StoryEditorOCM
Zadar plusSAVJETI KOJI ZLATA VRIJEDE

Kako prepoznati kvalitetno meso za vašu novogodišnju pečenku? Donosimo vodič za opuštenu kupnju u mesnicama!

Piše Dobra hrana
28. prosinca 2018. - 17:04
cuckovic_mesnica2-291116

Na spomen pečenja, odnosno pečenke, prva nam je asocijacija lijepi komad teletine, svinjetine ili janjetine. Zapečen s hrskavom koricom. Posebice su cijenjena rebra i koljenica. Evo kako prepoznati najbolje!

Male obiteljske mesnice

Iako je sve manji broj upravo ovakvih mesnica, one ipak nisu izumrle. Pitate li bilo kojeg chefa, reći će vam da meso uvijek trebate nabavljati u malim obiteljskim mesnicama te da nikada ne radite kompromise kad je u pitanju kvaliteta. A ovo posbeno vrijedi kad je u pitanju priprema vaše božićne pečenke, piše Dobra hrana.

Rijeka, 291116. Braca Dejan i Danijel Cuckovic vlasnici su mesnice Cuckovic u Rijeci.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX

Neja Markičević / HANZA MEDIA

 

Postavljajte pitanja

Savjet vam ne može odmoći pa se nemojte ustručavati s pitanjima. Bilo bi dobro da znate što želite spremiti, treba li taj komad imati kosti ili ga želite čistog. I posljednje, a možda i najvažnije pitanje kako komad mesa želite pripremiti (pirjati, kuhati, pržiti, peći).

Zagreb, 120417.
Trznica Dolac.
Reportaza s trznice uoci Uskrsa glede namirnica koje se prodaju uoci blagdana.
Na fotografiji: Mesar Kreso Sabljic.
Foto: Matea Petrovic / CROPIX

Matea Petrovic / HANZA MEDIA

Na fotografiji: Mesar Krešo Sabljić

 

Svježina mesa

Što se tiče smeđih mrlji na mesu, morate znati da su one prirodan nusproizvod oksidacije. Tako da vas mala mrljica neće ubiti, a meso je tada i dalje svježe. Kako procijeniti koje meso je sviježe nije pregledavanjem mrlja i seciranjem već provjera strukture. Kako leži na nožu, prošaranost masnoćom te kako leži pod prstima.

 

Svinjetina

Ako je svježa, prepoznat ćete ju po zdravoj roskastoj boji te po mekoj i svijetloj koži. Ako je koža čvrsta i žute boje, a meso tamno, onda je svinjetina stara.

Rijeka, 291116. Braca Dejan i Danijel Cuckovic vlasnici su mesnice Cuckovic u Rijeci.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX

Neja Markičević / HANZA MEDIA

 

Teletina

Ovaj mnogima omiljeno meso odlikuje se svjetlijom bojom i čvrstinom te mirisom svježeg mesa.

Rijeka, 291116. Braca Dejan i Danijel Cuckovic vlasnici su mesnice Cuckovic u Rijeci.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX

Neja Markičević / HANZA MEDIA

 

Govedina

Govedina treba biti srednje crvena, ali ne pretamna. Ako se pritisne prstom, mora se brzo vratiti u svoje originalno stanje i ne smije ostati nikakvo udubljenje. A površina mesa mora blistati.

Steak in a cast iron pan

Getty Images/iStockphoto

 

Piletina

Kada govorimo o svježoj piletini i puretini, treba obratiti pažnju na tri stvari: boju, miris i teksturu. Piletina i puretina mora biti normalnog mirisa, svijetle boje, a ne smije biti tamna oko kosti i mlohava, jer to znači da je stara, piše Dobra hrana.

24. travanj 2024 06:09