StoryEditorOCM
Zadar plusPAŽANKA MIRNA OŠTARIĆ KERR RAZVALILA NA POSLJEDNJA DVA IZLAGANJA

Od ampula plina kojim se drogiraju na Zrću napravila je nakit, a njene dvije fotografije prije nekoliko tjedana izložene su u Parizu među 56 najboljih iz cijeloga svijeta!

23. studenog 2018. - 10:25
can loweryour blood pressure_

Mirnu Oštarić Kerr (30), Pažanku sa zadarskom adresom, profesoricu u školi Primijenjene umjetnosti i dizajna, kreatoricu nakita, grafičarku i fotografkinju teško možemo svrstati u jednu "umjetničku ladicu". Iza nje je 50-ak međunarodnih i domaćih izložbi, skupnih i samostalnih, iz raznih sfera umjetnosti, a posljednja njezina dva izlaganja posebno su uspješna i značajna.

Ampule koje sadrže dušikov oksid i prvenstveno se koriste u bocama za šlag, u Hrvatskoj i kao legalna halucinogena droga, nekoliko posljednjih ljeta preplavljuju party destinaciju Zrće. Ova svestrana umjetnica te je svjetleće bombice pronašla na plažama i oko novaljskih klubova te se dosjetila genijalne ideje – od njih je napravila ogrlicu (ili narukvicu, ovisi kako je nosite) naziva "Sex, drugs without rock and roll" i izložila je na nedavno održanom Međunarodnom festivalu dizajna "Plan D" u zagrebačkom Tehničkom muzeju. Među jedanaest najboljih mladih svjetskih dizajnera koji su stvarali radove na temu "Etika u dizajnu", njezin je rad, osim estetskom privlačnošću, plijenio i svojom porukom. Ogrlica, naime, upozorava na dva problema – na zbrinjavanje otpada i na konzumaciju droga. Količina proizvodnje ogrlice pak ovisi o potrošačima koji bacaju ampule po plaži i tako stvaraju otpad od kojeg je načinjen novi dizajn kao ogledalo društva.

– Ovu ogrlicu više volim nazivati objektom za tijelo nego nakitom, jer ona nije samo ukras. Općenito, u svojem se stvaralaštvu ne vodim samo željom da rad bude estetski privlačan, nego i da potiče na razmišljanje o društvu i ekologiji. Ogrlica se prema tome može modulirati prema želji osobe koja je nosi, ampule su povezane magnetima pa stoga može mijenjati svoj prvobitan izgled. Kad ljudi na partyjima udišu dušikov dioksid iz ampula, stanje u njihovu tijelu se mijenja i počinju se drugačije ponašati, dolazi do halucinacija, euforije i na kraju opuštanja. Isto tako, i ogrlica se na tijelu može mijenjati – opisuje nam Mirna. Istovremeno, njezin je rad i suvenir čije je značenje specifično za lokalitet plaže Zrće, svojevrsna relikvija.

Kad pogledate presjek Mirninih umjetničkih radova, bilo da je riječ o crtežima, grafici, fotografiji ili nakitu, primijetit ćete da koristi uglavnom crnu, bijelu i sivu boju. Njezina je estetika istovremeno jednostavna i kompleksna, nježna i hladna, provokativna i posve svakodnevna, životna. Grafiku i nakit često povezuje u jednu cjelinu, dodajući joj ponekad i tradicionalne motive poput paške čipke. Svoje fotografije, pak, dosad još nije izlagala, ali nedavno se bez očekivanja prijavila za natječaj "Next image awards". Prijavljeno je bilo 400 tisuća fotografija iz 130 država svijeta, a nakon dva kruga žiriranja odabrano je 56 najboljih. Njezina su dva rada, fotografirana mobitelom Huawei, nagrađena i izabrana za postav izložbe u galeriji Grand Palais des Champs-Elysees u Parizu od 8. studenog, i to u sklopu najvećeg svjetskog sajma fotografije Paris Photo.

– Fotografije su, na moje iznenađenje, odabrane za postav izložbe, a odabrali su ih vrhunski stručnjaci poput Marka Lubella, izvršnog direktora Međunarodnog centra za fotografiju, i Liu Heunga Shinga, fotoreportera nagrađenog Pulitzerom. Jedna je fotografija u kategoriji "Faces", a riječ je o crno-bijelom portretu djevojčice "My beauty", a druga u kategoriji "Hello, life", nazvana "Two little birds", prikazuje ljeto dviju djevojčica. Fotografiram sve, prirodu, portrete, svoj nakit, uživam u stvaranju, kombiniranju raznih stilova, umjetničkih izričaja – otkriva Mirna, a na nama je da pričekamo njezin sljedeći maštoviti projekt i izložbu koja će nas natjerati da promislimo o svakodnevici na kritički način.

Izrael, London, Zagreb...
Neke od Mirninih izložbi u zemlji i inozemstvu su: "52. Zagrebački salon", Muzej Mimara u Zagrebu, "Žedne u atelijeru", Galerija "Juraj Klović" u Rijeci, "Common roots", Design museum Holon u Izraelu, "GraficaRi", Galerija "Mali salon" u Rijeci, ''Čedne grafike", Gradski muzej u Novalji, "Mok Jewellery", Dezeen space u Londonu. Godine 2011. Dezeen, poznati portal za arhitekturu i dizajn, uvrstio ju je među 30 najboljih mladih europskih dizajnera.

 

Učeničke razglednice s motivima Zadra
Mirna Oštarić Kerr voditeljica je i začetnica grafičkog projekta "Visit me again. Love, Zadar" koji se u zadarskoj Školi primijenjene umjetnosti i dizajna održava već petu godinu zaredom i postao je dio obveznog školskog kurikuluma, a svaka nova generacija maturanata dodatno ga oplemenjuje svojim radovima i idejama. Učenici su početkom ove školske godine izradili nove motive na razglednicama, a predstavit će ih koncem studenog, u povodu Dana grada Zadra, u Gradskoj knjižnici.
20. travanj 2024 16:38