ZADARSKA PUBLIKA U PONEDJELJAK NAVEČER MOŽE VIDJETI 16 NJEGOVIH GRAFIKA Carstvo Dina Colića dosada je bilo skriveno u garaži na Plovaniji - sutra ima svoju prvu samostalnu izložbu!

ZADARSKA PUBLIKA U PONEDJELJAK NAVEČER MOŽE VIDJETI 16 NJEGOVIH GRAFIKA

 -U osnovnoj školi zaljubio sam se u grafički dizajn. U svakom slobodnom trenutku sam crtao i radio, a zbog toga sam upisao i Školu primijenjene umjetnosti i dizajna, smjer grafički dizajn. Tijekom srednje škole profesori su zamjetili moj rad i savjetovali me da upišem akademiju. I tako je sve krenulo, počinje nam svoju priču 27-godišnji Dino Colić koji svoju malu kreativnu radionicu ima u garaži obiteljske kuće na Plovaniji.

Crteži su posvuda oko nas. Na jednoj strani završeni, na drugoj oni u procesu rada, a u sredini se nalazi veliki stroj za tisak. Na slikama motivi koji nevještom oku mogu svašta predstavljati, ali nije riječ o potpunim apstrakcijama. Motivi su inspirani prirodom, ljudskim oblicima, organskim formama, koje u kreativnom vijuganju linija prekrivaju cijelu površinu slike. Kao jako uvečani detalji secesijskih dekoracija. Ili mašti prepuštena ruka vještog crtača.

Istovremeno i čarobno i mistično, privlačno i duboku. Dinovi radovi kao da imaju neku hipnotičku snagu.
- Nakon srednje škole upisao sam Akademiju likovne umjetnosti u Širokom Brijegu pri Sveučilištu u Mostaru jer oni nude umjetnički smjer u kombinaciji s pedagoškim predmetima. Titulu magistra grafike i profesora likovnog stekao sam 2016. godine. Odradio sam staž u svojoj srednjoj školi i sada se spremam za državni ispit, objašnjava nam Dino koji se priprema za svoju prvu samostalnu izložbu u ponedjeljak, 18. veljače u Gradskoj knjižnici u Zadru.

Dino je do sada sudjelovao na nekoliko grupnih izložbi, kao i na dvije međunarodne kolonije u Solinu i Bosanskoj Krupi, a njegova djela objavljena su i u online Magazinu za književnost i umjetnost NEMA.
- Lani sam počeo razmišljati o postavljanju svoje prve samostalne izložbe i evo sada sam napokon realizirao tu ideju. Ime izložbe je "U potrazi za slikom" jer kroz linije istražujem sebe, ali i od svojih gledatelja tražim da se približe slici i istražuju elemente koje se nalaze unutar nje. Želim da ispituju što sam time želio reći jer uvijek spajam više vizija u cjelokupnu sliku, govori Dino dodajući kako će na izložbi predstaviti svojih 16 grafika.
Kako bi napravio jednu grafiku, kaže Dino, najbitnija je inspiracija i osnovna vizija. Treba odmah na početku odrediti temu i način na koji će se obrađivati.
- Pronašao sam se u linijama uz pomoć kojih dalje stvaram oblike. Na primjer, ako ću raditi čovjeka prvo njega postavim otprilike na sliku i dalje s linijama i točkama gradim sve oko njega, govori Dino dodajući kako vremenski okvir ovisi o tehnici s kojom radi.
Najčešće radi s tuš-perom koje ostavlja lijepi trag, s bakropisom kao jednom od kemijskih grafičkih tehnika oštrih i sočnih linija te tehnikom suhe igle koja spada među grafičke tehnike duboke štampe.
- Prvo napravim skicu osnovnih elemenata na papiru. Nakon toga cinkovu ploču obradim, ispoliram i pripremim te namažem asfaltnim lakom. Precrtavam osnovne elemente sa skice na ploču i gradim crtež. Nakon toga ploču stavljam u dušičnu kiselinu. Proces jetkanja nagriza crte koje sam napravio, a nakon vađenja iz kiseline obrišem asfaltni lak i otiskam. Tada vidim što treba potamniti jer ne može se iz prve uspjeti i pogoditi sve, objašnjava Dino tehniku bakropisa dodajući kako je najveća investicija stroj za tisak čija se cijena kreće od 15 do 50 tisuća kuna, ovisno o formatu koji se želi raditi.
U slobodno vrijeme, kada nema inspiracije, istražuje japansko pismo. Kaže kako slika slova, uči što znače i kako se koriste.
- Trudim se uvijek pomicati granice jer ne smijem ostati na istom, to nije dobro, to je mrtva točka. Treba uvijek otkrivati sebe, pokušati raditi nešto novo i spajati nespojivo, za kraj će Dino koji se u budućnosti vidi kao umjetnik, ali i kao profesor jer svoje znanje želi prenijeti na mlađe generacije kako bi dobile kvalitetan temelj za daljnji razvoj.

Naslovnica Zadar plus

Najčitanije