StoryEditorOCM
Zadar plusZAPOČEO FRIDAY TALKS U ZADRU

Zadarska IT scena je mala, ali ovo je pravi primjer njenog pozicioniranja u Hrvatskoj: vrhunska organizacija, pažnja na detalje i gosti čije su priče kvalitetne!

Piše I.Ivanac
17. studenog 2018. - 20:00
friday_talks11-161118

- Nitko tko je uspješan nije to postao preko noći. Ta osoba je dodatno radila, istraživala, čitala kako bi povećala svoje znanje, kazala je Mateja Zbodulja, voditeljica korporativne prodaje na međunarodnom tržištu u Agriviju – jednom od najpoznatijih domaćih tehnoloških startupa, koja je svoje radno iskustvo ispričala na prvom "Friday talksu" održanom u petak u Zadru u prostorijama InZad inkubatora.

"Friday Talks", događaj koji organizira zadarska tvrtka Rentlio, sastavni je dio projekta InZad inkubator 2.0 u sklopu kojeg je obnovljena zgrada zadarskog inkubatora i nabavljena dodatna oprema, a sve u cilju da se poduzetnicima početnicima olakša njihovo poslovanje na samom početku. Vrijednost projekta je skoro 6,2 milijuna kuna.
- Kratko smo bili stanari Inkubatora i tu je već krenula komunikacija o potrebi zajedničkog djelovanja u svrhu promicanja poduzetništva te tehnologije. Gosti koje dovodimo na "Friday talks" etablirani su, što u tehnološkoj, što u poduzetničkoj zajednici. Inovativni zadar osigurao je budžet za događanje, a mi smo se prihvatili organizacije - kazao jeMarko Mišulić vlasnik poznate zadarske tvrtke Rentlio, dodajući kako je manifestacija "Friday talks" samo mali test onoga što planiraju u budućnosti raditi u Zadru.

- Interes za "Friday talks" je veliki i to nas iznimno veseli te dokazuje potrebu za ovakvim tipom događanja. Kroz neformalni razgovor doznat ćemo sve tajne, strahove te životne putove kroz koje su naši sugovornici prošli kako bi dospjeli do mjesta gdje se danas nalaze, govori Mišulić koji se na "Friday talksu" izvrsno snašao u ulozi moderatora, odnosno voditelja. Na prvom razgovoru gostovala je upravo Mateja Zbodulja koja je ispričala svoj životni put te kroz što je sve prošla kao žena u tehnološkom svijetu.

- Što se tiče žena u tehnologiji, situacija u Hrvatskoj je puno bolja nego prije pet godina, ali ima još puno mjesta za napredak. Treba proći još dugo vremena da žene imaju istu startnu poziciju kao i muškarci, ali je opet ženama u tehnologiji lakše nego u drugim branšama - kazala je.

A što se tiče branši, Mateja ih je promijenila tri, jer je bila zaposlena u turističkoj te digitalnoj branši, a sada je u Agrivi zaposlena u sektoru prodaje softvera za poljoprivredu. No kazala je kako su u suštini, svi poslovi koje je radila u različitim branšama - isti, što se njoj učinilo kao idealna kombinacija jer radi što voli, a u poslu dobiva različite dimenzije.

Kazala je i kako proces prodaje u poljoprivredi predstavlja veliki izazov, te kako je to nažalost posao koji većinom rade muškarci. U ugodnom razgovoru Mišulić i Zbodulja su se dotaknuli i teme startupova u hrvatskoj te raznih zakonodavnih prepreka koje koče poduzetnike u njihovu razvoju.

Njihovu razgovoru se pridružila i Helena Kolega iz zadarske tvrtke HIA-Hobby I Adore koja je zajedno sa svojim kolegicama Ivom i Anom s projektom Fell Croatia dospjela u finale velikog natjecanja Zaba moj Start.

- Zadarska IT scena je mala i ona je tek u razvoju, ali ovo je dobar primjer njenog pozicioniranja u Hrvatskoj: vrhunska organizacija, pažnja na detalje i gosti čije su priče uistinu kvalitetne i iz čijih se priča može puno toga naučiti, zaključio je Mišulić te sve zainteresirane pozvao na iduće predavanje koje se održava 23. studenog kada će im u goste doći 20-godišnji Albert Gajšak, tvorac globalno poznate MAKERbuino DIY igraće konzole i MAKERphonea.

26. travanj 2024 16:41