StoryEditorOCM
Zadar plusŠTO JE SVE NASILJE I KAKO REĆI "NE"?

Mališani napunili HNK Zadar, uživali u predstavi i koncertu i učili kako živjeti život bez nasilja

9. studenog 2018. - 12:45
predstava

Ako ste u četvrtak ujutro prošli Kalelargom, zasigurno ste ugledali stotine osnovnoškolaca koji strpljivo čekaju u redu ispred HNK Zadar. Razlog tome je što su u kazalište došli naučiti što je sve nasilje i kako ga prepoznati? Koji su mitovi o nasilju? Kako nasilniku reći "ne"? Svake godine više od 1,6 milijuna ljudi u svijetu umire izravno od posljedica nasilja, a statistički podaci otkrivaju samo dio stvarnog stanja. Kako bi educirali mlade o ovom, jednom od najvećih problema današnjice, Zadarska županija i Policijska uprava zadarska, uz potporu Ministarstva unutarnjih poslova i Vijeća za prevenciju kriminaliteta na području Zadarske županije, u četvrtak su u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar organizirali preventivni projekt naziva "Živim život bez nasilja".

Riječ je o projektu Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva znanosti i obrazovanja koji se od 2010. godine provodi u suradnji s organizacijama civilnog društva, lokalnom zajednicom i drugim zainteresiranim partnerima.
Djecu sedmih razreda osnovnih škola diljem Zadarske županije s programom su u četvrtak najprije upoznali voditelji Nikola Milat i Sandra Veber, koji su učenicima na zabavno-edukativan način, kroz nekoliko uvodnih skečeva pokazali da je nasilje zapravo slabost te da se o nasilju nikada ne smije šutjeti. Program je nastavljen predstavom "Nasilje – za nasilje nema opravdanja", koju su izveli glumci Ivana Krizmanić i Vedran Komerički. Režirao ju je Zijah Sokolović, a proglašena je najboljim projektom u Europskoj uniji u ranoj prevenciji kriminaliteta i nasilja u obitelji, na godišnjem kongresu EUCPN u Litvi. Predstava je djeci lako shvatljiva, šaljiva, ali snažna, kroz prikaz naoko jednostavnih, svakodnevnih situacija, glumci razotkrivaju nasilje, i na koncu šalju jasnu poruku – različitosti treba uvažavati jer upravo u njima i jest ljepota, razumijevanje, prijateljstvo i ljubav liječe sve, a nasilje treba znati prepoznati i potražiti pomoć.

Nakon predstave uslijedio je i jedan zabavan dio – koncert grupe "Adastra", koja je autor i izvođač pjesme "Surovi grade", posvećene mladiću Luki Ritzu, zagrebačkom mladiću koji je i sam bio žrtva nasilja.

U zabavno-edukativnom programu zajedno s učenicima iz OŠ "Benkovac", OŠ Ivana Gorana Kovačića iz Lišana Ostrovičkih, OŠ "Biograd", OŠ Braće Ribar iz Posedarja, OŠ Braće Radić iz Pridrage, OŠ Franka Lisice iz Polače, OŠ "Galovac", OŠ Jurja Barakovića iz Ražanca, OŠ Jurja Dalmatinca iz Paga, OŠ Nikole Tesle iz Gračaca, OŠ "Novigrad", OŠ "Obrovac", OŠ "Pakoštane", OŠ Petra Lorinija iz Sali, OŠ Petra Zoranića iz Jasenica, OŠ Petra Zoranića iz Nina, OŠ Petra Zoranića iz Stankovaca, OŠ "Poličnik", OŠ "Privlaka", OŠ "Starigrad", OŠ Stjepana Radića iz Bibinja, OŠ "Sukošan", OŠ "Sveti Filip i Jakov", OŠ "Valentin Klarin" iz Preka, OŠ Vladimira Nazora iz Neviđana, OŠ Vladimira Nazora iz Škabrnje i OŠ "Zemunik" sudjelovali su njihovi razrednici, nastavnici, stručni suradnici, te predstavnici lokalne samouprave, raznih institucija i udruga.

27. travanj 2024 06:58