StoryEditorOCM
Zadar plusPROGLAŠENE NAJBOLJE TAJNICE 2018. GODINE, A MEĐU NJIMA I PAŠMANKA IVANA KRALJIĆ

"Tajnica treba biti pouzdana, organizirana, komnikativna i uvijek nasmijana!"

Piše I.Ivanac
7. studenog 2018. - 20:20
DSC_4237.JPG

Još od 1996. godine nacionalna strukovna udruga "Hrvatska poslovna tajnica" svake godine proglašava najbolje tajnice, a među njima se ove godine našla i Ivana Kraljić, zaposlenica Općine Pašman. Ivana je u Zadru završila Ekonomsko-birotehničku i trgovačku školu, a u Općini je zaposlena u Jedinstvenom upravnom odjelu i u Uredu načelnika, gdje obavlja posao administrativne tajnice i referenta za upravno-administrativne poslove.

– Sretna sam što je ove godine nagrada za najbolju tajnicu pripala meni, a obitelj i prijatelji su iznimno ponosni na mene i zadovoljni jer nemam puno godina radnog staža – govori 28-godišnja Ivana koja je u Općini zaposlena od 2014. godine. U Općinu je prvotno "dospjela" preko stručnog osposobljavanja, a prethodno je svoje radno iskustvo stjecala kao turistička djelatnica i referentica za obradu podataka.

Mlada Pašmanka je uz ekonomsku školu pohađala i školu engleskog jezika, položila je i prvi stupanj njemačkog, a govori talijanski i španjolski jezik.

– Prošla sam dosta seminara i puno različitih stručnih osposobljavanja, pa sam tako zadužena i za mjesto arhiviste i šefice protokola – kazala je Ivana.

Tajnice rade u gotovo svim organizacijama, poduzećima i državnim ustanovama, a dnevno obavljaju veliki broj poslova te svim djelatnicima omogućavaju pravodobne informacije. Upravo zbog njih cijeli "sustav", odnosno tvrtka funkcionira. Kolika je Ivanina odgovornost govori i činjenica da je upravo ona zadužena za svaki papir koji se nalazi u zgradi Općine.

No, ovoj simpatičnoj i vedroj stanovnici mjestašca Barotul na otoku Pašmanu ništa nije teško.

– Svakodnevno komuniciram s nekoliko desetaka ljudi i ja sam prva osoba s kojom dolaze u kontakt. Trudim se svakome pomoći koliko god mogu – kazala je Ivana koju je za najbolju tajnicu nominirala upravo njezina Općina. Nominacija je sadržavala Ivanine radne aktivnosti, osobine i kvalifikacije, ali i opisni dio njezina posla, a ukratko nam je navela i bitne karakteristike uspješne tajnice.

– Prvo i osnovno je da tajnica mora biti pouzdana, između mene i načelnika općine mora postojati povjerenje jer ako ga nema onda ne možemo ni surađivati. Drugo je da u našem poslu treba biti izrazito organiziran jer dnevno radite stotine poslova te se protokol mora poštovati. Jako su bitni komunikativnost i ljubaznost prema strankama i kolegama, a stranku uvijek moramo dočekati vedre naravi i nasmijane – kazala je Ivana dodajući kako bi tajnice trebale njegovati poslovni izgled te se tako i odijevati i biti uredne.

Godišnja nagrada "Hrvatske poslovne tajnice" dodjeljuje se u pet kategorija (mala, srednja i velika tvrtka, proračunska i neprofitna organizacija), a ove godine su je uz Ivanu osvojile i Nataša Pomper iz Hrvatskoga geološkog instituta u Zagrebu, Lada Radić iz tvrtke Hrvatski operator tržišta energije, Nana Tomić iz Srednje talijanske škole u Rijeci, te Jasmina Palinić zaposlenica Općine Slivno.

 

24. travanj 2024 18:30