StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: MODERAN STAN ZA NAJAM U ZGRADI IZ 1902. GODINE

Zadarsko-britanski par preuredio stan na Poluotoku za boravak od pet zvjezdica

Piše Tena Vukušić
11. siječnja 2019. - 15:02
Lux__39_-1.JPG

Kako u nekretninu staru gotovo 120 godina, smještenu na zadarskom Poluotoku, unijeti dašak luksuza karakterističnog za skupocjene jahte, pokazao je britansko-hrvatski bračni par Mijatović. Prije tri godine odlučili su investirati u stan od 136 četvornih metara koji se tada nalazio u derutnom stanju, a u njemu nitko nije živio više od desetljeća, i preurediti ga u dva luksuzno uređena apartmana - jedan manji studio apartman te prostrani dvosobni od 100 kvadrata.

Oba apartmana odlikuje moderan dizajn čistih linija, ali s dozom starinskog štiha s početka 20. stoljeća. Dominiraju blage i neutralne boje - bijela, bež i siva te boja drva koje je dominantni materijal, što prostorijama daje potrebnu toplinu. Visoki stropovi i prozori, dug hodnik i čelične grede čine prelijepu prozračnu cjelinu, spoj starog i novog.

- Supruga i ja već više od deset godina radimo na mega jahtama i nadgledamo njihovu izgradnju. Ja sam Zadranin, a ona je iz Ujedinjenog Kraljevstva, te smo se prije nekoliko godina odlučili upustiti u iznajmljivačke vode u mom rodnom gradu. U ovaj stan smo se zaljubili na prvi pogled i već tada smo imali viziju kako bi sve trebalo izgledati iako je zahtijevao kompletnu renovaciju, koja je na kraju trajala gotovo dvije godine - otkrio nam je vlasnik Božidar Mijatović.

Zgrada u kojoj se stan nalazi izgrađena je davne 1902. godine. Jedna njezina polovica od početka je bila stambena, a druga je građena kao hotel, u kojem je 1964. odsjeo i čuveni Alfred Hitchcock te upravo s prozora svoje sobe zaključio da je zalazak sunca u Zadru najljepši na svijetu. Ljepotom zadarske rive i njezinih zalazaka redovito se oduševljavaju i turisti koji odsjedaju u apartmanima Mijatovićevih, jer je cijeli prostor podijeljen na dvije cjeline orijentiran prema jugu, s pogledom na more, te se nalazi na idealnoj lokaciji za istraživanje stare gradske jezgre.

Velikim dvosobnim apartmanom dominira središnji otvoreni prostor u kojem se nalazi moderna luksuzno opremljena kuhinja minimalističkog dizajna (kuhinjske plohe su dominantno bijele, visokog sjaja, uz akcente u boji hrastovog drva) s centralnim otokom i visokim barskim stolicama te prostrani dnevni boravak okupan svjetlom. Apartman uz dvije spavaće sobe ima i dvije kupaonice, također jednostavno i stylish uređene. Sve prostorije stilski su ujednačene, a uređenje karakterizira popularan skandinavski stil, odnosno kombinacija modernog dizajna s toplim drvenim plohama te elementima industrijskog stila, uz poneki retro detalj, poput velikog vintage ogledala u hodniku. Apartman je lišen suvišnih ukrasa, a na zidovima dominiraju slike i fotografije morskih motiva, kako i priliči smještaju u srcu mediteranskog grada.

- Sve smo radili po strogim pravilima koja zadovoljavaju organizaciju, uređenje i opremu prostora s pet zvjezdica - ističe Mijatović. Studio apartman jednako je decentno i luksuzno uređen, uz korištenje iste palete boja, a kao najzanimljiviji detalj izdvaja se rotirajući zid u sklopu kojeg se nalazi i televizor:

- Zid je dizajniran tako da odvaja spavaći od dnevnog dijela stana. Sa zakretnim TV-om susreli smo se na jednoj od jahti na kojoj smo radili, tako da smo se odlučili takav koncept uklopiti u studio apartman i kombinirati dva elementa u jedan - otkrio nam je zadovoljni vlasnik, priznajući da on i supruga nisu požalili zbog ukupno 589 dana utrošenih na renoviranje. Broj zadovoljnih gostiju već je daleko veći, što je najbolja potvrda da im se trud isplatio.

25. travanj 2024 15:59