FOTO: MODERAN STAN ZA NAJAM U ZGRADI IZ 1902. GODINE Zadarsko-britanski par preuredio stan na Poluotoku za boravak od pet zvjezdica

FOTO: MODERAN STAN ZA NAJAM U ZGRADI IZ 1902. GODINE

Kako u nekretninu staru gotovo 120 godina, smještenu na zadarskom Poluotoku, unijeti dašak luksuza karakterističnog za skupocjene jahte, pokazao je britansko-hrvatski bračni par Mijatović. Prije tri godine odlučili su investirati u stan od 136 četvornih metara koji se tada nalazio u derutnom stanju, a u njemu nitko nije živio više od desetljeća, i preurediti ga u dva luksuzno uređena apartmana - jedan manji studio apartman te prostrani dvosobni od 100 kvadrata.

Oba apartmana odlikuje moderan dizajn čistih linija, ali s dozom starinskog štiha s početka 20. stoljeća. Dominiraju blage i neutralne boje - bijela, bež i siva te boja drva koje je dominantni materijal, što prostorijama daje potrebnu toplinu. Visoki stropovi i prozori, dug hodnik i čelične grede čine prelijepu prozračnu cjelinu, spoj starog i novog.

- Supruga i ja već više od deset godina radimo na mega jahtama i nadgledamo njihovu izgradnju. Ja sam Zadranin, a ona je iz Ujedinjenog Kraljevstva, te smo se prije nekoliko godina odlučili upustiti u iznajmljivačke vode u mom rodnom gradu. U ovaj stan smo se zaljubili na prvi pogled i već tada smo imali viziju kako bi sve trebalo izgledati iako je zahtijevao kompletnu renovaciju, koja je na kraju trajala gotovo dvije godine - otkrio nam je vlasnik Božidar Mijatović.

Zgrada u kojoj se stan nalazi izgrađena je davne 1902. godine. Jedna njezina polovica od početka je bila stambena, a druga je građena kao hotel, u kojem je 1964. odsjeo i čuveni Alfred Hitchcock te upravo s prozora svoje sobe zaključio da je zalazak sunca u Zadru najljepši na svijetu. Ljepotom zadarske rive i njezinih zalazaka redovito se oduševljavaju i turisti koji odsjedaju u apartmanima Mijatovićevih, jer je cijeli prostor podijeljen na dvije cjeline orijentiran prema jugu, s pogledom na more, te se nalazi na idealnoj lokaciji za istraživanje stare gradske jezgre.

Velikim dvosobnim apartmanom dominira središnji otvoreni prostor u kojem se nalazi moderna luksuzno opremljena kuhinja minimalističkog dizajna (kuhinjske plohe su dominantno bijele, visokog sjaja, uz akcente u boji hrastovog drva) s centralnim otokom i visokim barskim stolicama te prostrani dnevni boravak okupan svjetlom. Apartman uz dvije spavaće sobe ima i dvije kupaonice, također jednostavno i stylish uređene. Sve prostorije stilski su ujednačene, a uređenje karakterizira popularan skandinavski stil, odnosno kombinacija modernog dizajna s toplim drvenim plohama te elementima industrijskog stila, uz poneki retro detalj, poput velikog vintage ogledala u hodniku. Apartman je lišen suvišnih ukrasa, a na zidovima dominiraju slike i fotografije morskih motiva, kako i priliči smještaju u srcu mediteranskog grada.

- Sve smo radili po strogim pravilima koja zadovoljavaju organizaciju, uređenje i opremu prostora s pet zvjezdica - ističe Mijatović. Studio apartman jednako je decentno i luksuzno uređen, uz korištenje iste palete boja, a kao najzanimljiviji detalj izdvaja se rotirajući zid u sklopu kojeg se nalazi i televizor:

- Zid je dizajniran tako da odvaja spavaći od dnevnog dijela stana. Sa zakretnim TV-om susreli smo se na jednoj od jahti na kojoj smo radili, tako da smo se odlučili takav koncept uklopiti u studio apartman i kombinirati dva elementa u jedan - otkrio nam je zadovoljni vlasnik, priznajući da on i supruga nisu požalili zbog ukupno 589 dana utrošenih na renoviranje. Broj zadovoljnih gostiju već je daleko veći, što je najbolja potvrda da im se trud isplatio.

Naslovnica Zadar plus

Najčitanije

KĆERKA ZADARSKE KOŠARKAŠKE LEGENDE NOVA JE IZBORNICA REPREZENTACIJE U TRIATLONU ​Kristina Skroče (26): Prezime mi nije pomoglo da uspijem. Danas predajem na sveučilištu u Italiji i treniram ponajbolju ekipu na svijetu u profesionalnom biciklizmu!

​Kristina Skroče (26): Prezime mi nije pomoglo da uspijem. Danas predajem na sveučilištu u Italiji i treniram ponajbolju ekipu na svijetu u profesionalnom biciklizmu!
Zadranka Kristina Skroče nova je izbornica hrvatske reprezentacije u triatlonu. Odlukom Upravnog odbora Hrvatsko...
​Kristina Skroče (26): Prezime mi nije pomoglo da uspijem. Danas predajem na sveučilištu u Italiji i treniram ponajbolju ekipu na svijetu u profesionalnom biciklizmu!