StoryEditorOCM
Zadar plusSAVJETI KOJI ĆE VAM DANA DOBRO DOĆI

Uoči večerašnjeg prejedanja, donosimo par savjeta za ravniji stomak, a rušimo i najčešću zabludu kad je tanka figura u pitanju

Piše Javorka Luetić/SD
31. prosinca 2018. - 11:30
bbimagehandler.ashx

Mnogima se ovih dana dogodilo da su, isprobavajući svečanu haljinu ili hlače, shvatili da su im ove sezone nenosivi jer su od prošlog Božića nabacili nekoliko kilograma koje gabariti odjeće više ne mogu prihvatiti. Ako su nekako i navukli omiljene komade odjeće, nisu ih mogli zakopčati zbog trbuha. Ako poštujete pravilo da svečana odjeća mora slobodno padati niz tijelo, da se sako mora moći zakopčati, jasno je da morate posegnuti za većim konfekcijskim brojem, i baciti se u trošak koji vjerojatno niste planirali.

Masne naslage oko trbuha nisu samo estetski problem nego su opasne i za zdravlje i predstavljaju rizik za razvoj dijabetesa, srčanog udara, visokog kolesterola, visokog krvnog tlaka i za razvoj mnogih drugih opasnih bolesti. Najnovije istraživanje je pokazalo da se s debljinom povezuje gotovo četiri posto svih karcinoma na svijetu, što je svakako motiv više da se potrudite oko tesanja struka.

Blagdansko vrijeme baš je dobar trenutak da se odlučite malo ozbiljnije pozabaviti svojim trbuhom, jer ruku na srce, obično se oko njega najčešće i sakuplja višak tjelesne masnoće. Zašto ne biste kao koristan novogodišnji cilj postavili brisanje trbuha i povratak struka na neku bezopasnu granicu (za žene ne više od 80 cm, a za muškarce ne više od 94 cm jer sve više od toga se smatra opasnim za zdravlje.)

Naime, među ključne čimbenike rizika za razvoj dijabetesa smatra se povećani opseg struka, bez obzira na moguću normalnu tjelesnu težinu i indeks tjelesne mase (ITM). Za topljenje masnih naslaga oko struka, odnosno na trbuhu izvrsno pomaže kombinacija dijete, odnosno zdrave prehrane i redovitog gibanja u obliku intervalnog treninga, najbolje svaki dan ili barem pet puta tjedno.

Ako bogatoj ponudi blagdanskih specijaliteta, slanih, masnih i slatkih ipak ne možete odoljeti, pokušajte barem sastaviti plan svega što ćete odmah iza blagdana učiniti da izravnate trbuh. I nemojte podleći široko uvriježenom mišljenju da se za blagdane nužno morate 'žrtvovati' i konzumirati veće količine nezdravih specijaliteta jer se to podrazumijeva. Nudimo vam savjete nekoliko nutricionista i fitnes stručnjaka koji sigurno mogu pomoći da brže stignete do cilja.

Uporno izvođenje trbušnjaka

Za početak odbacite zabludu da ćete upornim vježbanjem trbušnjaka izgubiti masne naslage na trbuhu. Istina je da ćete ispravnim izvođenjem vježbi osnažiti trbušne mišiće, ali će ostati skriveni ispod sloja masti.

Lokalno mršavljenje

Gubitak težine na samo jednom dijelu tijela je također fiziološki nemoguće. Nažalost, ne možemo reći našem tijelu gdje želimo izgubiti težinu. Stoga je za gubitak naslaga oko trbuha neizbježno smanjiti postotak ukupne tjelesne masnoće.

Prehrana i tjelesna aktivnost

Za učinkovito mršavljenje potrebno je mijenjati prehrambene navike i prehrane i uključiti sport u svoje svakodnevne aktivnosti. Uz pravilan odabir namirnica morate u organizam unositi manje kalorija nego što ih trošite. Izbjegavajte slatkiše, slatka pića, masnu i prženu hranu i konzumirajte što više prehrambenih vlakana (povrće, cjelovite žitarice i proizvode od njih...), proteina (pileća i pureća prsa, ribu..) i zdravih masti (riba, orasi, prirodni omega-3 u kapsulama...). Također mogu pomoći i prirodna otapala masnoća koja imaju dodatni učinak na suzbijanje apetita.

Pobijedite nadutost

Uz pravilnu prehranu, vježbu i masažu, moguće je ukloniti uzroke koji onemogućuju da patent na hlačama zatvorite. Posebno dobri saveznici su jogurti koji sadrže probiotike i B-vitamine, koji su prirodna pomoć probavi u smanjivanju nadutosti i opsega struka. Prema istraživanju objavljenom u International Journal of Obesity, osobe koje kalcij uzimaju iz jogurta brže gube masnoće oko struka. Veza između gubljenja na težini i unosa kalcija vjerojatno je u tome što nedovoljno kalcija naše tijelo dovodi u stanje izgladnjelosti zbog čega više jedemo, a može izazvati i hormonske promjene i promjene u mehanizmu deponiranja masti.

