrumente, već su jezik i usne njihov osnovni "alat".

- Još uvijek mi se sliježu dojmovi, a kako je izgledao moj nastup uopće se ne sjećam. Battleovima se ne bavim dugo, ali ova nagrada je priznanje da se ljudima sviđa ono što izvodim i da se moj trud primjeti. Najjednostavnije rečeno, daje mi vjetar u leđa, rekao nam je Filip dodajući da se žiriju svidjelo to što je drugačiji i što je donio nešto novo i svježe.

U beatbox battle natjecanjima kao ovom u Slovačkoj postoje eliminacijski krugovi koje natjecatelji prolaze i sakupljaju bodove. Nakon nekoliko krugova odabire se osam najboljih i slaže se finalni nastup.

- U finalnom nastupu bio sam drugi i 'borio' sam se s još jednim natjecateljem. Imali smo minutu i pol da pokažemo najbolje od sebe. Puno radim s pjevačima tako da je moj nastup zvučao kao pjesma. Mislim da je to ono što je presudilo kod žirija jer nisam kao svi ostali išao na tehniku i brzinu nego sam to sve lijepo zaokružio i povezao, objašnjava Filip.

Žiri kod natjecatelja ocjenjuje pet elemenata: originalnost, muzikalnost, tehniku, prisutnost na pozornici (stage presence) i zabavljenost publike (crowd control).

- Najdraže od svega mi je to što sam uspio osvojiti publiku. Pobjedom u Slovačkoj automatski sam se plasirao na svjetsko prvenstvo koje će se održati 2020. godine, najvjerojatnije u Berlinu. Nakon dječačke zaljubljenosti, mislio sam da će beatbox biti moj zaboravljeni hobi, ali srećom to nije tako ispalo. Kad se dojmovi slegnu, nastavljam s napornim radom i vježbom, zaključio je Filip.

18. travanj 2024 14:14