StoryEditorOCM
Zadar plusNOVI ROMAN ZADRANINA JURE KARAMARKA

Drugi dio Huligana Pere na svjetlo dana izlazi u petak

Piše Ana Franić
19. studenog 2018. - 21:20
karamarko3-110518

Prije dva i pol mjeseca u prodaju je pušten "Huligan Pero", roman Zadranina Jure Karamarka, koji je oborio sve rekorde, a tiskara nije mogla tiskati toliko brzo koliko dolaze narudžbe. U samo 46 dana, Jure je napisao i nastavak, "Huligan Pero 2" koji će svjetlo dana ugledati u petak kada će krenuti prednarudžbe.

- Roman "Huligan Pero 2" bilo mi je lakše pisati od prvog dijela jer sam samo nastavio nizati tekst na tekst. Prvi dio pisao sam dvije godine kao online serijal i tek onda to sve ukomponirao u knjigu. Kada sam odlučio pisati nastavak Huligana Pere, urednici su mi zadali rok do kojeg moram završiti knjigu, što je zapravo i prvi put da sam se našao u takvoj situaciji. Nije me uhvatila panika već sam se zainatio sam sebi, isključio od svijeta, zatvorio u sobu i prije roka dovršio "Huligana Peru 2", objašnjava nam Jure proces nastajanja novog romana.

Huligan Pero nastao je u vrijeme masovne histerije kada je četiri milijuna ljudi nasjelo na fake news od strane medija o tome da je grupa huligana napala Rakitića, objašnjava Jure, dodajući kako je tada promatrajući reakcije mase napisao jedan običan Facebook status koji je u jedno popodne 'lajkalo' i 'sheralo' nekoliko tisuća ljudi.

- Kroz neke životne situacije želio sam pokazati kako je to biti Huligan Pero u društvu koje poziva na linč svakoga tko se deklarira kao navijač. U drugom dijelu koji izlazi u petak ukomponirao sam priču s dijelovima fikcije, drame i ljudskih sudbina. Sve što radim i pišem je zbog čitetelja i upravo zbog njih sam odlučio promijeniti pristup te će korice drugog dijela Huligana Pere krasiti osvrt pet čitatelja koje sam izabrao u dogovoru s izdavačkom kućom "Redak", govori Jure kojem je ovo osmi roman. Do sada je napisao romane Posljednja generacija istoka, Grafičar, Genova, Kradljivci snova, Padobran, Zara i Huligan Pero.

Što misliš, zašto je nastala tolika pomana za Huliganom Perom?

- Možda je to zbog činjenice da u današnje vrijeme svi znamo što očekivati od koga, a Huligan Pero je nešto drugačije, novo i blisko čitateljima. Dogodila se kemija na brzinu, zaključuje Jure, dodajući kako odmora nema, jer na njegov rođendan, 30. siječnja iduće godine tradicionalno izlazi još jedan roman, ali o detaljima još ne može govoriti.

26. travanj 2024 06:47