StoryEditorOCM
Zadar plusPROJEKT ZadrugArt-a ŽELI OJAČATI KULTURNU DEMOKRACIJU

Andrej Fric: Imamo 1,8 milijuna kuna za povezivanje nezavisne scene i udruga s javnim ustanovama!

Piše Ana Franić
7. veljače 2019. - 16:35
b_hive1-060219

Zajednica udruga Centar nezavisne kulture u četvrtak ujutro predstavila je projekt "ZadrugArt – platforma za suradnju i razvoj nezavisne kulture grada Zadra" u suradnji s partnerima Gradom Zadrom, Gradskom knjižnicom i Koncertnim uredom. Projekt je to vrijedan milijun i 867.528 tisuća kuna, od čega je 1.589.399 sufinancirano preko fondova EU-a, a preostalih 280.129 tisuća kuna iz Ministarstva kulture.

- Pomoću projekta napravit će se model upravljanja budućim Centrom za mlade. To je nužno napraviti prije dovršetka renovacije Centra kako bi se na vrijeme ostvarila suradnja između Grada i udruga te dogovorili kriteriji odabira udruga koje će dobiti prostor u Centru za mlade, govori nam 35-godišnji Andrej Fric, voditelj projekta i predsjednik Centra nezavisne kulture.

Projekt "ZadrugaArt" provodit će se u tri dijela. Prvi dio odnosi se na organiziranje radionica i stručnih skupova s ciljem jačanja organizacija civilnog društva.

- Želimo ojačati kulturnu demokraciju te povezati udruge i ostale organizacije civilnog društva s predstavnicima javnih ustanova. Između javnog i nezavisnog sektora napravila se razlika zbog koje se stječe dojam da ne mogu zajednički raditi, da su zapravo jedni protiv drugih. Njihovim povezivanjem pronaći će zajednički jezik s ciljem što bolje suradnje - objašnjava Andrej.

Drugi dio projekta odnosi se na izradu plana upravljanja Centra za mlade, a uz pomoć fokus grupa dogovorit će se najbolji način funkcioniranja na korist svih.

Najam opreme

- Treći, odnosno izvedbeni dio, svakako je najopipljiviji široj javnosti. ZadrugaArt svoj će izvedbeni dio prikazati u sklopu KvartArta. Riječ je o 36 izvedbenih aktivnosti koje će uključivati sedam filmskih projekcija, devet kazališnih predstava, radionica plesa, videouradaka i dr. - govori Andrej, ističući kako će najveći honorar za sve udruge biti nabava opreme vrijedne 400 tisuća kuna.

- Najam opreme je vrlo skup i veliki problem udrugama. Na ovaj način tijekom proljeća kroz projekt ćemo nabaviti pozornicu, projektor, razglas, osvjetljenje i ozvučenje, laptop i 100 stolica kako bi se poboljšao i olakšao rad udruga u kulturi - govori Andrej, napominjući kako je intencija Europske unije sudioničko upravljanje i povezivanje nezavisnih i kulture s institucijama.

- Imamo priliku otvoreno razgovarati s javnom upravom i kazati svoje mišljenje i promptno reagirati. Ima jako puno novca za udruge koje imaju dobre ideje i spremne su raditi. U Centru za mlade uvijek će biti mjesta za udruge koje funkcioniraju i rade s početkom i krajem.

Projekt traje 24 mjeseca, a zadnje aktivnosti moraju biti provedene do listopada 2020. godine.

- Očekivanja su velika, a moja osobna želja je da se ostvari dijalog između udruga i grada kako bi se premostilo neslaganje koje je nastalo tijekom godina. Pojavili su se novi ljudi i novi vjetrovi. Također bih želio da Centar nezavisne kulture raste što se tiče broja udruga. Volio bih da se povežemo i da skupa nastupamo prema nečemu jer smo samo zajedničkom suradnjom jači. Mi im možemo ponuditi suradnju i pomoć oko pisanja i prijavljivanja europskih projekata, kako bi se realizirale ideje - zaključuje Andrej.

25. travanj 2024 07:31