StoryEditorOCM
Zadar plusZADAR IMA NAJDUGOVJEČNIJU LUTKARSKU PREDSTAVU U HRVATSKOJ

Isti glumci je igraju 23 godine i 'neobjašnjivo' je popularna: na repertoaru je i sljedeće nedjelje!

Piše L.Burčul
29. siječnja 2019. - 23:26
skola_rab

Najdugovječnija lutkarska predstava u Hrvatskoj je nastala u Zadru. Igra se neprekidno 23 godine i ne nazire se kraj ni njezinim gostovanjima ni redovitom igranju nedjeljom ujutro u Kazalištu lutaka Zadar, kako će biti i slijedeće nedjelje, 10. veljače. Prethodno će gostovati u Kazalištu lutaka u Mostaru.

Predstavu „Koliko je duga jedna priča“ već gledaju djeca onih gledatelja koji su predstavu gledali 90-ih: premijera je bila u srpnju 1996. godine, neko „čarobnjaštvo“ je već tada nastalo u rukama dvoje glumaca, Vjere Vidov i Dragana Veselića, te predstava u istom glumačkom postavu igra i dan danas.

- Hah… Očigledno je nastala jeka koja još traje – tako je uspjeh i dugovječnost ove predstave objasnio Dragan Veselić.

Vjera Vidov i Dragan Veselić u subotu gostuju u Mostaru na poziv ravnateljice tamošnjeg Kazališta lutaka koja je predstavu gledala kao djevojčica.

Na sceni su Vjera Vidov i Dragan Veselić, glumci zadarskog Kazališta lutaka. Ispred sebe imaju običan, bilo kakav stol, a rekvizita je pet i svi su isti: pet drvenih metara, onih na preklapanje.

- Dva metra su kraća, tri duža. To je sve – pojasnio je Veselić.

I onda kreće 40 minuta „čarolije čija jeka još traje“, u kojoj gledatelji u nevjerici promatraju u što se sve jedan metar može 'pretvoriti' i što može predstavljati. Od metra u trenutku nastaju pijetao, lisica, zmaj, leptir, truba, kruna, mač, koktel sa slamkom, tepih, frula, psić, violina, stetoskop, kuća, stablo, metla…

No spretnost u baratanju jednom jedinom vrstom rekvizita, metrom, ne bi bila dovoljna da se vremenska dužina jedne priče razvuče na 23 godine…

U čemu je privlačnost predstave?

- Ona ima svoju priču, to je važno. Ne radi se o nizu skečeva, već o priči koju se prati, koja je uzbudljiva, koja je zaokružena. U priči pjetlić pronađe novčić, a kralj mu ga uzme. Naizgled jednostavno, ali samo naizgled. Oni se prepiru čiji je novčić, koji je pjetliću toliko nepravedno oduzet da se uvijek uključi publika i viče, traži pravdu. No zanimljivo da u publici uvijek ima i onih koji smatraju da kralj treba uzeti novčić. Kao da je razumljivo po sebi da kralj ima blago, a ne pjetlić, dakle vlast a ne puk – priča Dragan Veselić.

Uz priču, interakciju s publikom, te dinamiku i cijelo čudo likova i stvari koje nastaju od sklopivog metra, u predstavi postoji još jedna dimenzija, kaže Vjera Vidov.

- To je uvjerljivost. Mi se gledamo u oči dok se prepiremo, naša svađa i prepirka oko novčića je vrlo uvjerljiva jer se na sceni obraćamo jedno drugome. Od svega toga na sceni na kraju očigledno nastane neka snaga, poruka, akcija, sinergija, pa eto, i čarolija koja te ponese. Ponese i nas, uvijek. To se osjeti i valjda zato toliko trajemo – kaže Vjera Vidov.

Žao im je da su prestali brojati izvedbe i ne zna se koliko je puta ova predstava odigrana.

- Brojali smo do 500, bilježili smo izvedbe. Tada, kod 500-og izvođenja, predstava je bila „stara“ 15 godina. Sad su joj 23, nemoguće je više odrediti broj izvedbi. Trebali smo biti marljiviji u brojkama, no nekada smo predstavu igrali toliko puta da nitko nije ni mislio na brojke… Po šest izvedbi dnevno… Jednom smo u Splitu u pet radnih dana odigrali 25 predstava. Točno se sjećam rasporeda: prvi i drugi dan po 4, pa u srijedu pet, a onda u četvrtak i petak po šest izvedbi. Ali kao nekim čudom, uvijek s istim žarom – priča Dragan Veselić.

Do kada će se ova najdugovječnija hrvatska lutkarska predstava, s istim glumcima, izvoditi, zadarski lutkari ne znaju. Vjera se šali da ona još uvijek stane u isti broj scenskih hlača kao i u vrijeme premijere, dok se Veseliću šiju nove, veće.

- Godine idu, ali nama se stvarno čini da možemo unedogled. Nismo se zasitili ove predstave - kažu Vjera i Dragan.  Stižu 'neki novi klinci', neka uživaju u tih 40 minuta „čarolije s jekom“, iste one koju su odavno gledali njihovi roditelji…   

 

"ZADARSKE STILSKE VJEŽBE"

„Koliko je duga jedna priča“ u Hrvatskoj nazivaju „zadarskim Stilskim vježbama“. Predstava „Stilske vježbe“, kako je poznato, nastala je 1968. godine te je kao najdugovječnija predstava s istim glumcima (Lela Margitić i Pero Kvrgić) 2008. uvrštena u Guinnessovu knjigu rekorda. Tada je 'brojala' 40 godina neprekidnog izvođenja.

 

SUNNINSKY U ZADRU RADIO I ALADINA, ROBINZONA...

Predstavu „Koliko je duga jedna priča“ u Zadru je 1996. godine režirao bugarski redatelj Alexandar Ivanov,  poznatiji pod umjetničkim imenom Sunny Sunninsky. Kasnije je u Kazalištu lutaka Zadar Sunninsky režirao još neke predstave koje spadaju u vrh lutkarske umjetnosti, među kojima su najpoznatije Aladinova čarobna svjetiljka i Robinzon.

19. travanj 2024 12:36