StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: ZABORAVLJENA ZADARSKA TRADICIJA, KOŠARKAŠI PROTIV NOGOMETAŠA IGRALI SU NOGOMET

Kako je legendarni Pero Anić „lažirao“ nogometnu utakmicu košarkaša i nogometaša!

Piše Zadarski.hr
12. veljače 2019. - 11:57
Giergia-Miletic-kapetani

Kako su u Zadru sportaši nekad davno kratili vrijeme? I družili se? U doba kad su košarkaši Zadra bili prvaci onodobne Jugoslavije, a nogometaši Zadra igrali u trećem razredu s povremenim nastupanjima u drugoligaškoj konkurenciji, redovito su se održavale međusobne nogometne utakmice, donosi visnjik.hr.

U rujnu 1967. jednu takvu u Stanovima odigrale su dvije momčadi u svojim najjačim mogućim sastavima. O tomu je pisao i onodobni popularni sportski tjednik Tempo (izlazio u Beogradu kao izdanje novinske kuće Politika) na cijeloj stranici. U reportaži pod naslovom „Prekinuta neugodna tradicija“, koju je potpisao Edo Pezzi, ističe se da su prethodne dvije dobili košarkaši, a uoči treće utakmice iz oba tabora „padale“ izjave u čemu su košarkaši bili – grlatiji. Autor dodaje i da su utakmicu , osim gledatelja, pratili predsjednici obaju klubova. Branko Periša u ime KK-a Zadar, a Ante Filipović u ime NK-a Zadar. U to doba trener nogometaša Zadra bio je nekadašnji Hajdukov igrač Ljubo Benčić, dok su košarkaši za svoga trenera izabrali Antu Dlačića Čoča.

Kao što je bio i red, utakmicu je sudio zadarski savezni sudac Vicko Zaninović.

- Mi smo već u prvom poluvremenu ostvarili 9:0! – sjeća se Miljenko Miletić, tada vratar i kapetan nogometaša Zadra.

Da bi se košarkaši koliko-toliko oporavili, Miljenko je umjesto Petra Anića u drugom poluvremenu branio za njih. I nije primio gol.

- Završilo je 9:1.

Giuseppe Giergia bio je kapetan košarkaša i u šali je govorio da je njegova družina u prvom poluvremenu igrala protiv 12 suparničkih igrača.

- Naš golman Pero Anić sa svojih 195 cm bio je kriv za sve golove. Lažirao je utakmicu i bolje mu je da ide u Francusku gdje namjerava nastaviti karijeru – šalio se u poluvremenu Pino.

Za Pina je u tekstu istaknuto i da je igrao veznog igrača „lutalicu“ i da već godinama nosi nadimak – Suarez. U to doba bijaše to jedan argentinski nogometaš…

Nakon utakmice obje su momčadi zajednički otišle gledati televizijski prijenos nogometne utakmice Hajduk – Tottenham (u Splitu 0:2, uzvrat u Londonu 3:4, pr. a.), što je Pino najavio ovako:

- Idemo vidjeti svoga sugrađanina Miroslava Boškovića koji, dok je bio u Zadru, nije mogao igrati ni za momčad svoje ulice

Kad je ovdje već spomenut, Miroslav Bošković je rođen 1947., nogomet je počeo igrati u Zadru, a u Hajduk je otišao 1965. i u njemu ostao do 1973. Imao je i šest nastupa za reprezentaciju bivše Jugoslavije.

22. travanj 2024 14:59