StoryEditorOCM
Zadar plusNAJMLAĐA SKUPINA DRAME PLUS U PETAK IMA IZVEDBU U HNK ZADAR

Evo kako su se pripremali za "Šegrta Hlapića", što im se sviđa u predstavi, a što ne i zašto vole glumiti!

Piše Iva Ivanac
17. siječnja 2019. - 20:30
proba_hlapic3-160119

“Hlapić je bio malen kao lakat, veseo kao ptica, hrabar kao Kraljević Marko, mudar kao knjiga, a dobar kao sunce”. Takav je i Lovre Magazin, devetogodišnji dječak iz Zadra koji u novoj predstavi Drame plus "Šegrt Hlapić" igra glavnu ulogu.

- Vinko je odlučio da ću baš ja biti šegrt Hlapić. Ne znam kako će proći predstava u petak i ne znam hoću li biti dovoljno glasan i hoće li me publika ovoga puta čuti. Čudno je kako sam na dramskoj tih, a u školi glasan pa me učiteljica zbog toga mora uvijek opominjati, zabrinut je Lovre za svoju izvedbu.

Vinko je Radovčić, voditelj udruge Drama plus, i Lovrin mentor. Nakon nedavne premijere, gdje je publika sjedila na sceni, prva izvedba "Šegrta Hlapića" u slobodnoj prodaji održat će se u petak, u HNK Zadar, u terminima od 12,30 i 19,30 sati. Publika će sjediti u parteru, a do tada, i glumci i produkcija, moraju biti spremni.

Nova adaptacija predstave prema romanu "Čudnovate zgode šegrta Hlapića" Ivane Brlić-Mažuranić, jedne od najpoznatijih hrvatskih književnica i autorica za djecu, nastavak je projekta “Lektira na sceni” koja za cilj ima uključivanje djece u kazalište, obrađujući djela koja ulaze u popis obveznih lektira.

Dramatizaciju popularne priče napravila je Olja Savičević Ivančević, režiju je odradio Vinko, a priču o zgodama i nezgodama malog šegrta publika će osjetiti iz dječje perspektive jer su ona zaslužna za kompletnu izvedbu.

Hlapić se jako sviđa i desetogodišnjoj Tončici Bajlo koja glumi Gitu. Njena najveća želja je da jednog dana, s tim velikim plavim očima i kosom, bude najbolja glumica na svijetu. Sate glume kod Vinka najviše voli zbog igre improvizacije, kada zajedno sa svojim parom moraju osmisliti mali kazališni komad i prezentirati ga ostalima.

Iako je većini ovih malih glumaca ovo prvi javni nastup, među njima ima i onih koji su već glumili u drugim predstavama. Jedna od njih je Nika Ivana Medić (11) koja uz Tončicu također glumi Gitu. Nika je već sudjelovala u predstavi "Carevo novo ruho" koja joj je, priznaje nam, puno draža od “Šegrta Hlapića”.

- Više je volim jer je smješnija – ozbiljna je Nika.

Vinko se u svojoj režiji igra preplitanjem niti života u kojem Hlapić odrasta i pritom se na putu odrastanja susreće s mnoštvom čudesnog. Iako Hlapića često susreću surove neprilike, on zadržava najveću vrlinu koju odrasli često zaborave – skromnost.

- Upravo iz te dječje skromnosti razvija se čin dobrote koji je kod mnogih izgubio apsolutnu vrijednost te gotovo nestao. Danas istu tu vrijednost možemo pronaći tek u oku djeteta koje se iskreno veseli pomogavši nekome. Djeca tada postaju heroji, kaže Vinko i dodaje kako Hlapić nije primjer samo djeci, već i odraslima koji često zaborave svoj životni put, izgubivši se upravo u svim modernim čudesima koje nam život donosi i bez pitanja unosi u naše domove.

Skromnošću i dobrotom zrači i Korina Radman (16) kojoj je Hlapić najdraži lik u predstavi, iako ona glumi Majstoricu. Tekst joj je bilo iznimno lako naučiti, nije je strah svjetala pozornice ni očiju uperenih u nju tijekom izvedbe. Da je navikla na "daske koje život znače" dokazuje i činjenica da je Korina članica Zadarskog plesnog ansambla. Odmah nam je pokazala jednu od brojnih plesnih točaka čije korake izvodi bez pogreške.

Plesni koraci nisu strani ni Mateju Mitrakoviću (14) koji se prošle godine iz Zagreba preselio u Zadar. Cijeli život je, kako kaže, u glumi jer je bio član dramskih skupina, a glumom se nastavio baviti dolaskom u Zadar. Svoju vještinu pokazao je na probi na kojoj smo ih posjetili tako što je u svoju ulogu Crnog čovjeka ukomponirao plesne pokrete koji njegovo liku daju poseban, lukavi izgled.

No ne žele se svi glumci u "Šegrtu Hlapiću" kada narastu baviti glumom. Recimo, Nevia Bilan (11) jednog dana, uz glumu, želi se baviti i programiranjem, a Jakov Modrić (12) bi htio biti nogometni menadžer ili sportski direktor ili pak kapetan na brodu.


Neki od malih glumaca kao Marija Harangozo (11) ne žive u Zadru. Ona na probe koje se održavaju tri puta tjedno po sat vremena putuje iz Bibinja. Vito Maričić (10) u predstavi ima dvije uloge: glumi Grgu i Lijevu čizmu. Iako su mu oboje uloge drage, nekako mu je ipak draže kad je - Lijeva čizma.

Ponekad među njima zna biti nesuglasica, ali kada se upale svjetla pozornice, sve se zaboravi i svi se u potpunosti prepuste čaroliji glume.

- Djeci se jako sviđa predstava koja pomno prati roman. Dva mjeseca su pripremali premijeru, većina njih je na sceni bila prvi put i odlično su se snašli. Fascinantno je da djeca na scenu izlaze neopterećeni, s potpunom slobodom, bez iti malo straha. U ovoj grupi je najmanje troje do četvero izuzetno talentiranih članova koju bi u budućnosti mogli postati glumci, kaže Vinko nadajući se da će s "Hlapićem" otići na gostovanje u Zagreb.

"Ako je komu žao, što je pripovijest već gotova, neka pogleda još jednom cijelu knjigu i neka pokuša izbrojiti komu je sve pomogao na putu Šegrt Hlapić". Ili neka pogleda predstavu Drame plus!

Ulaznice za predstavu 40 kuna
Kostimografiju predstave potpisuje Anita Goreta, scenografiju Josip Kresović, oblikovanje svjetla Frane Papić, oblikovanje tona Mate Petričević, a John Čolak izradu scenografije. Predstava je namijenjena djeci starijoj od sedam godina. Karte za predstavu mogu se kupiti na blagajni HNK-a Zadar od 11 do 13 i od 18 do 20 sati po cijeni od 40 kn.

Tko sve nastupa
U predstavi "Šegrt Hlapić" igraju: Lovre Magazin (9), Nika Ivana Medić (11), Tončica Bajlo (10), Marija Harangozo (11), Jakov Modrić (12), Korina Radman (16), Matej Mitraković (14), Jakov Alvir (9), Vito Arbanas (14), Nevia Bilan (11), Ema Rudić (12), Karmen Marcelić (8), Emma Jurišić (12), Zara Troskot (10), Vito Maričić (10) i Mirjana Govorčin(8).

25. travanj 2024 11:45