StoryEditorOCM
Zadar plusZADARSKI KANDIDAT ZA NAJBOLJU KOŠARKAŠKU FOTOGRAFIJU NA SVIJETU

Toni Opačić: Trenutak sa susreta KK Diadore i KK Zadra snimio sam slučajno

Piše Iva Ivanac
14. veljače 2019. - 20:15
toni_opacic4-120219

Njegov najbolji prijatelj je fotoaparat, a njegova muza priroda. On je Toni Opačić, Zadranin kojem je jedna od najvećih ljubavi u životu fotografija, iako se s njom, zasad, bavi amaterski. No unatoč amaterizmu, njegove fotografije vole mnogi, a jedna od njih dospjela je i na natjecanje Svjetske košarkaške federacije (FIBA) fotografija iz cijelog svijeta na temu "Kako košarka mijenja život". Natječaj je otvoren do 30. svibnja, a najboljim fotografijama i njihovim autorima osim nagrada pripast će i posebno mjesto na izložbi u "House of Basketball Patrick Bauman" u švicarskom mjestu Mies pored Ženeve.

Toni je sredinom rujna prošle godine uhvatio poseban trenutak na humanitarnoj utakmici KK Diadore i KK Zadra koja se igrala u Jazinama, gdje je uz pomoć udruge navijača Tornado prikupljeno 31.635,00 kuna. Toni nam priča kako se fotografija dogodila u potpunosti slučajno.

- Šetao sam od jednog kraja terena prema drugom i svi su fotografi u tom trenutku krenuli prema izlazu s terena. Međutim kapetani obiju momčadi, Tomislav Troskot i Šime Špralja, ostali su na sredini terena i krenuli jedan prema drugome pružiti ruku. Tu su svi ostali igrači krenuli prema centru, u pozadini je bio Tornado, ja sam se tu našao, "opalio" sliku i... ostalo je povijest!, šali se Toni koji je inače službeni fotograf KK Diadore.

Upravo je fotografiranje te utakmice, čija je namjena bila prikupljanje sredstava za Udrugu Down sindrom iz Zadra te za kupnju košarkaških lopti zadarskim osnovnim školama, bila njegov prvi iskorak u snimanju nekih drugih motiva osim prirode.

- Tamo sam prvi put došao u doticaj sa sportskom fotografijom koja zahtijeva da preneseš onaj žar, ekspresiju lica i, ono najvažnije, emocije, govori Toni objašnjavajući kako je tema ovogodišnjeg FIBA-inog natjecanja bila "Kako košarka mijenja živote".

- Ekipa iz KK Diadore je izabrala ovu fotografiju i poslala je na natjecanje koje traje do sredine svibnja. Zasada fotografija zauzima prvo mjesto, a nadam se da će tako i ostati. Mislim da je najbolji trenutak te utakmice bio kada je majka jednog štićenika iz Udruge Down sindrom kazala kako se prvi puta, upravo na toj utakmici, osjećala prihvaćenom u društvu. Eto kako košarka mijenja život..., priča 27-godišnjak koji je u svijet fotografije ušao prije nekih šest-sedam godina, a sve se dogodilo zbog njegove ljubavi prema planinarenju i sportskom penjanju.

- Imam taj neki promatrački stav prema svijetu i puno se bolje izražavam vizualno nego riječima. Taj trenutak kada stojiš na vrhu planine zahtijeva da svima preneseš taj ambijent koji se iz sekunde u sekundu mijenja, a fotografija je odličan alat s kojim je moguće ispričati priču, govori Toni. Aparat koji koristi je zapravo očev, i upravo on mu je nesvjesno omogućio bavljenje ovim prekrasnim hobijem.

- Posljednje dvije godine aktivniji sam u fotografiji pogotovo kada su u pitanju društvene mreže. Vikendom boravim u prirodi i napravim nekoliko stotina fotografija, a onda ih tijekom tjedna objavljujem na Instagram profilu, kaže Toni koji na svom profilu ima preko 8500 tisuća vjernih pratitelja koji ga svakodnevno motiviraju, ali i od njega traže savjete kako doći do destinacija koje on fotografira.

- Pohvala pratitelja mi je samo još jedan dodatni vjetar u leđa zbog kojeg svaki put iznova idem u prirodu. Najdraže mi je kada mi pišu da su posjetili neko mjesto koje sam ja fotografirao. Sve su te lokacije u blizini Zadra, a u posljednje vrijeme najdraže mi je boraviti ispod Tulovih greda, tamo gdje se pruža pogled na kanjon Zrmanje. Refleksija oblaka i sunca na rijeku je uistinu čarobna, tvrdi Toni dodajući kako njegovi pratitelji, osim iz Zadra, dolaze i iz Splita te Zagreba, a dosta ih ima i iz inozemstva.

Priča nam kako je u fotografiji potpuno samouk i kako je sve što zna naučio putem YouTubea, ali je ovom prigodom pohvalio i zadarske profesionalne fotografe koji mu često znaju pomoći sa svojim savjetima.
U svojoj amaterskoj karijeri imao je i ima poslovnih ponuda, a nada se kako će jednog dana njegova velika ljubav i hobi prerasti u ozbiljan posao. Možda mu u tome baš i pomogne osvajanje FIBA-ne nagrade za najbolju fotografiju.

 

KAKO MOŽETE GLASATI ZA TONIJA!

Svi koji žele Tonijevoj fotografiji pokloniti glas mogu to napraviti na sljedećoj stranici: https://photocontest.fiba.basketball/en/contest?contest=photo-detail&photo_id=2850 . Prethodno je obvezna registracija gdje morate upisivati korisničko ime i email adresu i naravno svoj glas pokloniti fotografiji koja je povezala dvije momčadi i navijače, ali i cijeli Zadar.

26. travanj 2024 20:15