StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: NA ADVENTSKOM SAJMU PROGLAŠENA NAJBOLJA KUHANA VINA I JELA

Tko ima najbolju kobasicu, a tko fritule, burger i vino?

Piše Zadarski.hr
10. prosinca 2018. - 09:30
Advent u Zadru_Vinum (1).JPG

U subotu, 8. prosinca u 18.30 sati, na Trgu Petra Zoranića u Zadru održalo se se kušanje i ocjenjivanje kuhanog vina i jela na adventskom sajmu u organizaciji Udruge „Vinum“ – Udruge ljubitelja vina iz Zadra. Nakon što su lanjske godine članovi udrugeVinum u sklopu Adventa u Zadru organizirali ocjenjivanje kuhanog vina na Adventskom sajmu i ove godine priredili su kušanje i ocjenjivanje kuhanog vina, ali uz dodatne kategorije koje pridonose natjecateljskom duhu i kvaliteti - najbolje slano jelo, najbolja kobasica i najbolja slastica. Također su se nagradile i kućice s najboljom ponudom vina na Adventskom sajmu.

Za gastronomski dio manifestacije zadužen je bio  gastro tim, stručni žiri na čelu s Renatom Kraljevom, poznatim zadarskim kuharom. Gastro tim čine još i Mario Vuksan, poznati zadarski novinar i ocjenjivač na raznim eno-gastro manifestacijama te chef Marko Perić  te gost žirijaTamara Šoletić, poznata zadarska glumica.

Kušanje vina izvršio je stručni eno žiri udruge kojeg čine predsjednik udruge Filip Erceg (WSET 2), Manuela Plohl, idejna začetnica Udruge (polaznik WSET 3), Ivan Stiblik (Sommelier 3), Robert Plohl(WSET 2) i Matko Bačinić, vinski poznavatelj.

Proglašenje uz dodjelu nagrada najboljim ugostiteljima održalo se večeras, 9. prosinca u 20 sati na adventskoj pozornici.

U kategoriji za najbolje slano jelo osvojila je kućica The Hoof s bakalarom na bijelo, 2. mjesto  osvojila je kućica Unusual Winter House s burgerom od 21 dan odležane hrvatske junetine i  3. mjesto osvojila je kućica Hedonist Dining & Hangout s koljenicom i kiselim kupusom u pecivu.

U Kategoriji za najbolju kobasicu 1. mjesto osvojila je Slavonska Kućica, 2. mjesto Hedonist Dining & Hangout i 3. mjesto Unusual winter house.

U kategoriji za najbolje slatko jelo, 1. mjesto osvojila je kućica North Pole s uštipkom od jabuke, 2. mjesto osvojila je kućica The Hoof s germ knedlom i 3. mjesto je dobila kućica Plan B s fritulama.

Titulu najboljeg kuhanog vina zadarskog  adventa  dobila je kućica Burgers & More ,  2. mjesto  kućica Hedonist Dining & Hangout  i 3. mjesto kućica Teatro house of Coffe and Cake.

Kategorija najbolje osmišljene ponude pića dobila je kućica Unusual winter house s bogatom ponudom pića:  kuhani gin i whiskey,  veliki izbor vina, piva, pjenušaca, gaziranih pića i sokova.

Vinum je odlučio dodijeliti još jedno priznanje  za najinovativnije piće zadarskog Adventa koje je osvojila kućica Slavonska čarolija sa svojim hot bečarcem - vrućim cocktailom. Osim hot bećarca u ponudi  vrućih cocktaila tu je još i crazy borovnička.

U natjecanju je sudjelovalo ukupno 24 ugostitelja. Simbolične nagrade za dobitnike u svih pet kategorija  osigurala je Turistička zajednica grada Zadra, a to su butelje vrhunskog vina i wellnes vaucheri u Falkensteiner hotelu.

 

VINSKI ENTUZIJASTI

Udruga ljubitelja Vina „Vinum“ nastala je kao suvremeni odgovor za potrebom razvijanja visoke vinske kulture u  Hrvatskoj i u Zadru. Predsjednik Udruge je Filip Erceg, potpredsjednik Mario Vuksan, a tajnica i idejna osnivačica Manuela Plohl. Udruga službeno postoji tek godinu dana, no već sada iza sebe ima brojne manifestacije, druženja i organizirana putovanja. Cilj Vinuma jest okupljanje vinskih entuzijasta, kako profesionalnog tako i amaterskog kruga na jednom mjestu, enologe, sommeliere iconnossiere. Osnovne težnje udruge su promicanje kulture vina s naglaskom na zadarsku regiju, promicanje hrvatskih vina u nacionalnom i međunarodnom okruženju, poticanje istraživanja i razvoja novih tehnologija, susreti i druženja članova, izdavanje publikacija, organizacija obrazovnih tečajeva, izložbi, degustacija i raznih drugih kulturnih i eno-gastro događanja. Usredotočeni su na promicanje odgovornog konzumiranja i kulture vina na nacionalnoj razini.

19. travanj 2024 06:35