FOTO: ROMANTIČNA OAZA ZA DVOJE Minijatura u Zadru od 23 četvorna metra

FOTO: ROMANTIČNA OAZA ZA DVOJE

Od 20-ih do 40-ih godina prošloga vijeka bila je sjedište Gimnastičkog društva, od 1876. kovačnica vrsnih atletičara, šampiona i olimpijaca… piše, među ostalim, na ploči zgrade u Zadru. Iako ne postoje točni zapisi, zgrada je sagrađena oko 1780. godine, a unutar zidova koji nose dugu i bogatu povijest nalazi se gotovo minijaturan stan, površine svega 23 četvorna metra, piše Dom i dizajn.

Tražeći stanove po oglasniku, vlasnici je upravo ovaj stan zapeo za oko. Čim ga je vidjela imala je velike planove, ali kako je uskoro počinjala turistička sezona odlučila se za brzu adaptaciju kako bi ga mogla iznajmljivati. Malena kvadratura, ali i visoki stropovi zahtijevali su pametno promišljanje i uređenje. Ono što je vlasnica svakako željela zadržati bio je duh prošlosti. Zamislila je stan za dvoje. Potpuno sladak i romantičan.

Iako tolika kvadratura u nekim prosječnim stanovima odlazi samo na, primjerice, dnevni boravak, ovdje je uz domišljata rješenja smješten cijeli stan. Oraganizacija stana je ovakva: odmah na ulazu u stan nalazi se mali hodnik kojemu je s lijeve strane kupaonica s WC-om, a s desne drvene stepenice za galeriju ispod kojih je prostor iskorišten za ormar.

Potom se iz hodnika ulazi u dnevni dio koji se sastoji od kuhinje, blagovaonice i dnevnog boravka, iz iste prostorije se stepenicama penje u galeriju u kojoj se nalazi spavaonica s bračnim krevetom i ormarom. Upravo mala površina za vlasnicu je bila pravi izazov.

– Zatečeno stanje je bilo dosta loše, odnosno zidovi i podovi bili su dosta uništeni, te su radovi podrazumijevali izbacivanje starog namještaja, sređivanje zidova, mijenjanje nekih elektroinstalacija radi postavljanja nove rasvjete, potpuno farbanje zidova, stepeništa i drvenih obloga galerije, postavljanja zidnih tapeta i okvira od stiropora, te postavljanje novih podova od laminata uključujući i visoke bijele podne lajsne – priča vlasnica koja ga je uredila sama.

Kuhinju i kupaonicu je naslijedila u relativno dobrom stanju pa ih je tako i ostavila, a na preostalo kompletno uređenje potrošila je maksimalno 25 tisuća kuna.

– Veliki mi je izazov uređenje malih prostora gdje se mora iskoristiti svaki centimetar kako bi bio funkcionalan, a u isto vrijeme se ne smije pretjerivati kako se prostor ne bi zagušio – objašnjava vlasnica.

Naslijeđenu wenge kuhinju bilo je nužno uklopiti pa je odluka vlasnice pala na tirkiznu boju koja je prostoru dala svježinu prostora i morski štih, u hodniku i stepeništu radi povećanja prostora prevladava bijela i led siva, a u galeriji čisto bijela s plavim detaljima radi osjećaja lebdenja na oblaku.

– Osim kuhinje, namještaj je izrađen po mjeri: polica ispod televizije, blagovaonski stol-šank koji se po mojoj zamisli može izvlačiti i premještati, i ormar na galeriji kojemu je zbog nedostatka prostora za vrata te dodatnog romantičnog ugođaja dodala prozračne bijele zavjese – kaže vlasnica.

Kupaonica je opremljena sanitarnim čvorem, tuš-kabinom, umivaonikom s ogledalom i ormarićima za odlaganje, te perilicom i sušilicom za rublje. Postojeća galerija imala je dvije različite razine poda, a budući da nema stajaću visinu bila je totalno nefunkcionalna. Stoga se vlasnica odlučila na rezanje kako bi izjednačila podnu površinu, postavila novi pod i kao ogradu dodala staklo.

– Budući da je stan jako mali i ima prirodnu svjetlost od samo jednog prozora, postavljeno je dosta umjetne svjetlosti. LED rasvjeta se nalazi u kupaonici i hodniku radi nepostojećeg prirodnog svjetla, veliki luster i stolna lampa u dnevnom boravku, kao i dvije vrste rasvjete u galeriji – objašnjava vlasnica.

Naslovnica Zadar plus