StoryEditorOCM
Zadar plusIZVANREDAN USPJEH VATERPOLISTA SVEUČILIŠTA U ZADRU

Studentski državni prvaci sanjaju - A reprezentaciju!

Piše Ana Franić
11. prosinca 2018. - 23:00
vaterpolo3-061218

Niko Torić (22) i Marino Ladiš (22) studiraju na Odjelu za informacijske znanosti. Timien Vučković (19) student je nautike na Pomorskom odjelu. Ivan Vrbnjak (19), Lovre Zelić (19), Roko Jurišić (18), Marin Jovančević (19) i Krešimir Klarica (27) studiraju menadžment na Odjelu za ekonomiju, a Nikola Curać (24) student je primijenjene ekologije u poljoprivredi na Odjelu za ekologiju.

Na prvi pogled nekima od njih samo je zajednički odabir fakulteta, ali ono što ih sve povezuje je sport – vaterpolo.
Oni su u Vukovaru na studentskom prvenstvu Hrvatske u plivanju i vaterpolu UniSport H2O osvojili prvo mjesto i postali studentski državni prvaci. Ovim uspjehom stekli su pravo nastupa na Europskim sveučilišnim igrama koje se održavaju 2020. godine u Beogradu.

- Odigrali smo ukupno tri utakmice. U prvoj protiv Zagreba malo smo se pomučili, ali u konačnici dobili smo jedan razlike. U finalu je isto bilo malo drame, jer kod nas nikada ne može sve biti jednostavno. Gubili smo, ali uspjeli smo se vratiti i pokazati tko je gazda - govori nam Niko Torić, ističući kako je ovo prvi put da je Sveučilište u Zadru u nekom muškom kolektivnom sportu osvojilo zlato. Naime, prošle godine zlato su osvojile njhove kolegice, košarkašice sveučilišta u Zadru.

U listopadu je krenula ideja da se okupe i zaigraju za faks, a do natjecanja u Vukovaru nisu odradili niti jedan trening zajedno. Njihova glavna prednost je ta što se poznaju iz Vaterpolskog kluba Zadar, u jednom razdoblju života svi su skupa trenirali.

Timien, Roko, Marin, Ivan i Lovre uz fakultetske obveze još uvijek svakodnevno treniraju vaterpolo, a Niko, Marino, Nikola Krešimir samo rekreativno.

- Svi se znamo dugi niz godina i bez obzira što odavno nismo odradili zajednički trening, uspjeli smo postići izvanredan rezultat za naše Sveučilište - dodaje Niko.

Razgovaramo o vaterpolu kao sportu u Hrvatskoj. Složni su oko jednoga, a to je da vaterpolo kao sport nije dovoljno populariziran.

Trenira se svaki dan

- Djeca u mlađoj dobi uglavnom prvo odabiru nogomet ili košarku, a tek kasnije, ako se ne snađu u tim sportovima, prelaze u vaterpolo. Vaterpolo ima mnogo prednosti. Uz stjecanje novih prijateljstava razvija i izvrsne radne navike jer trenira se svaki dan, slobodnog vremena nema puno, a treba svakodnevne obveze redovito izvršavati - objašnjava Lovre.

Kažu da je za djecu od deset godina na više idealna dob za početak bavljenja ovim sportom, a profesionalna karijera traje do nekih 30 do 35 godina, ovisno o pojedincu.

- U vaterpolu se može uspjeti i zaraditi, ali nisu to ni približno veliki iznosi kao, na primjer, u nogometu. Tijekom svoje karijere morate se osigurati za nastavak života i nakon profesionalnog bavljenja vaterpolom. Dobro je imati fakultet i diplomu za vrijeme nakon bazena - ističe Lovre.

U Zadru se iz dana u dan sve više djece bavi vaterpolom, što je izvrsna vijest, a u cijeloj Hrvatskoj dolazi i do popularizacije ženskog vaterpola, što dokazuje i sve veći broj ženskih klubova.

Od reprezentativnih vrsta najbolje su im Hrvatska i Srbija, a kada govorimo o stanju u klubovima, kažu da se najbolji vaterpolo igra u prvenstivma Italije i Mađarske.

Ivan Vrbnjak je u reprezentaciji već pet godina, a Marin Jovančević Roko Jurišić u najbolju nacionalnu vrstu ušli su prošle godine.

- Tjedno imamo deset treninga, a uz to uvijek bude i neka utakmica. Nije lako usklađivati fakultetske obveze i treninge, ali kad se hoće, sve se može. Do sada sve uspješno kombiniramo, a malo slobodnog vremena koristimo za izlaske i druženja s ekipom - objašnjava Roko, dodajući za kraj kako je njihov plan u budućnosti zaigrati za A seniorsku reprezentaciju. 

SVE NAŠE POBJEDE Put do zlata
Prvoga dana natjecanja vaterpolisti Sveučilišta u Zadru rezultatom 7:6 (Vrbnjak 3, Jurišić 2, Jovančević 1, Vučković 1) pobijedili su momčad Sveučilišta u Zagrebu, prošlogodišnjeg prvaka. Drugog dana bili su bolji od momčadi Sveučilišta u Dubrovniku rezultatom 16:6 (Zelić 5, Vrbnjak 4, Jurišić 2, Jovančević 2, Vučković 2, Klarica 1). U finalu su odličnom igrom pobijedili ekipu Tehničkog veleučilišta Zagreb rezultatom 10:8 (Jurišić 4, Zelić 2, Vučković 2, Jovančević 1, Vrbnjak 1). Treće mjesto osvojila je momčad Sveučilišta u Zagrebu pobijedivši momčad Sveučilišta u Splitu.

 

Momčad pobjednika
Za Sveučilište u Zadru igrali su: Krešimir Klarica (golman), Marino Ladiš (golman), Nikola Curać (golman), Timien Vučković (lijevo krilo), Ivan Vrbnjak (bek), Marin Jovančević (lijevi vanjski), Niko Torić (desni vanjski), Lovre Zelić (desno krilo) i Roko Jurišić (centar). Trener je bio Goran Jovančević, a pomoćna trenerica Dajana Jašić.
25. travanj 2024 11:42