StoryEditorOCM
Zadar plusPROJEKT ARHIPELOGOS KONAČNO PRED REALIZACIJOM

Zapuštena zgrada JNA na Molatu postat će otočni raj za studente: imat će smještaj, učionicu, laboratorij i fitness centar!

22. siječnja 2019. - 22:36
molat_zrak

Zgrada bivše vojarne JNA na otoku Molatu, u istoimenome mjestu, u uvali Lučina, koja je i glavni porat Molata, bit će prvi takav objekt na otocima iz sastava grada Zadra koji će pronaći svoju novu svrhu i sadržaj, i to najvjerojatnije dogodine.

Riječ je izuzetno atraktivnoj zgradi u borovoj šumi uza samo more, koja je godinama, još od odlaska JNA s otoka, napuštena, a potom i devastirana.

Smještena je na velikoj parceli u zapadnom dijelu mjesta Molata, koja je nekad iznosila oko 6.000 četvornih metara, a sada je pripadajuće zemljište "smanjeno" na 2.222 kvadrata. Objekt otprije ima veliku i prostranu cisternu za vodu te spremnik za otpadne vode koji će u budućnosti biti opremljen biopročistačem. Zbog izuzetne lokacije na kojoj se zgrada nalazi, nikome nije bilo jasno zbog čega takav objekt nije dobio novi sadržaj te zašto nije stavljen u funkciju, pogotovo jer se nalazi na otoku koji bilježi stalni pad broja stanovništva. To što su zgrada i parcela u državnom vlasništvu više je bila otegotna nego olakotna okolnost – državne institucije godinama poslije rata nisu pokazale ozbiljan interes za svoju imovinu, dale im neki novi društveni sadržaj ili ih komercijalizirali. A pogotovo je ta nezainteresiranost bila vidljiva na otocima – na nizu otoka zadarskog arhipelaga JNA je gradila objekte koji su nakon Domovinskog rata, a i danas, mrtvi kapital i zapuštena boravišta štakora.

Konačno u civilnim rukama

Zgrada na Molatu (konačno) je dospjela u ruke "civila" lani, kad je ministar državne imovine Goran Marić Gradu Zadru darovao zgradu, i to nakon višegodišnjih traženja Sveučilišta u Zadru, koje taj i neke druge bivše vojne objekte na otocima Istu i Premudi planira obnoviti i staviti u funkciju sveučilišnog projekta "Arhipelogos". Ideja je da se bivši vojni otočni objekti rekonstruiraju i preurede u sveučilišne kampuse za boravak studenata. Naravno da bi se i dio nastave i dijelovi studijskih programa odvijali u tim kampusima.

Sada je objekt na Molatu najbliži realizaciji. Dislocirano istraživačko-obrazovno središte s laboratorijima i eksperimentalnim poligonima na Molatu i jedan je od kapitalnih projekata Grada Zadra na otocima, ali i jedna od ključnih strategijskih odrednica Sveučilišta.

– Grad Zadar naručio je idejni projekt, koji je izradio Ured arhitekta Ede Sandalića po "Predstudiji izvedivosti prenamjene vojarne Lučina na Molatu" tvrtke "Hart Perović" iz Zadra. Idejni je projekt dovršen, zatražena je i lokacijska dozvola za rekonstrukciju, a uskoro ćemo krenuti i s izradom glavnog i izvedbenog projekta, za što je Ministarstvo znanosti i obrazovanja Sveučilištu već doznačilo 400 tisuća kuna. Očekujemo da bi ta dokumentacija trebala biti dovršena tijekom ove godine, možda već za šest mjeseci, pa bi radovi mogli početi dogodine – rekao nam je prof. dr. sc. Josip Faričić, prorektor Sveučilišta, koji vodi projekt "Arhipelogos".

Doduše, Grad Zadar još nije prenio vlasništvo nad objektom i zemljištem na Sveučilište, ali su iz Sveučilišta ipak već kontaktirali Ministarstvo regionalnog razvoja jer računaju da će barem dio sredstava za obnovu starog objekta, izgradnju još jednog novog te opremanje cijelog kampusa moći osigurati iz europskih fondova za regionalni razvoj. Projekt "Arhipelogos" se, naime, potpuno uklapa u inicijativu EU-a koja je dobila i službeni naziv "Pametni otoci", te je u Europskom parlamentu potpisana istoimena deklaracija.

Oživotvorenje ideje

Inicijativa "Pametni otoci" želi, između ostalog, da "otoci postanu pametne, uključive i uspješne zajednice, te će u tom smislu poticati na poduzimanje konkretnih koraka u smjeru osvještavanja o klimatskim promjenama i izgradnju primjerenih rješenja na lokalnim razinama, korištenja pametnih tehnologija koje će osigurati optimalno korištenje i upravljanje resursima". Sveučilišni projekt "Arhipelogos" i vraćanje u život zapuštene vile na Molatu nedvojbeno će biti jedan od prvih koraka u oživotvorenju ideje "Pametnih otoka".

Budući studenti, ali i predavači dobit će na Molatu pravi studentski raj, po zamislima koje se daju nazrijeti u idejnom projektu. Stara zgrada s podrumom, prizemljem i dva kata bit će preuređena u spavaonice za dvije i više osoba, s kuhinjom, blagovaonicom i skladištem, a u planu je izgradnja još jedne zgrade, dogradnje na postojeću, u kojoj će biti učionica, laboratorij, ured, fitness, skladište i drugi servisni prostori. Ukupno će se u starom i dograđenom dijelu moći smjestiti 53 osobe u 18 soba.

Po sadašnjem planu, samo u kuhinji kampusa "Arhipelogos" na Molatu bit će zaposleno pet osoba, a tek će se vidjeti koliko će biti potrebno zaposliti stalnog tehničkog osoblja. Uz sjajnu ideju ovog sveučilišnog projekta i činjenicu da će se konačno obnoviti zapuštena zgrada na atraktivnoj lokaciji, i otvaranje novih radnih mjesta na otoku jedna je od važnih koristi budućeg molatskoga kampusa.

18. travanj 2024 11:22