Neja Markičević / HANZA MEDIA
Na spomen pečenja, odnosno pečenke, prva nam je asocijacija lijepi komad teletine, svinjetine ili janjetine. Zapečen s hrskavom koricom. Posebice su cijenjena rebra i koljenica. Evo kako prepoznati najbolje!
Male obiteljske mesnice
Iako je sve manji broj upravo ovakvih mesnica, one ipak nisu izumrle. Pitate li bilo kojeg chefa, reći će vam da meso uvijek trebate nabavljati u malim obiteljskim mesnicama te da nikada ne radite kompromise kad je u pitanju kvaliteta. A ovo posbeno vrijedi kad je u pitanju priprema vaše božićne pečenke, piše Dobra hrana.
Postavljajte pitanja
Savjet vam ne može odmoći pa se nemojte ustručavati s pitanjima. Bilo bi dobro da znate što želite spremiti, treba li taj komad imati kosti ili ga želite čistog. I posljednje, a možda i najvažnije pitanje kako komad mesa želite pripremiti (pirjati, kuhati, pržiti, peći).
Matea Petrovic / HANZA MEDIA
Na fotografiji: Mesar Krešo Sabljić
Svježina mesa
Što se tiče smeđih mrlji na mesu, morate znati da su one prirodan nusproizvod oksidacije. Tako da vas mala mrljica neće ubiti, a meso je tada i dalje svježe. Kako procijeniti koje meso je sviježe nije pregledavanjem mrlja i seciranjem već provjera strukture. Kako leži na nožu, prošaranost masnoćom te kako leži pod prstima.
Svinjetina
Ako je svježa, prepoznat ćete ju po zdravoj roskastoj boji te po mekoj i svijetloj koži. Ako je koža čvrsta i žute boje, a meso tamno, onda je svinjetina stara.
Neja Markičević / HANZA MEDIA
Teletina
Ovaj mnogima omiljeno meso odlikuje se svjetlijom bojom i čvrstinom te mirisom svježeg mesa.
Neja Markičević / HANZA MEDIA
Govedina
Govedina treba biti srednje crvena, ali ne pretamna. Ako se pritisne prstom, mora se brzo vratiti u svoje originalno stanje i ne smije ostati nikakvo udubljenje. A površina mesa mora blistati.
Getty Images/iStockphoto
Piletina
Kada govorimo o svježoj piletini i puretini, treba obratiti pažnju na tri stvari: boju, miris i teksturu. Piletina i puretina mora biti normalnog mirisa, svijetle boje, a ne smije biti tamna oko kosti i mlohava, jer to znači da je stara, piše Dobra hrana.