Upitali smo Marijanu Pašalić, diplomiranu trenericu fitnessa i pilatesa kako i tijekom blagdana sačuvati ravan trbuh. Pa i nakon svih delicija kojima nismo odoljeli...
"Ako ćemo po jednadžbi za ravan trbuh – smanjiti unos zasićenih masti, rafiniranog šećera i jednostavnih ugljikohidrata – ne bismo smjeli okusiti ni jedan blagdanski kolač. Nemilosrdne kalorijske brojke poručuju da se dobro treba oznojiti nakon slatkih i slanih božićnih zalogaja za održati ravan trbuh. Utješimo se jer kratkotrajno konzumiranje slatkoga pozitivno utječe na mozak, sprječava depresiju i potiče osjećaj sreće, pa je pravo vrijeme da napunite baterije, počastite se mudro i uživate u namirnicama bez grižnje savjesti. Treba "pametno" jesti kako bismo zadovoljili sve kriterije... Biti sit i ostati fit", kaže nam ona.
Evo još nekoliko savjeta:
- blagdanska jutra obvezno započnite mlakom vodom s limunom
- napravite dovoljan razmak između obroka, od tri, idealno četiri sata. Što je šećer niži, niži je inzulin koji je odgovoran za masne naslage u području trbuha. Ako jedete svaka tri-četiri sata, regulirat ćete šećer
- najgora, i ujedno najčešća, pogreška koju možete napraviti jest da nakon obilatog ručka odmah posegnete za slasticama
- napravite razmak od četiri sata pa se počastite - bit će manjih posljedica na vašoj liniji, posebice u području oko struka
- neka se blagdani ne svedu na sjedenje. Prošećite, trčite, odradite trening minimalno dva sata nakon obroka, nikako punog želuca
- ako ste pretjerali u jelu, navečer ili tijekom dana popijte pola litre do litru čaja od đumbira. Možete dodati limun i mentu protiv nadutosti, žgaravice i vratite tijelu polet i energiju
- iako trbušnjaci nisu jedini recept, u našoj galeriji pogledajte nekoliko vježbi za održavanje tonusa ravnog trbuha