StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: MLADA ZADARSKA DIZAJNERICA OTVORILA SHOWROOM U VAROŠU

Božena Bratović Smolić već priprema proljetnu kolekciju, a svjetlo dana uskoro će ugledati i linija vjenčanica

Piše Iva Ivanac
11. siječnja 2019. - 16:24
bratovic11-100119

Inspirirana osamdesetim godinama prošlog stoljeća, mlada dizajnerica Božena Bratović Smolić osmislila je svoju zadnju kolekciju, koja nosi naziv "Star dust", a nadahnuta barokom uredila je i svoj prvi showroom koji je nedavno otvoren u zadarskom Varošu.

Njezina modna oaza, koja se prostire na 40 metara četvornih, smještena je na prvom katu na adresi Stomorica 10.
Kada smo je upitali kako to da je odlučila baš u Zadru otvoriti showroom, kazala je kako je samo bilo pitanje trenutka kada će se to dogoditi.

– Moj život je umjetnost i oduvijek sam znala da ću jednog dana imati vlastiti showroom. Jedan od mojih snova se ostvario, a uređenje dviju prostorija počelo je s pronalaskom tepiha! – priznala nam je 29-godišnja dizajnerica, koja je u Zadru završila srednju školu primijenjene umjetnosti i dizajna, smjer dizajner odjeće, a dodatno se školovala za stilista i dizajnera u Splitu, u školi "Callegari". Boženin brend zove se "Becha" i jasno je istaknut crnim 3D slovima na zidu u jednoj od dviju prostorija varoške modne oaze, koju je uredila kombinacijom stilova.

– Zgrada se nalazi u staroj gradskoj jezgri pa je upravo zbog toga na podovima ostavljen drveni parket, koji cijelom prostoru daje jednu notu retro štiha. Središnji dio prostorije rezerviran je za famozni isprani tepih, koji je bio i okosnica cijele priče uređenja modnih prostorija – govori Božena, dodajući kako je sivi barokni tepih i stilski povezan s tamnosivom i crnom zidnom tapetom koja prekriva cijeli zid glavnog prostora. Upravo zbog tamne tapete do izražaja dolaze i željezne konstrukcije obojene venecijanskom zlatnom bojom, na kojima su obješene najnovije rukotvorine mlade dizajnerice. U drugoj, sporednoj prostoriji, glavnu riječ ima velika bijela komoda na kojoj se nalaze retro slike iz modnih editorijala.

No, glavni dio ove priče su Boženine kreacije, čije tkanine, pogotovo one iz zadnje kolekcije, "zovu" da ih dotaknete.

– Zadnja kolekcija je zapravo party kolekcija, gdje sam uz raskoš boja i uzoraka pokazala kako moji komadi odjeće mogu funkcionirati u raznim kombinacijama. Svaki komad iz kolekcije može se nositi na više načina i ljubiteljicama mode ostavlja prostora za osobnu kreativnost – ističe Božena, dodajući kako su joj glavna inspiracija za posljednju kolekciju bile osamdesete godine, a glavna nit vodilja bilo je igranje bojama i spajanje nespojivog.

– Htjela sam dočarati zvjezdano blještavilo koje je vladalo tih godina, a to sam napravila umjetnim krznom i zlatnim dodacima, koji su kao stvoreni za odvažne žene koje nemaju straha kada je u pitanju kombiniranje tekstura, stilova i materijala – govori nam Božena, dodajući kako uvijek pažnju pridaje konstrukciji kaputa koji su u kolekciji popularnog zmijskog uzorka u posebnoj kombinaciji srebrne i ljubičaste boje, koje osim u Zadru svi zainteresirani mogu kupiti i u concept trgovinama u Ljubljani i Salzburgu.

– Cilj mi je "probiti" se u inozemstvu, ne znam koliko će mi vremena biti potrebno za to, ali sam uvjerena da ću uspjeti. Ovo nije lagan posao i pomalo je zeznut, a veliki faktor igra sreća. Potrebna je velika doza upornosti i talenta, koji na kraju uvijek isplivaju na površinu – kaže Božena, dodajući kako su današnje mlađe generacije puno hrabrije po pitanju stila i odijevanja od ostalih.

– Nisam pobornik minimalizma, "manje" nikako ne može biti više, a žena je stvorena za transformaciju iako ih je malo onih koje će se odvažiti i biti drukčije. Zadar je po pitanju mode dosta siguran, ali to može biti zbog toga što ti tu posao i život diktiraju stil. Da imaju više društvenih događanja na kojima bi mogle pokazati svoj stil, vjerujem kako bi iskoristile priliku – zaključila je Božena i bacila se natrag na posao, skiciranju novih modela za proljetnu kolekciju koja bi trebala izići za dva mjeseca, ali i razmišljanju kako će izgledati još jedna u nizu od vjenčanica čija će kolekcija ugledati svjetlo dana za otprilike tri mjeseca.

19. travanj 2024 19:43