StoryEditorOCM
Zadar plusREZULTATI ENERGETSKE OBNOVE U DRŽISLAVOVOJ 15

U zadarskoj zgradi ušteda na energiji čak 72 posto

8. veljače 2019. - 13:22
Na fotografiji: zgrada u ulici kralja Držislava na kojoj je završen projekt energetske obnoveobnova1-240119

Kao pozitivan primjer dobre prakse u okviru poziva "Energetska obnova višestambenih zgrada" o dodjeli nepovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) iz 2016. godine, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja na svojim je službenim stranicama navelo višestambenu zgradu na adresi Kralja Stjepana Držislava 15 u Zadru, obnovljenu koncem 2018. U okviru ovog poziva potpisano je ukupno 584 ugovora o dodjeli nepovratnih sredstava te je dodijeljeno više od 550 milijuna kuna.

Riječ je o zgradi izgrađenoj 1955. godine, s osam stambenih jedinica, čijom su obnovom, tj. promjenom fasade, krova i prozora, te toplinske izolacije prema tlu, ostvarene energetske uštede od čak 72 posto. To znači da je zgrada prešla iz energetskog razreda D u onaj najviši – A.

Time su, prije svih, zadovoljni sami stanari, čija se kvaliteta življenja znatno popravila, a računi režija smanjili. Ukupna vrijednost radova iznosila je 716 tisuća kuna, od kojih je 60 posto nepovratnih sredstava iz EFRR-a, točnije 438 tisuće kuna.

Kako doznajemo od voditeljice ovog projekta energetske obnove Alme Schoeck, iz agencije "Zara nekretnine", koja upravlja zgradom, prigodom prezentacije programa obnove zgrade stanari su bili sumnjičavi, nije im bio jasan sustav funkcioniranja natječaja Fonda. Ali nakon detaljnog upućivanja u njihove obveze te pojašnjavanja prednosti projekta, svi su se brzo složili da se žele prijaviti na natječaj te se pritom nisu odlučili za kredit kako bi pokrili ostatak potrebnog iznosa.

– Stanari su odlučili da neće dizati kredit jer bi s njime plaćali i kamate, i uz to povećali račune pričuve, nego su ostatak novca odmah podmirili podijelivši se na jednake dijelove. Fasada na zgradi bila je u derutnom stanju, zgrada je stradala od rata i vremena i vapila je za obnovom. Ona je, dakle, čitava "presvučena", od podruma do krova. Stanarima je omogućen ugodniji život, njihovi računi za režije su manji, a vrijednost nekretnine je svakako porasla – kazala nam je Alma Schoeck. Na web stranici gradimozadar.hr mogu se pronaći detaljne informacije o ugrađenim materijalima i izvođačima radova.

– Nakon završetka obnove, članovi Ministarstva graditeljstva te Europskog fonda za regionalni razvoj stigli su u "Zara nekretnine" na provjeru dokumentacije te su obišli i samu obnovljenu zgradu. Iznimno smo ponosni što su baš ovaj projekt izdvojili kao primjer dobre energetske obnove – zaključuje Alma. U konačnici, ovaj projekt izravno pridonosi održivom razvoju i zaštiti okoliša i kroz smanjenje emisije ugljikova dioksida.

15. travanj 2024 14:49