StoryEditorOCM
Zadar plusZADARSKI ČOVJEK OD ČELIKA

Dražen Adžić (47) je fenomen: Trči olimpijski i pliva Faros maraton kao od šale, a usto je najuspješniji profesor tjelesnog u Hrvatskoj!

Piše Ivica Gjergja
29. prosinca 2018. - 14:38
drazen adzic6

Rijetki su sportaši kao što je profesor Dražen Adžić (47), jer on dokazuje da u životu ništa nije nemoguće. Naime, Dražen je u svojoj dugogodišnjoj i vrlo uspješnoj sportskoj karijeri, spojio sve najljepše od sporta u čemu je, možemo reći, svojevrstan raritet. Dražen je maratonac: i plivački i trkački. Isplivao je desetak maratona od 16 kilometara i istrčao nekoliko olimpijskih maratona od 42 kilometra i 195 metara!

Dražen Adžić je profesor tjelesnog u OŠ Šimuna Kožičića Benje i već 12 godina uspješno se bavi daljinskim plivanje kao član Kluba daljinskog plivanja „Donat“ i zasigurno je jedan od najboljih maratonaca u Hrvatskoj. Isplivao je preko 150 maratona od 5 kilometara, više od 15 puta preplivao je maraton Preko - Zadar, desetak puta u Omišu isplivao je dionicu od 10 kilometara i ima deset nastupa na prestižnom maratonu „Faros“ na Hvaru u dužini od 16 kilometara.

Zanimljivo da je u ovoj kalendarskoj godini (2018.) kao član maraton kluba Festina Lente u trčanju istrčao četiri polumaratona: Split, Bratislava, Munchen i Nin-Zadar. No nije to sve, kao šlag na tortu istrčao je i tri prava olimpijska maratona od 42 kilometra: Palmanova, Atena i Reggio Emilia.

Pa Dražene, nakon čestitki, recite nam otkud volja, snaga, želja...?

- Sportski sam tip pa mi ništa nije teško. Volim druženje i putovanje, plivanje i trčanje. Volim biti sa zdravim ljudima, vedrog pogleda na život, a kad je tako onda je sve lakše pa i isplivati i istrčati maraton, kaže Dražen.

No nije Dražen samo protagonist sportskih natjecanja. Na najvećem sportskom eventu u Zadarskoj županiji, Škrapingu na otoku Pašmanu iduće godine, bit će voditelj i volonter na utrci.

- Nekad treba svojom voljom, znanjem, trudom i vremenom pripomoći za dobrobit drugim osobama ili za opću dobrobit, pa i Škrapinga – kaže.

Pored osobnih imate i sportskih uspjeha sa djecom u vašoj školi. Kao sportski pedagog dobili ste brojna priznanja...

- Moj Školski športski klub „Brodarica„ je najuspješniji sportski klub u Hrvatskoj ove godine. Proglašen sam za najuspješnijeg profesora tjelesne i zdravstvene kulture u Hrvatskoj za 2015/2016 godinu. Dobitnik sam, po glasovima čitatelja, Trofeja Zadarskog lista za 2012. godinu, trostruki sam državni prvak sa školskom djecom u plivanju, 25 puta kao mentor svoju djecu vodio sam na državna natjecanja. Usto sam i voditelj školskih projekata "Vrtim zdravi film", "Univerzalna sportska škola i vježbaonica", ali i trener u vaterpolskom klubu Zadar 1952. Voditelj sam projekta pri Zavodu za javno zdravstvo „Hodanjem do zdravlja“, prvi u Zadru pokrenuo sam mini rukomet, koordinator sam za Zadarsku županiju za školsko skijanje „Knock Out“, više godina provodim kao koordinator „Sportskih igara mladih“...

I, da ne zaboravimo, skoro svako jutro „tučete“ kilometre u bazenu Višnjik! Otkud vam tolika energija, tako se nešto ne viđa često...

- Nije baš tako. Sport je moj život, moj zrak, moja voda. Volim djecu i rad sa njima, a ni sebe ne zapuštam - sa smiješkom nam reče profesor Dražen i uskoči u bazen da otpliva svoju dionicu.

18. travanj 2024 22:14