Naime, treba znati da za neugodnu nadutost zbog koje ne možete zatvoriti patentni zatvarač na haljini ili hlačama, što vam izaziva nezadovoljstvo kad se pogledate u zrcalu, nije uvijek kriva prekomjerna težina. Često je razlog tome zadržavanje tekućine u tijelu, konzumiranje loših namirnica i naravno, posebno kod žena, i čak u najvećoj mjeri – posljedica hormonalnih promjena. Srećom, to se malim trikovima može uspješno pobijediti.

Uživajte hranu bogatu kalijem

Ovaj mineral pomaže regulirati količinu tekućine u tijelu i stoga sprječava nadutost. Namirnice bogate kalijem su banane, dinja, mango, špinat, rajčica, orasi i šparoge. Sve one sadrže aminokiselinu asparagin, koja djeluje kao diuretik i potiče izlučivanje viška tekućine iz organizma.

Žvačite zatvorenim ustima

Za pojavu nadutosti često su krive navike kojih uopće nismo svjesni. Jedna od njih je žvakanje hrane otvorenim ustima, što naravno nije ni pristojno. Pojavi nadutosti doprinose i žvakaće gume, pušenje, pijenje na slamku i razgovor za vrijeme jela, jer na taj način gutamo puno zraka, što može dovesti do napuhanosti trbuha.

Smanjite unos ugljikohidrata

Škrob (kruh, tjestenina) potiče zadržavanje vode. Izbjegavajte ga, osobito prije spavanja jer ćete u protivnom ujutro biti neprijatno napuhani. Škrobne namirnice nikada ne podgrijavajte, jer je poznato da upravo podgrijani škrob potiče nastajanje plinova, a time i nadutost.

Izbjegavajte gazirana pića

Mjehurići u gaziranim pićima jedan su od glavnih krivaca napuhanog trbuha. Zato ih radije zamijenite vodom ili nezaslađenim biljnim čajevima.

Ograničiti potrošnju umjetnih zaslađivača

Mnogi umjesto običnog šećera radije koriste proizvode s umjetnim zaslađivačima. Oni se često nalaze i u bombonima i žvakaćim gumama i često su krivac za nadutost.

Pripremite svoje tijelo na PMS

Ako ste primijetili da se nadutost pojavljuje prije menstruacije, u tim danima povećajte unos kalcija i magnezija. Preporučena dnevna doza kalcija je 1200 mg dnevno, a magnezija između 200 i 400 mg. Dovoljno kalcija i magnezija u tijelu sprječava simptome PMS-a, pa time i nadutost.

Masirajte trbuh

Da biste se oslobodili nadutosti, masirajte trbuh. Masirajte ga u smjeru probave tako da dlanom blago pritiskate trbuh uz desni kuk, i s rukom putujete prema sredini trbuha prema rebrima i potom u smjeru debelog crijeva. Možda vam zvuči nevjerojatno, ali stvarno pomaže. Samo nekoliko minuta svakodnevne masaže, osobito ako ga masirate s nekoliko kapi ekstradjevičanskog maslinovog ulja, ima izvrstan učinak.

Krećite se

U borbi s nadutošću najbolje oružje je kretanje. Svakodnevno hodanje (15 do 20 minuta) osigurava bolju i zdraviju probavu. Ovaj oblik lagane tjelesne aktivnosti potiče funkcioniranje probavnog sustava i uklanja višak tekućine iz organizma.
okvir

Pića za ravan trbuh i vitak stas:

Ako ste žeđ navikli gasiti slatkim gaziranim ili alkoholnim pićima, svom trbuhu ne radite uslugu. Zbog njih naime, prirodno dobivate na opsegu struka jer su višestruko nabijeni šećerom i kalorijama. Bolje je odabrati napitke koji će vas osvježiti i nadoknaditi tekućinu u sada već prilično zagrijanim prostorijama sa suhim zrakom, a ujedno će se pobrinuti za vaš vitak stas.

Voda s okusom

Voda je uvijek najbolji izbor, a ako vam je dosadna obična voda, možete joj dodati malo okusa, recimo svježeg limunovog ili narančinog soka koji dodajte po svome ukusu, naravno bez šećera.

Svježi sok od grejpa

Sok od grejpa dokazano pomaže sačuvati vitak struk ali samo ako ga nerazrijeđenog s vodom konzumirate bez dodavanja šećera.

Zeleni čaj

Zeleni čaj potiče probavu i smanjuje masne naslage. Pijte ga više puta na dan po nekoliko gutljaja, ali ne pretjerujte – dovoljne će biti tri šalice dnevno. Ako vam se sviđa, možete ga piti i u većim količinama, ali u tom slučaju odaberite onaj bez kofeina.

Čaj od mente
Slaba probava i probavne smetnje također uzrokuju nadutost. U tom slučaju pomaže čaj od mente, kojemu možete za bolji okus dodati malo soka od limuna i konzumirajte ga bez dodavanja šećera.

20. travanj 2024 09:35