StoryEditorOCM
Zadar plusROSANA FABIJANIĆ S PAGA ORIGINALNO JE 'UPAKIRALA' BURU

'Staklenku otvorite pažljivo jer zimska orkanska bura ruši sve pred sobom'

Piše Ana Franić
12. veljače 2019. - 19:10
paska_bura

Nema čovjeka u Dalmaciji koji ne razumije snagu i moć bure. Kada zapuše, puše po nekoliko dana, uvuče se čovjeku u kosti. Teško se riješiti tog leda, ali zato kada dođe zrače se stanovi, vade se pokrivači... Jer, zna se, bura je čista žena.

Otok Pag najpoznatiji je po janjetini, siru, soli i čipki, a Rosana Fabijanić iz Paga odlučila je promovirati još jedan paški brend – buru! Ovaj poznati vjetar orkanske snage odlučila je ukrotiti u staklenku i tako upakiran "prodati" kao autohtoni suvenir. I, uspjela je...

- Godinama već na tržištu možemo vidjeti zapakirani zrak, maglu, dehidriranu vodu i ostale bizarnosti koje ljudi nastoje prodati. Od onih sam koji uglavnom prelete preko takvih oglasa i vijesti, a "Karlovačka magla" od prije par dana bila je kap koja je prelila... teglicu. Tako sam došla na ideju "Ukroćene bure". Isprva je to bila interna šala namijenjena užem krugu prijatelja i poznanika na Facebooku, a sada je postala "proizvod", objašnjava nam Rosana dodajući kako je ideja o pakiranju i izvozu bure odavno prisutna kao među Pažanima kao dobra šala.

U jednom takvom razgovoru u Rosani se probudilo ono "zašto ne". Da bi praznu staklenku meda pretvorila u teglicu ukroćene paške bure trebalo joj je točno deset minuta, a da bi šala postala ekskluzivna vijest, kaže, trebalo je nešto manje od deset sati.

- Bila sam iznenađena svim pozivima, ali odlučila sam prihvatiti igru i ispričati priču o hvatanju bure onako kako bih ju ja hvatala, priča nam Rosana koja ima trgovinu rukotovrina lokalnih suvenira među kojima se ističe tradicija izrade borši sa crtanom čipkom, mirisni jastučići punjeni smiljem, lavandom i ružmarinom, a sve pod imenom "Borsha Idea". Želi poslati poruku da je tradicija i danas moderna i nosiva.

- Svoju priču o buri ukomponirala sam u domaću radinosti u kojoj proizvodim lokalne suvenire. Nešto kao onaj vic kada Bračanin predaje obavijest o smrti svoje bake i u prestalom prostoru za riječi sućuti dodaje kako prodaje maslinovo ulje, govori Rosana za čiji su se suvenir vrlo brzo svi zakačili.

- Kažu mi da je ideja odlična i da bi se ovaj suvenir prodavao kao lud, a ja im na to odgovaram da je to samo pet minuta slave. Koliko god se naše društvo pali na te ideje i lajka objave, na sreću malo tko bi dao novce za tako nešto. Kažem na sreću jer eto ljubomorna sam da je bura u tegli zanimljivija nego moja borša sa rukom crtanom čipkom. Potakne li ova moja ideja nekog da od nje razvije biznis, nek mu je sa srećom, poručuje Rosana.

Bura je zdrava prirodna aromaterapija koja prenosi morski aerosol koji čisti sinuse i pluća. Ne možemo je konzumirati 'na žlicu' ili kroz tablete, ali zato je Rosana uhvatila reful bure u staklenici, berba zima 2019. godina. Na staklenici ističe kako poboljšava disanje i čisti kožu, ali i upozorava na opasnost otvaranja.

- Staklenku možete otvoriti i pokušati udahnuti sadržaj, ali staklenku otvorite pažljivo jer zimska orkanska bura ruši sve pred sobom - zaključuje Rosana...

25. travanj 2024 10:47